Syring - ziekte of slakken?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 01/05/2012 - 18:10
jaspergroen

Syring - ziekte of slakken?

Sinds vorige week (laatste week april) zijn de twee syringen (onderstam syringainfo-icon reflexa) in onze tuin allebei onderwerp van een plaag, waarvan de oorzaak mij onbekend is. De bast is over de gehele lengte aangetast. Er zaten ook veel slakken op beide boompjes, maar weet niet of die de oorzaak zijn hiervan.
De beide syringen zien eruit als met de bast van een plataan, maar ik zie op de bodem geen schilfers van de bast liggen. Dacht in eerste instantie aan de slakken die de bast zouden hebben kunnen aanvreten, maar weet niet of die daartoe in staat zijn en het mogelijk een andere oorzaak heeft. Het net vers uitgelopen loof heeft er ook onder te lijden en is enigszins verdord, maar dit kan ook aan de terugkerende koude van de afgelopen weken hebben gelegen.
Ik heb een foto toegevoegd. Heeft iemand een idee wat de oorzaak kan zijn, en wat hiertegen te doen is?

Syring - ziekte of slakken?
do, 03/05/2012 - 13:30
Mosmanneke

Moeilijk geval. Als de bast voor de rest nog goed functioneert zou ik het gewoon zo laten. De slakken zijn volgens mij niet de oorzaak. Die eten waarschijnlijk alleen van de algen op de schors.

do, 03/05/2012 - 18:22
WiPe

Het lijkt wel of grote delen van de schors afgestorven zijn. Dat is naar mijn idee eerder een symptoom dan een aantasting. Hoe oud zijn de planten? Is er recent iets verandert in de buurt van de struiken? Heb je gegraven, terras gelegd of andere werken uitgevoerd?

do, 03/05/2012 - 21:57
jaspergroen

Vriendelijk dank voor jullie reacties. De planten zijn ongeveer een jaar geleden gezet en het eerste seizoen hebben ze het goed gedaan. Dit zou het tweede seizoen worden. Ze staan midden in een redelijk laag (60 cm) gehouden (gesnoeid) bed met een groenblijvende Hederainfo-icon-achtige struik. Er zijn twee van die bedden, en het valt op dat beide syring-boompjes er last van hebben. Vind het moeilijk om te beoordelen of de bast nog voldoende functioneert om de bomen in leven te houden. Verneem graag jullie mening.

vr, 04/05/2012 - 16:31
Mosmanneke

De sapstroom is nu wel goed op gang denk ik. Ik weet niet of dat zal werken, maar misschien zou je een klein sneetje of prik door de bast kunnen geven om te zien of er sap uit komt. In dat geval werkt de bast nog goed.

Onderwerp gesloten