oude beukenhaag

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 12/03/2010 - 12:18
salvia

oude beukenhaag

Mag ik nu al mijn oude beukenhaag snoeien tot tegen de stam ?

vr, 12/03/2010 - 12:58
plantenliefhebber

Het snoeiseizoen (december-maart) loopt stilaan al naar zijn einde, dus je kan het nu al doen maar is tegen de stam niet te drastisch?

vr, 12/03/2010 - 17:12
WiPe

Dat van dat snoeiseizoen snap ik niet zo goed. Voor zover ik weet kunnen beuken toch zowel in de zomer als de winter gesnoeid worden? Alleen het uitlopen en het vallen van het blad is geen goed moment om te snoeien. Maar bij beuk is dat pas eind april, begin mei.

Maar ik wil wel bijtreden dat snoeien tot tegen de stam geen goed idee is. Het lijkt me in deze beter om de takken in te korten en een korte stomp te laten staan zodat slapende ogen (adventiefknoppen) kunnen uitlopen. Je kan daarbij best geen dikke takken inkorten. Om goed te zijn zouden de takken nog vlot met een snoeischaar moeten kunnen ingekort worden.

Probleem bij beuk is dat die soort gevoelig is voor zonnebrand. Bij echte oude hagen en bij hagen die in de volle zon staan is het daarom misschien wel beter om de haag nu aan een zijde in te korten; de haag een jaar te laten recupereren en dan het volgende jaar de andere kant van d ehaag in te korten.

vr, 12/03/2010 - 17:36
plantenliefhebber

Met snoeiseizoen bedoel ik de winterperiode waarin de meeste struiken en bomen gesnoeid kunnen worden (driekwart van alle heesters in mijn tuin wordt in deze periode gesnoeid), zeker voor verjongingssnoei (zoals bij deze beukenhaag) is dit een zeer goede periode.

vr, 12/03/2010 - 20:42
WiPe

De winterperiode is zeker een goede snoeiperiode. Maar het nadeel is dat bomen en struiken op dat moment hun snoeiwonden niet actief kunnen afgrendelen. De zomer is dus zeker een goede snoeiperiode.
Maar als je een haag erg sterk wil terugsnoeien doe je dat inderdaad beter in de winter. Of beter gezegd: voor het blad gaat uitlopen. Omdat beuk laat uitloopt kan dat zeker nog tot half april, een tijdstip dat voor veel andere soorten verre van ideaal is.

vr, 12/03/2010 - 21:02
D_SDennis

Beuken tot op de stam snoeien betekent dat de haag waarschijnlijk daar kaal zal blijven. Er zullen maar moeizaam nieuwe knoppen ontwikkelen. Beuk is daar gewoon niet goed in. Met de al eerder genoemde risico's van zonnebrand, dan kun je je oude haag wel afschrijven...

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag