snoeien lavendel hidcote

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 20/07/2007 - 23:06
peter48

snoeien lavendel hidcote

Ik heb dit jaar ca. 100 nieuwelavenstruikjes hitcote gepland.
De lavendelsteeltjes zijn nu bijna allemaal van kleur verschoten, een enkeling is nog een beetje blauw. De takjes zijn mooi groen. Nu heb ik me laten vertellen dat als ik nu de steeltjes eraf snoei, de kans groot is dat ik eind augustus weer alles in bloei heb.
Klopt dit?

ma, 23/07/2007 - 01:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Volgens mij gaat de lavendel niet nog een keer bloeien als je nu snoeit, maar nu snoeien is wel noodzakelijk om de plant mooi te houden. Mijn lavendels doen het prima op mijn manier, en die is als volgt: Vlak na de bloei de bloemen en een stukje van de steeltjes snoeien. Alleen de zachte delen snoeien, dus niet de al verhoute takjes. (Die lopen dan niet meer uit) In ongeveer april snoei ik de lavendel nog een keer terug. Het is het beste al meteen met snoeien te beginnen als de planten jong zijn, begin je er een aantal jaren later pas mee, dan is de onderkant verhout en dus kaal. En dat is weer niet zo'n prachtig gezicht. Succes ermee!

ma, 23/07/2007 - 19:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo gelukkige lavendel eigenaar

Het is goed om de lavendel nu terug te snoeien zoals omschreven wordt door Merelnest alleen is het niet nootzakelijk om ze in april nog eens terug te snoeien, omdat je dan de in het najaar gevoermde bloemknoppen er uit snoeit en de plant weer nieuw bloemknoppen moet maken voor dit seizoen (dubbel werk voor de plant en de mens). Ook bloeit -door de extra snoeibeurt- de lavendel later waardoor de hersteltijd van de snoei na de bloei korter is t.o.v. de winter (plant heeft dus minder tijd voor af te harden) wil je wat extera doen voor de plant, geef hem nu (juni/juli) een fosfor kali mest (stimuleerd structuur en bloei bouw). Vraag bij de leveransier voor de juist verhouding. succes

ma, 23/07/2007 - 20:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lavendel na de bloei een beetje snoeien en in het voorjaar pas goed snoeien

di, 24/07/2007 - 23:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

tip

Probeer bijde versies uit en trek je conclusie

do, 26/07/2007 - 23:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

..

Lavandulainfo-icon angustifolia \.'Hidcote.' bloeit intens donkerblauw Lavandula angustifolia Lavendel planten, lavendel in de kast
Lavendel is vooral geschikt voor wat droge, maar humusrijke grond. Een plaats in de zon is onontbeerlijk voor een rijke bloei. De struiken worden op een onderlinge afstand van dertig centimeter geplant. Deze afstand ook aanhouden als er een haagje moet worden gevormd. Lavendel wordt zeventig tot negentig centimeter hoog en kan een breedte van een halve meter bereiken. Blaadjes zijn lancetvormig en grijs tot groen van kleur. Over de blaadjes ligt een berijpte waas. Bij aanraking van het blad komt het lichtzoete aroma vrij. Lavendel is uitstekend geschikt om in een kruidenpotpourri op te nemen, het geurt lekker in de linnenkast of onder uw hoofdkussen. Bloemen verschijnen op lange stelen, die boven
Voor gebruik als haagje of een in een flinke groep is Lavandula angustifolia .' heel geschikt
de struik uitsteken. De bloemen staan in aren van vijf tot acht centimeter lang. Bij lavendel verloopt de bloei van onderen naar boven.

Lavendel stekken
De prijs van lavendel is afhankelijk van de grootte van de plant. Jonge planten kosten ca € 1.58. Een zware plant al gauw € 5,67. Na twee of drie jaar te hebben gebloeid, zal ondanks snoeien de bloei tegenvallen. De struik verhout meer en meer naarmate hij ouder wordt. In zo.'n geval is het beter een nieuwe struik te planten. Lavendel laat zich heel gemakkelijk stekken. Wie lavendel koopt en deze struik beslist op dezelfde plaats wil houden, moet zich maar aanwennen stek te maken.
Augustus is bij uitstek de maand, waarin stek kan worden gemaakt. Maak stek van niet bloeiende delen van de struik. De lengte van de stek is zeven tot tien centimeter. Snij aan de onderkant van de stek, onder de bladeren, de stengel met een scherp mes door. Knip de kop aan de bovenkant van de stek
Lavandula angustifolia . bloeit bleekblauw
boven de bladeren door. Steek de stek(ken) in een bak of ruime pot gevuld met potgrond gemengd met gelijke delen zand. Dek de bovenlaag af met scherp zand. Zet de stekken niet in de volle zon, morgenzon mag wel. Begiet de stekken regelmatig met een beetje water. Gebruik van groeistof (Rhizopon) bevordert de beworteling, maar is niet per se nodig. Plant de stekken in het voorjaar uit. In de winter de stekken vorstvrij bewaren.
Het is ook goed mogelijk in september te stekken. Maak dan stek(ken) in een lengte van vijftien tot twintig centimeter lang. Plant deze stekken direct op de plaats waar ze in het voorjaar verder kunnen uitgroeien. Bescherm in de winter het steksel door het af te dekken met grof blad.

Lavendel snoeien
Lavendel snoeien geeft een wisselend succes. Soms gaat de struik dood, omdat er te lang niet is gesnoeid. Wen u eraan de uitgebloeide aren direct na de bloei weg te knippen. Een beetje fatsoeneren van de struik mag ook nog in het najaar, maar snoei beslist niet rigoureus. Pas in het voorjaar (maart) mag er sterker worden gesnoeid: verwijder de scheuten die het voorgaande jaar hebben gebloeid. Knip nooit te diep
Lavandula angustifolia .in de struik. Oud hout loopt zelden weer uit. Het is een kwestie van experimenteren hoe ver je lavendel kunt terugsnoeien. Meestal moet na enkele jaren de struik volledig worden vervangen, omdat hij niet meer uitloopt. Op tijd stek maken is dan de oplossing om voor vervanging te zorgen.

Variëteiten
Er zijn veel variëteiten van lavendel te koop en het worden er steeds meer. Er is verschil in bloeikleur, de meeste bloeien met een blauwe tint, sommige met een meer roze tint en er zijn er die wit bloeien. Momenteel zijn er zo.\.honderdvijftig variëteiten in omloop. Niet alle lavendel is even goed bestand tegen vorst. In de lijst hieronder is lavendel opgenomen, die het in het Nederlandse klimaat goed doen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag