vijg

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 18/10/2008 - 14:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

vijg

Mijn vijgeboom wordt erg groot,hoe kan ik die terug snoeien en wanneer?

za, 18/10/2008 - 23:58
guy_fruit

Teveel snoeien is nadelig voor de vruchtenproductie door de ongewenste (sterke) groeireactie.
Beperkt snoeien (sleunen) door enkele grote takken tot beneden weg te nemen.
Snoeien kan van december tot maart.
Infobron: https://tinyurl.com/y5287sxv

Guy

zo, 26/10/2008 - 20:26
depauws

Een vijgstruik heeft genoeg aan 5-6 takken die dan verder vertakken om de gewenste ruimte te vullen. De vruchten komen op het uiteinde van de takken, het deel dat vorig jaar of dit jaar gegroeid is.

Als de vijgenstruik te groot is geworden dan zaag je de oudste takken tot op 30 cm af, het eerste jaar laat je 4 oude takken staan , al de rest wegzagen.
Het tweede jaar zullen er veel uitlopers zijn aan de afgezaagde takken, je laat er 2 van groeien, alle andere verwijderen. Het tweede jaar ook 2 oude takken helemaal terugsnoeien.

Het derde jaar zaag je de twee laatste oude takken weg, de uitlopers op het andere hout zullen al stevig gegroeid zijn en vruchten kunnen dragen.
Op deze wijze is de struik op 3 jaar volledig verjongd zonder de productie te stoppen.

groeten
Silvain

do, 04/12/2008 - 00:23
Gerard.F

Hallo,

Wat jouw vraag betreft.
Mijn ervaring.
Ik woon in Frankrijk in de Dordogne. Ik heb een aantal vijgebomen staan, witte en blauwe. Het zijn oeroude bomen. wat mij opviel was dat deze oude bomen zeer kleine vruchten droegen. Een boom wilde ik omzagen omdat ik al die kleine vijgjes zat was. Ik heb in februari of begin maart alle takken van deze boom gezaagd. Er stond alleen nog de stam en wat zeer dikke takken met nog een lengte van ongeveer 1 meter. Op dat moment kreeg ik visite en ik beeindigde mijn klus. Ik kwam er niet meer aan toe, totdat ik maanden later deze boom terug zag en dat deze tot mijn verbazing zeer gezonde goede uitlopers had . ik had onbedoeld mijn boom vernieuwd. Datzelfde jaar had ik reeds zeer grote vijgen aan deze boom. Het waren er niet veel maar toch. Nu drie jaar later heb ik een berg grote vijgen aan deze boom van een uitzonderlijke kwaliteit. voor deze streek weet ik het nu wel . Ook hier geldt het spreekwoord snoeien doet groeien.

met vriendelijke geroet

Gerard F.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag