Welk soort Leiboom planten

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 19/02/2016 - 14:39
Thoke

Welk soort Leiboom planten

Hallo,
Ik ben op zoek naar een leiboom om een wat meer privacy te hebben in de tuin. Welk soort zouden jullie mij kunnen aanraden? het liefst eentje dat zijn blad niet verliest in de winter of bladgroen blijft. Groeien deze snel dicht?
Is het plaatsen van een houten structuur voor de bomen te geleiden een moeilijk werkje? Om de hoeveel meters kunnen we een boom planten?
Dank u voor jullie reacties,
Thomas

zo, 21/02/2016 - 12:49
GreenConnection

Hetgeen je vraagt, is nogal afhankelijk van de soort leiboom, die je kiest. Het lijkt me nuttig om eens op een tuincentrum of, bij voorkeur bij een gespecialiseerde leiboomkwekerij rond te kijken en je te laten voorlichten.

zo, 21/02/2016 - 14:56
tuinprins

Een van de mogelijkheden is Prunusinfo-icon laurocerasus Caucasica (de leiboomvorm dus, is ook verkrijgbaar als struik). De vorm 'Caucasica' is een van de meest winterharde laurierkersen en zal alleen in een Elfstedenwinter vorstschade oplopen.
Laurierkers als leiboom is niet ieders keuze omdat de 'uitstraling' nogal sombertjes kan zijn, vooral in de winter. Haalt ook veel licht uit de tuin weg wat invloed kan hebben op de lichtinval in huis.
De meeste andere wintergroene leibomen zijn onvoldoende winterhard voor het Nederlandse klimaat (bijv. Magnoliainfo-icon grandiflora) of hebben last van ziektes (bijv. bladvlekkenziekte bij Photiniainfo-icon fraseri Red Robin en daarmee gepaard gaande bladval) dat het mij onverstandig lijkt die aan te planten.
Bij bladverliezende leibomen is de keuze een stuk groter maar ik vermoed dat je die te weinig privacy vind geven. Mijn voorkeur zou in ieder geval hier naar uitgaan. Ik zou dan wel een echte 'heg op poten' willen hebben en de leivormen niet jaarlijks helemaal terug snoeien tot de gesteltakken wat je zo vaak ziet(ik hoop dat je begrijpt wat ik hier mee bedoel).
Natuurlijk hebben bladverliezende leibomen ook hun nadelen. Lindes trekken luizen aan en dat kan leiden tot plakkerige toestanden a.g.v. honingdauw, platanen hebben stevige wortels die de bestrating omhoog kunnen drukken, etc. Waar je voor kiest is dan ook sterk afhankelijk van de plek waar die leibomen moeten komen te staan.
Gegroet, de tuinprins

ma, 22/02/2016 - 00:22
WiPe

Ander nadeel van groenblijvende leibomen is dat die een stuk duurder zijn dan bladverliezende. Quercusinfo-icon x turnerii of Quercus x hispanica zijn zeker de moeite om als leiboom te gebruiken.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag