Advies tuinontwerp brede/ondiepe tuin

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 24/10/2009 - 15:51
isamel

Advies tuinontwerp brede/ondiepe tuin

Hallo,
Onlangs verhuisd en nu moet alleen de tuin nog worden aangepakt. Hij is breed en ondiep: bij het huis 12m breed, uitlopend naar achteren tot 15m breed; diepte 8m. De tuin ligt op het zuiden, de gehele dag vol in de zon, 's avonds rechtsachterin wat schaduw. Ik houd van borders maar er moet ook genoeg bewegingsruimte zijn voor mijn rolstoelgebonden dochter. Tevens wil ik er een tuinhuisje (3.20x2.20) in kwijt, liever niet aan de achterschutting omdat hij dan meer in het zicht staat en er een vergunning voor nodig zit. De achterkant van de tuin wil ik door wat hogere beplanting 'uit het zicht' houden zodat hij dieper lijkt. De gehele tuin is ommuurd door houten schutting wat ik zo wil laten. Op het ontwerp heb ik wat verhoogde borders gezet, aan achterkant een border met zitting erop. Borders gemaakt van grijze stapelstenen. Ik weet niet of die er ook afgerond zijn, zodat botsingen met hoekige elementen kunnen worden voorkomen. Ik wil 2 waterornamenten plaatsen. Als steen denken we aan antraciet beton van 50x50cm. Wellicht afgewisseld met een lichtere kleur of ander materiaal bij wijze van paden. Bij de openslaande deuren (tafel) een terras en een klein terrasje rechtsachterin. In het kleine hoekje daar is de border niet doorgetrokken om een regenton en groenbak te plaatsen. Onderin rechts op de tekening wil ik wellicht de border veranderen in een verhoogde groentafel zodat mijn dochter daar met de rolstoel onder kan. Haar kamertje kijkt hierop uit.
Hierbij een van mijn ontwerpen. Hebben jullie op/aanmerkingen, ideeen of tips? Alles is van harte welkom! Alvast bedankt.

Advies tuinontwerp brede/ondiepe tuin
zo, 25/10/2009 - 01:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste isamel,

Uw ontwerp zit prima in elkaar.
U kijkt vanuit uw huis op de twee middenvlakken. Plaats hier uw waterelementen. Rechts waar uw dochter op uit kijkt is inderdaad een leuk idee waar u de groentafel kunt plaatsen. Vrolijke bloeiers die ze eventueel zelf kan zaaien maakt het voor haar een leuke bezigheid en heerlijk om op uit te kijken. Plaatst u eens leuke lampen in de borders en u en uw dochter kunnen in de avonduren heerlijk van de tuin genieten. Terrassen dient u niet te maken. Als u langs alle borders en tuinhuis stenen legt, kunt u zelf met de stoelen shuiven. Eventueel een prieel plaatsen, dan kunt u het markeren als een terras. Zorgt u wel dat de looppaden minstens 1 meter breed zijn. D.i.v.m. de doorgang van de rolstoel. U kunt de borders van hout maken. Als u deze niet hoger dan zithoogte van de rolstoel plaatst, kan uw dochter eventueel planten planten, zaaien, snoeien en schoffelen met een kleine schoffel. Het stoten tegen een houten bak, maakt minder erg dan stenen.

Plantadvies

zo, 25/10/2009 - 14:12
isamel

Plantadvies,
Bedankt voor uw reaktie. Hier kan ik zeker wat mee. Ik neem uw tips mee in de realisatie.
Als nog iemand tips heeft om een tuin dieper te laten lijken, graag. Achterin wil ik in ieder geval planten met blauwtinten, die kleur suggereert diepte.

zo, 15/11/2009 - 23:22
wesley 81

Hoi Isamel,

Om diepte in je tuin te krijgen zou ik wat hogere beplanting aan de voorkant van je tuin te plaatsen bijvoor beeld in de middelste bakken samen met bij je water element en misschien 1 of 2 bomen die niet te groot worden maar wel hoogte in de tuin brengen.
Mvg wesley

Onderwerp gesloten