dakbegroeing

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 15/07/2009 - 09:47
Tuinhark

dakbegroeing

We zijn nu onze tuin aanhet leeghalen als voorbereiding op het bouwen van een nieuwe schuur/veranda.
Onze achterburen zijn niet zo heel gelukkig met de nieuwe situatie omdat hun uitzicht nu heel anders gaat worden. In plaats van zicht op onze grote meidoorn zien ze straks het pannendak van de schuur.
Ik snap wel dat ze het niet leuk vinden en wil ze best tegemoet komen.

Zou het een idee zijn om tegen de achtergevel een klimplant te laten groeien die dan ook over het dak gaat? Wilde wingerd ofzo? Is dit slecht voor het dak? En groeit dat snel?

Een ander voorstel kan zijn om achter de schuur (maar de ruimte is vrij smal, zo'n 50 cm) leibomen te zetten. Zou dat kunnen op zo'n beperkte ruimte?

Ik ben benieuwd of iemand een suggestie heeft! Vast bedankt!

wo, 15/07/2009 - 13:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat zonde van een mooie meidoorn. Hoe hoog wordt de schuur/veranda?

wo, 15/07/2009 - 14:45
Tuinhark

De schuur/ veranda wordt 7,5 m bij 4,5 m.

Ja, het is inderdaad wel jammer dat de meidoorn nu wegmoet, maar we hebben geen andere optie helaas. Gelukkig heb ik 2 jaar geleden een moerbei aangeplant, en die mag gewoon blijven staan.

Maar, om op mijn oorspronkelijke vraag terug te komen: hoe kan ik het zicht voor mijn achterburen wat aantrekkelijker maken?

wo, 15/07/2009 - 16:56
beate

Is het niet logischer om dit aan je achterburen voor te leggen?
Misschien hebben ze er zelf ideeen over.Je betrekt ze er dan ook bij en toont bovendien je goede wil.
Ik zou zelf ook goed balen dat het uitzicht zo verslechterd.

wo, 15/07/2009 - 17:51
Tuinhark

Tja, het is echt overmacht. En daarbij: als je in een wat drukkerbevolkt gebied woont gebeurt er altijd wel iets waar je niet blij van wordt.
Zo is bij onze buurman laatst een prachtige hazelaar weggehaald. Hadden wij altijd heerlijk schaduw van, maar de buurman miste zon in zijn tuin.
We zijn al een heel eind als je als buren een beetje begrip voor elkaar kunt opbrengen.....

do, 16/07/2009 - 10:21
Hendrik Jan

- een klimhortensia (Hydrangeainfo-icon anomala ssp. petiolaris), doet het vooral in de half schaduw erg goed, niet echt op het zuiden,
- klimop gaat absoluut tussen je dakpannen etc.
- leuk en goed dat je aan je buren denkt! maar het lijkt mij NIET l

do, 16/07/2009 - 12:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is wel een enorm dak maar seduminfo-icon e.d. op de dakpannen? wel een ander soort uitzicht, geen hoogte, natuurlijk.Maar ik denk dat de buren op den duur wel wennen aan een ander uitzicht.Misschien plaatsen ze zelf wel een boom. Niet te veel over praten (denk ik).

vr, 17/07/2009 - 19:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Probeer eens te overleggen met de buren welke klimmer zij erg mooi vinden. Leg dan wel even voor dat zij deze dan ook onderhouden. Helemaal over het dak heen laten groeien lijkt me niet zo`n goed idee. Sommige klimmers willen wel eens naar binnen groeien of schade aanrichten.

Plantadvies

vr, 17/07/2009 - 20:11
Hendrik Jan

Overleggen met de buren wat zij mooi vinden etc. lijkt mij echt een stap te ver en niet aan te raden.

Je probeert een zo goed mogelijke oplossing te vinden om de buren ter wille te zijn, dat is te prijzen, maar dat moet de grens zijn, anders is de kans op problemen in de toekomst voor beide partijen te groot en gaan er belangen door elkaar lopen (spijt, onduidelijke afspraken etc.).

vr, 17/07/2009 - 20:55
Renate_

Als de constructie van de schuur en veranda stevig genoeg is, zou je een licht(gewicht) groen dak kunnen overwegen, dan groeien er sedums of grassen op. De kosten om het aan te laten leggen zijn zo'n 50 euro per m2. Hiervoor moet je wel een epdm dakbedekking nemen, geen pannen.

Een klimplant die zich aan de muur hecht zou ik niet kiezen omdat die de neiging heeft zich door kleine gaatjes te wurmen (tussen pannen...) en die uit elkaar te drukken. Bij het evt. verwijderen kan het van de muur trekken schade opleveren (losse voegen die meekomen, pleisterwerk dat meegetrokken wordt...). Wingerd en klimop groeien ook behoorlijk snel en moeten dus regelmatig gesnoeid worden om te zorgen dat ze niet op hol slaan en je hele huis overnemen...

Misschien zijn klimplanten die je moet geleiden een optie - druif, clematisinfo-icon, kamperfoelie, jasmijn, bruidssluier... meestal behoorlijk snel groeiend, om niet te zeggen: woekerend. Voldoende snoeien, dus, maar niet slecht voor je dak. Wel zorgen dat de afgevallen blaadjes niet de regenpijp verstoppen!

za, 18/07/2009 - 00:59
rubo

Ik zou op die 50 cm maar niks gaan planten. Deze ruimte heb je nodig om bij de achterkant van de schuur te komen voor onderhoud aan het pannendak bij stormschade en de goot leeg halen (anders had je hem ook wel op de erfscheiding kunnen zetten.

Om je buren toch terwille te zijn kan je met hen afspreken de erfscheiding van de standaardhoogte van 1.80 m op te trekken naar bijv. 2.50 m (bouwstaalmat) en deze laten begroeien met Hederainfo-icon. Dit dan gezamelijk wel schriftelijk vastleggen omdat dit indruist tegen de algemeen gangbare bepalingen.

za, 18/07/2009 - 23:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Overleggen is wel degelijk een goede zet. Tenslotte moet men nog jaren samen naast elkaar wonen.

Plantadvies

zo, 19/07/2009 - 13:46
Tuinhark

Dank voor alle adviezen en raadgevingen.
We zijn nog eens in gesprek gegaan met de buren en hebben aangegeven dat wij bereid zijn om hun uitzicht wat groener te maken.
Zij hebben vervolgens gezegd dat zij het allang prettig vonden dat wij met hun in overleg zijn gegaan. (De soep wordt dus niet zo heet gegeten als die wordt opgediend!)
Na de bouw, als de schuur er staat, gaan we gezamenlijk bekijken in hoeverre het uitzicht echt verstoord is, en gaan we dan, als het nodig is, ook samen een groene oplossing zoeken.
(overigens: een jasmijn over het dak leiden, lijkt mij een hele charmante oplossing! Gaan we 's verder bekijken, als dat nodig is...)

Nogmaals, dank voor alle input!

ma, 20/07/2009 - 03:43
beate

Prima toch, zo het is gegaan,geen Rijdende Rechter nodig!
Waardering voor beide partijen.
Idd, pas als de schuur er staat is het geheel te overzien. Het zal voor beide partijen wel wennen zijn aan de nieuwe situatie.

Onderwerp gesloten