dichtgeslagen vette tuingrond met mos

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 15/03/2009 - 20:21
Fred&Daan

dichtgeslagen vette tuingrond met mos

Hallo,

Ik heb een probleem met de border die tegen de schutting aanligt, ik weet niet wat ik er mee moet. De vettige grond is dichtgeslagen en bedekt met mos. Er is 2 jaar geleden wat jong gewas ingezet (hortensia's, skimmiainfo-icon's en hostainfo-icon's en ook diverse maagdenpalmplantjes), maar dit zouden nu toch wel struikjes moeten zijn, het tegendeel is waar. Er is weinig bladvorming en zelfs de maagdenpalm zijn nog maar een paar sliertjes met een enkel bloemetje. Daarnaast kom ik echt niet door de grond heen met een schoffel of drietand of wat dan ook. Vooral tussen de hosta's is het een harde vaste grond. Het ziet er troosteloos uit.
We overwegen nu alle planten eruit te halen, de grond losspitten, een borderrol plaatsen en de hele border ophogen. Daarna willen we de planten terugzetten. En durf ik misschien ook eindelijk wat mooie bloeiers toe te voegen.Iemand tips voordat ik aan dit helse karwei begin?

groetjes Danielle

zo, 15/03/2009 - 23:48
tuinprins

Het lijkt me inderdaad verstandig de planten eruit te halen en de grond te verbeteren. Vergeet echter vooral niet de grond goed los te maken. Vooral bij nieuwbouwhuizen zijn er zware machines over de grond gereden waardoor de structuur van de grond verpest is. Doordat er een laagje goede grond overheen gedaan is lijkt het of het goede grond is maar het tegendeel is waar. Dus losmaken met spade (nog beter is een riek) en met compost of potgrond de grond verbeteren.

De beste tip die ik kan geven is dat je dit karwei samen met familie, vrienden of kennissen doet. Je kunt elkaar dan afwisselen en elkaars blaren bewonderen!

Gegroet, de tuinprins

ma, 23/03/2009 - 08:08
Hendrik Jan

Ligt deze plek in de schaduw?
Betreft het kleigrond?
Hoe is de drainage.

ma, 23/03/2009 - 17:07
Fred&Daan

Dit gedeelte van de tuin ligt het grootste gedeelte van de dag in de schaduw. Daardoor vraag ik me wel af welke planten het hier goed gaan doen als we de border opgehoogd hebben (tips?).
Er is geen speciale drainage aangelegd ofzo.
Het lijkt inderdaad kleigrond te zijn. Is het een idee om dan kalk te strooien? En zo ja, hoe en hoeveel dan?

groetjes Danielle

ma, 23/03/2009 - 18:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn voortuin op het westen heeft voor een deel ook dichte vaste kleigrond met tussen de planten een aaneengesloten laag prachtig goudgeel mos. Omdat de planten het ook niet zo goed doen ga ik, als ik moed verzameld heb, de grond verbeteren. De mos hark ik weg, de planten steek ik eruit en die ik kan houden zet ik terzijde en spit dan met niet te grote steken de grond om en gooi daarover een laag tuinturf, die ik van liever lee door de grond zie te werken. Ik heb 'm van Naturado en is voor structuurverbetering van de bodem.
Ik zou niet op uw harde laag grond een teellaag aanbrengen voordat u de grond heeft gespit en daarvan de structuur verbeterd hebt.
Gewoon aan beginnen met een goeie spa en je hebt nog een hele maand om elke keer een stukje te doen. Probeer het te verdelen in kleinere porties.
Sterkte, Frans.

ma, 23/03/2009 - 19:01
Hendrik Jan

De grond redelijk diep uitgraven (in gedeeltes) en dan omspitten en vermengen met SCHERPzand, potgrond, ietwat tuinturf, turfstrooisel (maakt de grond niet zuur).Als dichtbij de schutting geen zon/licht komt hier dan geen hortensia's plaatsen (willen halfschaduw of schaduw waar wel wat licht komt (bijv. onder bomen). De Skimmiainfo-icon's moeten zeken in de schaduw kunnen worden geplant, MAAR dan wel ruim tuintuf (verlangen zure grond) toevoegen. Als planten zijn aan te raden Helleborusinfo-icon orientalis (mag ietwat kalk hebben), Pachysandrainfo-icon en Vincainfo-icon (zijn 2 bodembedekkers), vele varens (voeg extra compost, turfstrooisel toe, humusrijke grond) , hostainfo-icon's en epimediums (elfenbloemen).
Wat zeker de moeite van het proberen waard is in een Campanulainfo-icon lactiflora 'Loddon Anna', deze kan redelijk wat schaduw verdragen, heeft behoorlijk body, wordt redelijk hoog en bloeit uitbundig en is gemakkelijk verkrijgbaar, let op: alleen deze variateit.

za, 28/03/2009 - 20:32
Fred&Daan

We zijn dus vandaag begonnen met planten eruit halen en omspitten, de grond is echt zeiknat, wat waarschijnlijk verklaart waarom er zoveel wortels aan de oppervlakte liggen... Op een schopdiepte komt er al water naar boven, het lijkt wel een moeras.
Iemand tips voor nieuw aan te schaffen planten die houden van natte voeten en schaduw?

za, 28/03/2009 - 21:31
Hendrik Jan

Eerst het probleem oplossen, dus een drainage aanleggen, als dit mogelijk is.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag