Leilinde of leiplataan?

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 26/09/2005 - 00:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Leilinde of leiplataan?

Rond het terras willen we leibomen plaatsen. Wat is het best geschikt ? Linde of plataan ? Welke van de 2 is het makkelijkst in snoei? Welke hoogte krijgt een leilinde of -plataan in het algemeen?

di, 27/09/2005 - 00:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je ze niet snoeit worden ze ongeveer 25 meter hoog.
Linde heeft nogal eens last van luis, dus van deze 2 vindt ik de plataan de beste.

ma, 10/10/2005 - 21:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dhr/Mevr. de Haan: is het dan ook goed mogelijk om een plataan goed te leiden?. Ik heb hier nog niet van gehoord maar het lijkt me wel wat.

di, 11/10/2005 - 00:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Naar mijn idee is een Plataan goe te leiden, al is hier de Linde weer de winner.

di, 11/10/2005 - 16:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

beiden zijn zeer goed te leiden. het resultaat is zichtbaar op mijn hobbykwekerij. https://tinyurl.com/yyo23zq7 De Plataan beschermt zich tegen ziektes met een dun laagje stof. Dat komt los als je tegen de boom stoot, en kan niezen opwekken, of allergie verergeren.

Leilinde of leiplataan?
wo, 12/10/2005 - 16:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wij hebben in de tuin zowel leilindes als leiplatanen.
Lindebomen zijn erg gevoelig voor luis. De luis scheidt suikerhoudend vocht uit. Alles onder de bomen wordt vervuild met dit suikerhoudend vocht, het wordt zwart en voelt plakkerig aan.
Platanen zijn erg stoffig. Het snoeien van deze bomen is daardoor niet erg prettig. Je moet er van niezen, je krijgt geirriteerde ogen van enh et wekt snel alergische reacties op. Mondkap en eventuele andere bescherming is aan te raden.
Andere verschillen: Lindebomen hebben sneller blad in het voorjaar dan platanen, maar verliezen dat ook eerder in het najaar. Platanen hebben groter blad en wordt veel voller (dus beter voor zonafscherming). Daarintegen is een Linde makkelijker te snoeien.

do, 20/10/2005 - 00:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

(Lei)lindes hebben niet zo'n sterke groei als platanen. In leivorm zijn ze allebei geschikt. Tip voro het snoeien: Wacht totdat het nat weer is, dan zit er haast geen stof op het blad.
Als het goed is zullen leibomen nooit hoger worden dan de hoogst geleide tak, aangezien hij elk jaar gesnoeid moet worden.

vr, 28/03/2008 - 21:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb ook beide, de plataan geeft iets meer afscherming omdat hij grotere bladeren heeft. Van stofdeeltjes op mijn plataan heb ik nog nooit last gehad. De platanenscherm staat er toch altijd frisser bij, nooit geen gaatjes in de bladeren enzo.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag