Tuininrichting

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 20/09/2009 - 00:41
Kevinn

Tuininrichting

Hoi!

Samen met mijn ouders gaan we de tuin van mijn oma opknappen!
ze kan niet meer zoveel tuinieren en wil liever het merendeel van de tuin bestraat hebben! Wel wil ze enkele borders rondom het terras.
de tuin ligt op het zuidwesten en een klein gedeelte ligt vrijwel de gehele dag in de schaduw. beiden zijkanten zijn met schuttingen omheint.
de voorzijde bevat een hekje met een poortje erin.
voor de duidelijkheid heb ik een soort ontwerpje toegevoegd.
in de schaduw border willen wij graag 2 grote hortensia's en een groenblijver plaatsen. deze planten zijn al in bezit.. Aan beide kanten van het poortje een viburnuminfo-icon. voor de rest van de tuin zijn we opzoek naar groenblijvende planten met verschillende bloeitijden. graag niet hoger als 1.5 m, alhoewel af en toe snoeien geen probleem is!
ook zoeken we klimplanten voor de schaduwkant en voor de zonkant.
hebben jullie misschien een paar leuke voorbeelden?

groetjes Kevin

Tuininrichting
zo, 20/09/2009 - 11:35
Hendrik Jan

Een mooie groenblijven heester is bijv. Choisyainfo-icon ternata: gemakkelijk, mooi fris glanzend blad, bloeit in het voorjaar met witte bloemetjes, groenblijvend.
Na 1 of 2 jaar elk jaar direct na de bloei eenvoudig snoeien, doe je dat niet dan gaat hangen/omvallen
Z'n zusje Choisya ternata 'Brica'/'Sundance' heeft mooi geel/groen blad, blijft iets kleiner, al zijn de bloemen niet noemenswaardig, maar een mooi plant als contrast door zijn licht blad kleur.
Bodembedekker vincainfo-icon minor is wintergroen en bloeit in het voorjaar, maar voor de bloemen zou ik hem niet nemen, want wil je echt veel bloemen dat moet je hem kort snoeien, waardoor de bodem niet echt wordt bedekt en onkruid een kans krijgt en dit is door de structuur van de plant zeer moeilijk te verwijderen.
Een niet groenblijvende plant/heester maar die fantastisch goed en lang bloeit is Ceratostigmainfo-icon willmotianum, het eerste jaar moet hij op gang komen, maar daarna zal hij bloeien vanaf eind juni t/m november met blauwe bloemetjes, met als toegift een mooie herfst verkleuring. In maart de (misschien door vorst iets ingevroren) takken wat insnoeien. Let op: hij komt wat laat in het blad (dus is niet dood).
Viburnuminfo-icon tinus is wintergroen, gemakkelijk, bloeit eind najaar en gaat in het begin voorjaar weer door, zal wel om de vijf jaar zo'n beetje, goed moeten terug gesnoeit, anders wordt hij te groot. De Viburnum tinus 'Gwenllian' blijft kleiner, de bloeiperiode is iets anders dan van de gewone tinus.
Escalloniainfo-icon; vele soorten, kan wat invriezen.
Ceanothusinfo-icon; blauwe bloemen, bloeit in het voorjaar of najaar, vele soorten, goed laten informeren want vele soorten worden te groot, kan wat invriezen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag