vliegend insect met groen blaadje

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 25/06/2010 - 12:25
mamaricky

vliegend insect met groen blaadje

Kan iemand mij vertellen wat voor insect dit is? En belangrijker, of het mijn kinderen eventueel zou kunnen steken?

Het beestje vliegt af en aan in een gaatje in de gemetselde border in mijn tuin. Als hij aankomt heeft hij steeds een groen blaadje bij zich, wat hij meeneemt in zijn nest in het muurtje. Het lijkt erop dat het er maar ééntje is. Dit is de beste foto die ik van hem kon nemen, want hij vliegt rechtstreeks het gat in.

Bedankt voor jullie reacties!

vliegend insect met groen blaadje
vr, 25/06/2010 - 12:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Och wat geweldig, zo'n hardwerkende nestjesbouwende moeder in je tuin :-)

vr, 25/06/2010 - 12:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geweldige biologie-les voor je kinderen.

za, 17/07/2010 - 13:01
stekjes

Het is een behangersbij, ik had hem laatst in de tuin en daar knipte hij de
bladeren van mijn blauwe regen.
Ik wist ook niet wat het was en ben er ook via het forum achter gekomen
wat het was.
Als de kinderen haar niet plagen dan steekt zij niet

vliegend insect met groen blaadje
vr, 25/06/2010 - 17:14
Polplastron

Ik heb hier zelfs nestblokken voor wilde bijen in de tuin staan en ga er regelmatig met de kinderen kijken. Nog nooit gestoken!

Naar het schijnt zijn ze minder agressief dan honingbijen omdat ze geen voorraad te verdedigen hebben. Bovendien: wie is er al ooit gestoken door een bij?

Bijen zijn geen wespen hé!

za, 26/06/2010 - 00:07
RdB

Toch even (en ongetwijfeld tevergeefs) een lans breken voor de Wesp. Wespen laten je zeer dicht bij het nest toe en vallen zelfs dan nog niet zomaar aan. Zo ben ik een keer naast een nest onder mijn voordeur gaan zitte. Er vlogen zo'n 50 wespen per minuut in en uit. Ondanks dat ze om mij heen moesten ben ik niet gestoken. Bedenk dan dat binnenkomende wespen vrijwel allen een prooi bij zich hadden (meest vliegen en rupsen) en probeer je dan voor te stellen hoeveel insecten 1 kolonie in 1 seizoen opruimd. Een andere keer verwijderede ik een struik in de tuin. Te laat had ik in de gaten dat er een wespennest onder zat. Er werd zeer heftig om mij heen gevlogen maar ben nul keer gestoken. Toen ik dat eens deed met een hommelnest had ik al een steek of 20 te pakken voor ik in de gaten had wat er aan de hand was.
Het probleem met wespen is dat het roofdieren zijn. De werksters vliegen en jagen dat het een lievelust is en daar heb je koolhydraten (suiker) voor nodig en geen eiwitten (prooi). Zolang de kolonie intact is dat geen probleem, de larven scheiden de suikers af die de werksters oplikken. Eind juli begin augustus gaat het mis. De koninginnen verlaten de nesten en er breekt anarchie uit. De werksters krijgen honger en gaan op zoek naar suikers. Da's lastig wat ze zijn gebouwd op jacht en niet om bloempjes te bezoeken. De doodhongerende wespenwerksters doen nu alles om aan suikers te komen, uiteindelijke tevergeefs en een paar weken later zijn alle werksters dood, alleen de koninginnen blijven over.

ps. ik heb nog nooit gehoord dat een behangersbij iemand stak.

Ruud

za, 26/06/2010 - 16:06
tuinwroeter

Nou Ruud, da's dan mooi mazzel hebben dat je niet gestoken bent.
2 jaar geleden was ik een struik aan het omhakken in de tuin, en werd ineens 17 keer gestoken. Eerst dacht ik dat het houtsplinters waren, want waar gehakt wordt vallen spaanders, maar het waren wespen die het voorzien hadden op mijn handen, benen, zelfs mijn kont en bovenop mijn hoofd werd ik gestoken. De ongediertebestrijding er maar eens bij gehaald, maar die kon geen nest vinden, en zei dat ik in het weekend maar gewoon met een stoel erbij moest gaan zitten om te kijken waar ze bleven. Ik heb maar bedankt voor de eer.
Een paar dagen later vond ik het nest, het zat onder de grond in het hoge gras. Fijn dat er van dat witte poeder bestaat wat je in het nest kunt spuiten, na een paar dagen was ik er gelukkig vanaf. Ik moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als een van de kinderen van nu 7 en 3 jaar eringetrapt waren, want het vlieggat was vrij groot, er pastte een 1/2 literblik in, en toen ik later ging spitten kwam ik erachter dat het nest vrij dicht aan de oppervlakte zat. Natuurlijk ben ik het met je eens dat ze hun nut hebben, want ik heb nog nooit zoveel vliegen gehad als de laatste 2 jaar, maar laat ze wat mij betreft het nest elders gaan maken, en niet in mijn tuin.

Groeten,

Paul

za, 26/06/2010 - 13:11
Marion_N

Helaas Ruud je pleidooi voor de wesp lijkt inderdaad te mislukken. Ik ben het overigens wel geheel met je eens. Laat de wespen met rust en je hebt er weinig tot geen last van.

Groet,
Marion

za, 26/06/2010 - 16:21
tuinwroeter

Tja Marion,
Dat ben ik ook met je eens, maar als je een ander huis krijgt met een tuin waar 5 jaar niets aan gedaan is, dan kan het zijn dat het nest in de weg zit, en dus geruimd moet worden, zoals in mijn geval. Daarbij komt dat oa mijn schoonmoeder, en mijn oudste zoon allergisch zijn voor het gif. ** achter de struik in het midden zat het nest, jammer genoeg was het geen mooi grasveld, maar een tuin vol met kweekgras wat ik er allemaal uit heb gestoken, en toen diep gespit heb.

vliegend insect met groen blaadje
za, 26/06/2010 - 16:42
31048

ben ook nog nooit door een levende wesp bij of hommel gestoken, wel een keer door een dode wesp en dat deed behoorlijk veel zeer. ;-)

had ook nog nooit van die wesp gehoord waar jullie nu over spreken maar hier inde tuin zijn der van die kleine gaatjes inde grond, daar zie ik ook af en toe een wesp invliegen, het gebeurd zo zelden dat ik nog geen kans heb gehad een foto te maken. zou niet weten wat voor wesp het is =)

mvg jan

za, 26/06/2010 - 20:40
RdB

Kan zowel een sluipwesp zijn als een solitaire bij,

Ruud

zo, 27/06/2010 - 13:24
Polplastron

Zandbijen maken gaatjes in de grond en leggen daar hun eitjes in. Maar ik denk wel dat hun vliegseizoen nu ten einde is want ik zie er hier geen een meer.

Ik hoop wel dat met de tussenkomst over wespen er nu geen verwarring ontstaan is bij sommige op dit forum. De gewone wespen die wij meestal zien vliegen en die op de picknicktafel afkomen zijn niet verwant aan de wilde bijen en vertonen een heel ander gedrag.

Overigens zijn allerlei soorten wespen inderdaad erg nuttig als het gaat om ongediertebestrijding. Buiten de gekende wit-zwart-gestreepte wesp zijn er nog andere, minder opdringerige, soorten die in de tuin zeker hun plaatsje verdienen.

Niet alles wat vliegt is gevaarlijk, schadelijk of zo.
Een beetje leven en laten leven hé!

Groetjes,

Pol

zo, 27/06/2010 - 16:33
31048

idd laat ze ook daar lekker zitten voor die paar keer dat ik 1 in zie vliegen inde maand + het ruimt al de insecten op die ik niet in men tuin wil hebben.
heb me trouwens altijd afgevraagd waarom die sluipwespen geen zwartgeel jasje hebben. misschien is hun steek minder krachtig? of kunnen ze niet steken?

mvg jan

zo, 27/06/2010 - 18:41
Polplastron

Een zwart-geel streeppatroon betekent in de natuur: pas op ik ben gevaarlijk. Toch zijn er ook soorten die valsspelen zoals de zweefvliegen die helemaal niet kunnen steken, maar wel zo'n jasje hebben.

Vermoedelijk hebben sluipwespen dat jasje niet meteen nodig omdat ze meestal relatief verborgen leven in tegenstelling tot andere wespen en bijen die bij hun voedselzoektocht in open gebied komen.

Volgens mij kunnen sluipwespen ook helemaal niet steken of bijten.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag