welk(e) dier(en) doen dit?

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 28/10/2014 - 20:24
Kokkie@56

welk(e) dier(en) doen dit?

Onder het kikkerhotel in onze tuin geen kikkers, maar eikels met een keurig
gaatje er in.

Heb wat gegoogeld en kom uit bij muizen die bezig zijn een wintervoorraadje
aan te leggen.

Muizen bij je huis? Niet best.

Vraag: zijn muizen hier inderdaad verantwoordelijk voor?

welk(e) dier(en) doen dit?
di, 28/10/2014 - 20:55
birdwatcher

Net als vogels horen ook muizen bij een gezond tuinmilieu.

wo, 29/10/2014 - 12:21
Mosmanneke

Bosmuizen zijn bovendien heel leuk met grappige grote oortjes. Ze komen niet binnen. Ik zat op 'n keer een appel te schillen in de tuin toen er een Bosmuis onder mijn stoel liep. Ik hield de lange schil van de appel boven hem en hij ging op zijn achterste pootjes staan om er bij te kunnen!

wo, 29/10/2014 - 14:22
Ineke*

Leuk verhaaltje, zie het helemaal voor me :)

wo, 29/10/2014 - 16:53
birdwatcher

Misschien had de muis last van onderstaand verhaal;

Opgewonden van kattengeur

Er bestaan ook parasieten die meer dan één gastheer nodig hebben. Deze parasieten gebruiken hun eerste slachtoffer om van te kunnen eten. Vervolgens gaan ze op zoek naar een tweede slachtoffer waarin ze zich kunnen voortplanten.

Toxoplasma gondii is een voorbeeld van zo een parasiet. Wanneer een rat of muis geïnfecteerd raakt met Toxoplasma, wordt hij veel actiever en roekelozer. Bovendien verliest hij zijn natuurlijke afkeer tegen de geur van katten. Sterker nog, besmette dieren lijken te worden aangetrokken door de geur. Dit vergroot de kans dat de rat in de klauwen van een kat belandt aanzienlijk. En dat is precies wat de parasiet wil, want alleen in kattendarmen kan hij zich voortplanten.

Er is veel onderzoek gedaan naar het mechanisme waarop Taxoplasma ratten kan beïnvloeden. Deze parasiet maakt holtes (cystes) in de hersenen, vooral in de amygdala. Dit is een gebied in de hersenen dat onder andere de angstreactie regelt. De zenuwuiteinden in de amygdala verschrompelen. Deze zorgen er normaal gesproken voor dat signalen in de hersenen doorgegeven worden naar andere zenuwcellen waardoor een reactie op kan treden. Door de verschrompelde zenuwuiteinden vermindert de angstreactie. Dit lijkt heel specifiek voor kattengeur te gebeuren, want besmette muizen en ratten vertonen nog wel angstreacties op andere bangmakers.
Kat_en_muis

Muizen en ratten die besmet zijn met Toxoplasma gondii verliezen hun angst voor katten. Wikimedia Commons

Tegelijkertijd neemt de dopamine concentratie toe in de hersenen van geïnfecteerde dieren bij blootstelling aan kattengeur. Dopamine speelt een rol bij het ervaren van genot en blijdschap. Ook is ontdekt dat de teelballen van besmette knaagdieren groeien wanneer ze blootgesteld worden aan de geur van katten. De knaagdieren verliezen dus niet alleen hun angst voor de geur van katten, maar raken er letterlijk opgewonden van.
Ander karakter

Niet alleen muizen en ratten, maar ook mensen kunnen besmet raken met Toxoplasma. Dit kan bijvoorbeeld door het eten van veel rauw vlees. Naar schatting is meer dan de helft van de mensen op aarde besmet met deze parasiet. Wanneer een mens besmet raakt, blijft de parasiet levenslang in het lichaam. Deze besmetting is alleen gevaarlijk voor mensen met een verzwakte weerstand. Zij kunnen last krijgen van koorts, ooginfecties, lever- en miltvergroting en huiduitslag. Daarnaast kunnen psychiatrische klachten als verwardheid, angstaanvallen en depressies voorkomen. Zwangere vrouwen moeten ook oppassen. Toxoplasmose kan namelijk een miskraam veroorzaken. Gezonde mensen merken vaak helemaal niets van een besmetting.

Bioloog Jaroslav Flegr van de Charles Universiteit in Praag beweert echter dat besmette mensen een ander karakter hebben dan mensen die niet besmet zijn. Zo lijken ze een lager IQ en een langzamere reactietijd te hebben. Mannen vertonen risicovoller gedrag en zijn meer geneigd zich niet aan de regels te houden. Dat uit zich in het feit dat besmette mensen veel vaker betrokken zijn bij verkeersongevallen. Ook lijken besmette mannen minder aantrekkelijk voor vrouwen. Besmette vrouwen zijn juist vriendelijker en aantrekkelijker voor mannen.
Toxoplasma_gondii

De parasiet Toxoplasma gondii. Wikimedia Commons

Het lijkt er dus op dat, hoewel de parasiet hier niets aan heeft, hij ook per ongeluk menselijke hersenen manipuleert. Er zijn zelfs onderzoekers, zoals de Britse professor Joanne Webster, die beweren dat toxoplasmose schizofrenie kan veroorzaken. Professor Webster heeft in 2006 ontdekt dat medicijnen die tegen schizofrenie helpen, ook de liefde voor kattengeur in ratten kunnen onderdrukken. Daarnaast zijn mensen met schizofrenie vaker met toxoplasma besmet dan gemiddeld.

‘Mindcontrol’ beperkt zich dus niet alleen tot sciencefiction films. Ook in de natuur zijn veel voorbeelden te noemen van gedragsmanipulatie. Om precies te begrijpen hoe deze kleine dwingelandjes hun gastheer kunnen manipuleren, moet nog veel onderzoek gedaan worden. Tot die tijd kun je je afvragen of er ook een verband is tussen het gevaarlijke rijgedrag van Fransen en het feit dat ze vaak rauw vlees eten. Zou een parasieten-stemmetje hun misschien ook aansporen tot dit risicovolle gedrag?
Bronnen

Flegr J (2007) Effects of Toxoplasma on Human Behavior Schizophrenia Bulletin 33 (3), 757–760

Flegr J, Havlíček J, Kodym P, Malý M, Šmahel Z (2002) Increased risk of traffic accidents in subjects with latent toxoplasmosis: a retrospective case-control study BMC Infect Dis 11 (2), ?.

Hoover K, Grove M, Gardner M, Hughes DP, McNeil J, Slavicek J (2011) A gene for an extended phenotype Science 333, 1401.

Webster JP, Lamberton PHL, Donnely CA, Torrey EF (2006) Parasites as causative agents of human affective disorders? The impact of anti-psychotic, mood-stabilizer and anti-parasite medication on Toxoplasma Gondii’s ability to alter host behaviour Proc. R. Soc. 273, 1023-1030.

Webster JP (2007) The effect of Toxoplasma Gondii on animal behavior: playing cat and mouse Schizophrenia Bulletin 33 (3), 752-756.

wo, 29/10/2014 - 16:58
birdwatcher

Het hele verhaal staat hier:

https://tinyurl.com/yyjsq92s

wo, 29/10/2014 - 18:29
Ineke*

'K hou meer van korte verhaaltjes :))

wo, 29/10/2014 - 18:45
birdwatcher

lees je het in 3 keer !

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag