Zandhoopjes

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 23/09/2009 - 22:43
Poolster

Zandhoopjes

Hallo
Ik vind al jaren van die zandhoopjes in de tuin het is heel fijn geel zand terwijl het gele zand een dikke meter diep zit in mijn tuin,wie kan mij vertellen wat dat is of welke worm of insekt dat doet.
Gr.Willy

Zandhoopjes
do, 24/09/2009 - 00:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Willy, ik heb geen antwoord voor je, maar ik hoop dat iemand anders dat wel heeft. Ik heb die hoopjes nl. ook.... maar enkel onder de lavendel in de voortuin.

Gr. Trudy

do, 24/09/2009 - 01:33
Poolster

Hallo Trudy
Ik ben inmiddels iets wijzer geworden het zijn valkuilen van een of ander insekt, zie valkuilen alleen snap ik niet hoe de gele zand aan de oppervlakte komt.
Gr. Poolster

do, 24/09/2009 - 13:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Poolster
Ik heb de vraag ook geplaatst op de rubriek 'Vraag en Antwoord' van TrouwGroen. Daar is nl. ook de mogelijkheid om vragen te stellen over natuur. Er staan meerdere insectenvragen al op dat forum. Ik heb wel even jouw foto 'geleend' om erbij te zetten :-)
Ik ben benieuwd of er een antwoord komt.
Gr. Trudy

do, 24/09/2009 - 14:53
Poolster

Zet dan aub het antwoord ook op deze side ?

do, 24/09/2009 - 19:10
birdwatcher

heb je last van deze beestjes?
Dirk.

do, 24/09/2009 - 19:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zie er nooit iets lopen, kruipen of vliegen, dus heb er ook geen last van :-)
Ben alleen heel benieuwd wat het zou kunnen zijn

vr, 25/09/2009 - 01:58
Poolster

Nee ik heb er ook geen last van ik denk dat ik het heb gevonden het is waarschijnlijk de valkuil van de mierenleeuw ik heb het met een schepje uitgegraven en toen zag ik snel een beestje weg schieten ook lag er een dode pissebed in.Wat me nog steeds verbaast hoe die gele zand die ruim een meter diep zit naar boven komt.

vr, 25/09/2009 - 13:30
birdwatcher

Goed zo dan ga je toch ook geen gifstrooien als ik je vertel dat dit holen van veldmuizen zijn,deze maken voor de winter holen tot in het gele zand.
Mierenleeuw is het niet want die maken trechtervormige kuilen.
groet dirk.

vr, 25/09/2009 - 14:04
RdB

Geen Mierenleeuw, die zijn niet snel, maken zoals Birdwatcher al zei trechtervormige kuiltjes zonder gat. Zij liggen ingegraven op de bodem.

Ruud

za, 26/09/2009 - 00:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

De doorsnede van het gaatje is 5-6 mm, dus een muisje lijkt het niet te kunnen zijn. Dat het geen mierenleeuw was wist ik al, want ik heb natuurlijk ook al met diverse zoektermen gegoogled. Helaas niets gevonden wat me verder hielp :-(
Het gangetje moet dus minstend een meter diep zijn, lijkt me erg diep voor een bijtje of zo?

za, 26/09/2009 - 01:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit vond ik (met foto) nadat ik het antwoord kreeg dat het een graafwesp of zandbij zou kunnen zijn:

Zandbijen
Kenmerken
Egaal grijswit, dicht borststuk, achterlijf vrijwel kaal en zwartglanzend.

Voorkomen
Vrij algemeen op de zandgronden van de gemeente. Dikwijls in gazons met veel open grond, in de voegen tussen dals en kasseien, in open grond op begraafplaatsen.

Levenswijze
De bij nestelt graag in groep, onder gunstige omstandigheden soms met vele exemplaren. Ieder vrouwtje verzorgt uitsluitend haar eigen nest. Vanaf half maart beginnen de vrouwtjes met het graven van het nest dat bestaat uit een loodrecht naar beneden lopende hoofdgang van soms wel 50 cm lang, met op het eind ronde verbredingen van de afzonderlijke broedkamers. Het zand wordt boven de nestingang tot een ongeveer 5 cm groot molshoopje opgeduwd, met in de top de nestopening. De bij bezoekt uitsluitend wilgen en vervoert stuifmeel voornamelijk aan de achterpoten en nectar in de krop. De drachtplanten kunnen vele honderden meters van de nestplaats verwijderd liggen. De larven zijn al tegen het eind van het voorjaar volgroeid, maar verpoppen pas in de zomer in een cocon. De jonge bijen blijven in de cocon om te overwinteren en komen het volgende voorjaar pas te voorschijn.

Hinder?
Het is een raar zicht als het grasveld plotseling vol zoemende insecten zit. Begrijpelijkerwijze schrikken de mensen hiervan, maar zandbijen zijn onschadelijk voor de mens. Ze zijn niet agressief en steken niet.
In tegenstelling tot wespen hoeven de zandbijen dus niet bestreden te worden.

Beperken van hinder
Een mogelijke oplossing om het aantal zandbijen te verminderen bestaat er in de grasmat dicht te houden. Open plekken kunnen ingezaaid worden waardoor de bijen minder open zandgrond vinden om hun gangen te graven.

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is af te raden: het zijn immers nuttige insecten!

Zandhoopjes
za, 26/09/2009 - 13:15
Poolster

Bedankt Trudytraa ik ga er nu vanuit dat het de graafbij of wesp betreft nog even op wikipedia gekeken het klopt , ik heb totaal geen last van de hoopjes omdat ik niet hark of schoffel in de tuin dat is ook wel op de foto te zien aan de hondsdraf.
Groetjes Poolster

Onderwerp gesloten