Cactus probleem

17 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 16/08/2018 - 18:53
Frans99

Cactus probleem

Beste cactusliefhebbers

Ik heb waarschijnlijk een cactus verziekt. We hadden een cactus die allemaal uit leden bestond zoals op de foto, in maart deze verpot, en weer op zijn plaats in de vensterbank gezet. Weet ook niet wat voor cactus het is, we hebben hem destijds zonder kaartje gekregen

Hij bestond aan de raam kant uit bollen zoals op de foto en aan de kant van de kamer uit kleinere bollen, de grote bollen hebben prachtige en vele bloempjes gegeven.

Omdat de potgrond van zichzelf nogal vochtig was, hebben we de eerste tijd geen water gegeven tot ze droog geworden was. Na het water geven zagen we haar achteruitgaan en net hebben we besloten de zijde met de grote bollen te redden door alle leden die nog goed waren los te snijden van de wortels, daar het leek dat deze aan het rotten was omdat de kamer kan aan het verpluizen was en aan het wegschrompelen.

Ik heb 8 goede leden, met stevige stam kunnen redden en die in de stekpoeder gedompeld.
Kan ik deze leden nu gelijk oppotten, door een gat in de aarde te maken of moet ik een week of twee wachten. Ik wil namelijk alles doen om deze cactus al is het maar een paar stukken te redden.

Wie heeft raad???

Mvg

Frans

cactus te donker
Nie al te scherp beter lukt niet
do, 16/08/2018 - 20:44
GreenConnection

Wacht nog een week voor je de cactus oppot.

do, 16/08/2018 - 20:50
Frans99

Oké, weet je ook toevallig wat voor soort het is, ik ben hem namelijk nog nergens tegengekomen en als deze het niet red wil ik zeker een andere.

do, 16/08/2018 - 20:57
GreenConnection

Het is een Mammillaria soort, maar welke is moeilijk te zien. Welke kleur hadden de bloemen?

do, 16/08/2018 - 21:40
Frans99

Mijn vriendin zegt Roze, ik ben zelf wat kleurenblind voor die tint.

Nog een vraag, de grond waar de stekken inkomen is nu droog, deze vochtig maken?
En dan het geheel in een lichtdoorlatende zak, met iets of wat luchtgaten, of zonder zak? Verder niet te dicht op het raam zetten of juist wel. En wanneer dan weer water geven?

do, 16/08/2018 - 22:48
GreenConnection

Waarschijnlijk Mammillaria zeilmaniana.

Heel licht vochtige grond, op een lichte plek, zonder zon voorlopig. Pas water geven, als er groei zichtbaar is. Geen plastic gebruiken.

vr, 17/08/2018 - 15:36
Frans99

Hoewel bijna volledig op de hoogte zit ik toch met een vraag waar nog niemand mij antwoord op gaf.

Ik gebruik deze meter om te kijken hoe de toestand van de aarde is, hij geeft aan: 1 - 3 droog 4 tot 7 vochtig en 8 tot 10 nat. Op welke schaal is het lichtvochtig? 4, 5 of 6? Met ene vinger voelen zoals velen doen lukt mij niet door medicijn gebruik, die bedriegen het gevoel. Daarom deze meter.

En nog even dit, als er ergens staat, de plant moet droog zijn, wat komt dan eerder in aanmerking 3 of 2 want ik neem aan dat 1 TE droog is.

Als ik dit nog even van iemand mag vernemen ben ik helemaal bij.

vr, 17/08/2018 - 15:53
Frans99

De Mammillaria zeilmaniana lijkt trouwens niet overal te koop en de meeste zien er net weer ietsje anders uit.
Want als het stekken niet lukt wil ik er toch weer een terug.

za, 18/08/2018 - 14:30
GreenConnection

Mammillaria zeilmaniana is vaak te koop in het voorjaar met bloemknoppen er al in.

Over het watergeven: 1 is te droog, behalve in een rustperiode in de winter voor een cactus.
Lichtvochtig zal afhankelijk van de soort plant liggen tussen 3 en 5.

vr, 28/09/2018 - 20:01
Frans99

Wat late reactie, maar soms moet je even weg. excuses.

Het stekken is waarschijnlijk mislukt, op twee na schrompelt alles weg en lijkt het niet meer te leven, twee zijn nog redelijk groen, maar ik zie niets nieuws verschijnen.

Vraag me ook af of de grond goed is, Heb bij het tuincentrum dat begint met Int......... cactusgrond gekocht, maar deze was erg vezelachtig, ken dat soort grond niet, had normaal altijd grond met erg grof zand er in zonder al die vezel. Lukt er op dat iemand een cocosplantage gesloopt heeft, is dat wel goed?? Probleem met dei grond is ook, dat als je water geeft, de grond de volgende dag al bijna droog is en al het water naar benden is gezakt waar de vochtmeter tot het einde uit slaat. Vertrouw deze grond niet maar weet niet waar ik de zanderige grond moet koen welke ik altijd heb gehad. Int.... tuin had het niet in ieder geval en wist ook geen oplossing te geven.

vr, 28/09/2018 - 20:50
GreenConnection

Veel groei zal er nu niet komen; cactussen gaan hun rusttijd nu in, dus watergeven is niet meer nodig.

Het principe van cactus grond is dat het minder voeding bevat en goed afwatert. Dat kan door mideel van grof zand of door kokosvezel..

vr, 28/09/2018 - 21:39
Frans99

Persoonlijk vind ik grof zand prettiger, wat je nu in de pot ziet lijkt op een los samenraapsel. Kun je zelf potgrond voor cactussen maken door bijvoorbeeld normale potgrond zelf e vermengen met zand en zo ja in welke verhouding dan?
Het gaat ook om grote Potten, doorsnede 30 cm, onderin laag van potscherven en lava korrels van 4 cm en dan de grond er op, als je de meter er in steekt is het in die laag vochtig maar in de rest niet. Dat zou toch goed moeten zijn?

vr, 28/09/2018 - 21:42
Frans99

Trouwens water geven is niet meer nodig?
Cactussen zijn op een vensterbank waar aan de onderkant een CV radiotor is en als de zon schijnt, dan staat ie er tot 13:30 op hebben ze dan echt rust, ik ben bang van niet of zie ik het verkeerd. Heb geen mogelijkheid ze ergens anders neer te zetten. Is het dan nog steeds geen water geven??

vr, 28/09/2018 - 22:11
GreenConnection

Potgrond voor cactussen kun je zelf maken door gewone potgrond te mengen met een kwart grof zand.

Een rusttijd gaat niet alleen over temperatuur, maar onstaat in combinatie met de hoeveelheid beschikbaar licht. De dagen worden nu al korter, dus de instraling zal geleidelijk minder worden. Een plek boven de cv is niet ideaal voor cactussen in hun rusttijd.

vr, 28/09/2018 - 22:28
Frans99

Klopt, dat snap ik dat het niet ideaal is, maar andere plek heb ik niet Snik of ze staan in het donker, in alle kamers is er onder de vensterbank een radiator. Misschien de potten op latjes zetten zodat ze niet direct op de vensterbank staan??? Zodat er een ventilatieruimte is van bijv. 1 cm??
Moet wel zeggen dat de plant die nu gesloopt is, wel elk jaar vol bloemen zat, wel aan de raamzijde maar toch. EN....... direct zonlicht krijgen ze dus in de winter ook voor een aantal uur. Moeilijk dit. In de schuur komt geen daglicht en vriest het in de winter als het buiten beneden de -5 is.

vr, 28/09/2018 - 23:35
GreenConnection

Als de vensterbank breed genoeg is, gaat de warme luchtstroom mogelijk niet direct langs de planten.

zo, 30/09/2018 - 17:01
Frans99

Vensterbank is 22 cm de meeste potten zijn niet groter dan12 eentje is 28 cm , maar daar kan ik wel iets groots onder leggen voor de winter. Degene in een schaal van 35 cm staat voor het verwarmings element, maar dat is af te dekken en een stukje terug te trekken. Bedankt voor al het advies.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag