Dringend hulp bij verzorging cactus ;-)

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 09/03/2006 - 13:44
r_heliman

Dringend hulp bij verzorging cactus ;-)

Goede dag allemaal,

Ik ben nieuw in dit Forum, en zal even mijn situatie uitleggen. Afgelopen jaar heb ik een vriendin leren kennen. Zij woont in estland en dat is niet echt om de hoek. Maar onze relatie is echt goed en we hebben een afspraak gemaakt.
Mijn opdracht is om voor deze cactus te zorgen en als deze cactus bloeit mag ik haar pas ten huwelijk vragen.
Het probleem is denk ik duidelijk. Ik ben zelf student TU en weet dus eigenlijk maar de algehele basis over bloemen. Ik heb dus geen idee welke cactus ik heb, en of deze wel kan bloeien.

Mij is verteld dat ik deze cactus nog moet ompotten
en hoe laat ik deze cactus "ooit" bloeien?

1) Welke cactus is dit?
2) Hoe vaak moet die water en hoe veel per keer?
3) Hij staat onder een lamp in de woonkamer als die aan is is het er onder 28-30 graden is dit te warm/koud?
4) Bloeit deze ook?
5) Moet deze veel of weinig licht?

Alle hulp / tips zijn van harte welkom.

Zou het ooit lukken, laat ik dit natuurlijk allemaal heel graag zien hier op het forum.
Alvast bedankt voor alle hulp
Roel

Dringend hulp bij verzorging cactus ;-)
do, 09/03/2006 - 16:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als de voorwaarde voor een huwelijk de bloei van deze cactus is dan ben je er mooi ingestonken :-)

Voor zover ik kan zien is dit een jonge Echinocactus grusonii .. die moet zo'n slordige 80-100 jaar oud zijn om te bloeien en daarbij doet hij dat niet in een miezerig klimaat als het onze maar heeft hij ofwel een heel warm om niet te zeggen heet serreklimaat nodig dan wel een middellands zeeklimaat nodig om bloemen te produceren ..

Je zal een en ander moeten laten bijstellen wil je van 't straat geraken :-) :-)

sorry :-)
mvg
Willy

do, 09/03/2006 - 21:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Roel

Willy heeft helemaal gelijk, je bent er mooi ingestonken

Edo

do, 09/03/2006 - 21:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

PS .. veel liefhebbers hier kunnen je zeker wel een plant bezorgen die zeker dit jaar nog bloeit .. misschien kun je het op een uitwisselingsakkoordje gooien ? :-)

mvg
Willy

vr, 10/03/2006 - 03:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Ik kan het bijna niet geloven wat ik hier lees. Is dit nou echt waar dat deze cactus niet zal bloeien? Mijn vriendin heb ik reeds geïnformeerd over det fijt, maar zei zecht dat de planten-verkoper had verteld dat het wel mogenlijk moet zijn deze plant te laten bloeien "komend jaar". Hij hoeft ook niet morgen te bloeien, maar hopenlijk wel over circa 1 jaar.

Zit ik nu echt in de problemen?

Groeten
Roel

vr, 10/03/2006 - 13:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

:-) de verkoper zit mee in het komplot beste .. of hij kent de b.... van cactussen, dat is misschien eerder het geval .. :-)

Misschien de verkoper eens vragen wat hij denkt welke plant dit wel is .. ?
Je kunt er nog altijd een paar van die stro-bloemen op kleven natuurlijk (hou het bij uniform geel :-)) .. als de betrokkenen maar "zoveel" van cactussen kennen zien ze het verschil waarschijnlijk toch niet .. :-)

mvg
Willy

vr, 10/03/2006 - 19:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mogelijkheid: koop op een tuincentrum een soortgelijke cactus van ongeveer dezelfde grootte, met bloemknoppen en zet die in de plaats van de Echinocereus. Geef die maar aan je aanstaande schoonmoeder of beter nog, aan de buurvrouw!
Wij vertellen het niet door! Succes!

za, 11/03/2006 - 12:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een van dezelfde grootte met bloemknoppen ? .. daar ga je lang moeten naar zoeken .. heeeel lang ..

mvg
Willy

zo, 12/03/2006 - 12:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

't lijkt me een kleintje..............

zo, 12/03/2006 - 13:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

sorry, maar een E grusonii in deze maat en in bloei ? die wil ik wel eens zien .. diegenen die ik in bloei zag waren minstens 40cm in doormeter en zagen er wel wat ouder uit dan deze jeugdvorm ..

mvg
Willy

zo, 12/03/2006 - 21:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik sprak ook van een 'soortgelijke" cactus...............hoeft geen E. grusonii te zijn!

ma, 13/03/2006 - 22:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Inderdaad, bloeien zal hij ZEKER niet. Aan de pot te zien gaat het om een relatief jonge plant (15 cm doorsnede?) die bij 'ons' (lees Midden of Noord Europa) uit zaad is gekweekt. Het gaat zeker niet om een importcactus uit het zuiden, dat zie je meteen aan de constitutie van de plant; vrij lichte bedoorning en redelijk 'slappe' groei. Importechinocactussen zijn altijd gedrongener, zelfs de jonge exemplaren. Dit geheel ter zijde uiteraard ;-)

Desalniettemin graag tips voor de verzorging. Echinocactussen moeten vrij veel water krijgen in het groeiseizoen, om goed te groeien (laat de potkluit wel uitdrogen tss twee gietbeurten). Geef ze ook voldoende voeding mee (eens per maand of gebruik van die voedingsblokjes die geleidelijk hun voedsel afgeven eens ze in de aarde zijn gestoken, is nog zo makkelijk). Houdt van een warme plek in volle zon (geleidelijk laten wennen aan de zon want verbrandt snel na de winter, en de plekken gaan er nooit meer uit dan!).

Wat de bloemen betreft: koop je vriendin liever een ruiker rozen ofzo, want de bloemen van de echinocactus zijn niet bijzonder opvallend, het is een krans van bruine pluimpjes.

De verkoper die jullie heeft wijsgemaakt dat de cactus volgend jaar zal bloeien, kent echt niets van cactussen, zoveel is duidelijk. Van verkooptechnieken kent hij des te meer ;-))

Groetjes,

Kristof

ma, 13/03/2006 - 22:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Allemaal natuurlijk heel erg bedankt voor de tips en adviesen, dan wordt het dus wel heel duidelijk. :-) Als het "ooit" zover zou komen en ik haar zou willen gaan vragen, dan zal die cactus toch het loodje moeten gaan leggen. Het is toegestaan om de cactus te manupuleren zodat er een bloem op / aan zit. Ik ga dus geen 80 jaar wachten.

Ik moet je gelijk geven dat de verkopen (ik heb hem niet gesproken heb het alleen van mijn vriendin gehoord) goed is met mensen plantjes aansmeren.

Maar moet ik de cactus nog ompotten?
Welke voedingstoffen?
Veel water, sorry maar wat is veel?

BEDANKT allemaal,
Roel

ma, 13/03/2006 - 23:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Enne,,

Waarom bloeien deze wel?

https://tinyurl.com/y6lby5u7

https://tinyurl.com/y5p6yaq8

Niet dat ik deze wil kopen, maar waarom bloeien deze wel?
Groeten
Roel

di, 14/03/2006 - 13:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Roel,
Deze bloeien wel omdat het heel eenvoudig om andere soorten gaat. Misschien je cactus 'vervangen' door een Notocactus haselbergii of zo? Voor een leek is dat een wat gelijkaardige plant die wel snel kan bloeien.
Veel succes!
Pieter

Onderwerp gesloten