Stekken ja/nee + soort?

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 17/11/2004 - 18:57
Claire_

Stekken ja/nee + soort?

Beste heren/dames,

enige tijd geleden heeft mijn vader een cactus op de kop getikt. Deze cactus is nu een nieuw mini-cactusje aan vormen bovenop de oude stam. Ik vraag mij nu af wat met het mini-cactusje te doen. Mijn vader is inmiddels overleden, waardoor niemand de soort meer weet. Zodoende is het erg lastig zelf informatie te bemachtigen. Ik hoop dat ik, zonder dat de moederplant/oude stam risico loopt, het nieuwe cactusje kan stekken. Ik zou zelf, naast mijn moeder, ook graag een exemplaar hebben.

Wellicht kunt u mbv de volgende beschrijving mij een stuk op weg helpen wat betreft soort? De cactus is ong. 1m20 hoog en heeft aan de onderkant een diameter van 20cm, boven ongeveer 30 cm. Daarnaast cactus heeft twaalf 'ribben'. Het mini-cactusje is inmiddels 20 cm hoog en heeft een diameter van ong. 10 cm.

Enig antwoord stel ik zeer op prijs!

Mvg,

Claire

do, 18/11/2004 - 11:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo,

de scheut stekken moet niet al te veel problemen opleveren op voorwaarde dat .. :

deze operatie nu doorvoeren is gegarandeerd tot mislukken gedoemd .. het seizoen (winter) is er gewoon niet geschikt voor

Volgend (laat) voorjaar als de weersomstandigheden veel beter zijn ttz warmer, meer licht is het ideale moment voor zulke operatie. Best wachten tot de moederplant duidelijk aan de groei is, de scheut is dat dan ook ...
De scheut verwijderen met een heel scherp mes, op bijna chirugische manier net het aangroeivlak doorsnijden, kwestie van de moederplant zo weinig mogelijk te kwetsen (kleinste wonde). Om het snijvlak snel te laten drogen werd er vroeger sigarenas op gestrooid maar wie rookt er nu nog sigaren :-) maar 'k heb nog geweten dat liefhebbers snelcement gebruikten voor hetzelfde doel :-)

De scheut kan best aan de basis "gelijk" gesneden worden met een heel proper mes. Daarna dient het snijvlak op te drogen waarbij de wonde volledig dicht moet groeien. Dat gebeurt meestal op een warme, beschaduwde en goed geventileerde plaats. Sommigen hangen de scheut, vertikaal, op aan een touwtje of een stukje nylonkous. Trukje : als men het snijvlak tegen de wang houdt en het voelt erg koud aan dan is het snijvlak nog "vochtig" :-)

Na goed opdrogen de scheut redelijk ondiep planten in een 50/50 mengsel grof rijnzand en potgrond. deze potgrond moet redelijk droog zijn. Nog steeds op de zelfde beschaduwde plaats opstellen en ... wachten ...
Als u de plant gewoon "op" de aarde zet kan u regelmatig controleren of het snijvlak niet schimmelt .. bij de minste weerstand de plant niet verder opheffen, de nieuwe wortels zitten dan al in de grond :-)

er is nog wel meer maar dat is dan meer "ervaring" dan "handleiding" .. :-)

Willy

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag