lampenpoetser

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 06/01/2008 - 19:26
Roger01

lampenpoetser

Wie weet waar ik een winterharde lampenpoetser(callisteron) kan kopen.

di, 01/01/2008 - 13:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een Callistemon is nooit winterhard, maar kun je het beste als kuipplant behandelen. Een paar graden verdraagt de heester wel, maar is daardoor niet winterhard te noemen. Dit soort planten komen vanaf april weer in de handel.

di, 01/01/2008 - 14:22
kroisos

De Callistemon rigidus (degene die je meestal ziet aangeboden in tuincentrums) is behoorlijk winterhard hier. er groeien hier in de beurt flinke exemplaren van deze plant. zelf heb ik er ook 2 in de tuin. ze groeien en bloeien best nog goed in ons klimaat. je plant ze het best tegen een zuidmuur (zeker in het oosten) maar dit hoeft niet.
ik denk dat ze zeker -10°C aankunnen(afhankelijk van de groeicondities).

je hebt een Callistemon soort die qua winterhardheid boven al de andere Callistemons uitsteekt en dat is de Callistemon viridiflorus. deze soort uit Tasmanië met witte bloemen zou tot -18°C verdragen. een ideale soort voor het oosten van België en Nederland!

gr
kristof

di, 01/01/2008 - 14:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

- behoorlijk winterhard - betekend, dat de plant niet winterhard is. Een winterharde plant is een plant, waar je geen speciale voorzieningen hoeft te nemen en een vorstperiode probleemloos doorkomt.

di, 01/01/2008 - 14:50
kroisos

ze hebben hier geen bescherming ofzo nodig, met wat aarde aan hun wortels zijn ze tevreden en ik heb hier buiten mischien wat bladverlies nog nooit een Callistemon gezien die schade had na een vorstperiode. we hebben dan ook al in geen tijden een strenge winter gehad hier. wat ze gaan doen in een strenge winter (-10°C en meer) valt nog aftewachten. maar je hebt gelijk. behoorlijk winterhard is nog niet winterhard...

we zijn hier op een EXOTENforum, veel planten die we de laatste jaren in onze tuinen groeien gaan sneuvelen bij een strenge winter als je ze niet beschermd (ook Trachycarpus fortunei)als je zo redeneert moet je gewoon geen enkele exotische plant in de tuin plaatsen en je tuin terug beplanten met coniferen, berken, buxusinfo-icon noem maar op, dit zijn planten die echt winterhard zijn...
persoonlijk vind ik het uitdagend om planten uittetesten in ons klimaat. niet alles staat in boeken en veel planten kunnen een stuk meer aan dan wat er in de boeken staat...als je het niet probeert weet je het niet.
je moet natuurlijk geen planten uit bijv het amazonebekken of uit woestijnen uitproberen, het ligt redelijk voor de hand dat deze planten totaal niet geschikt zijn voor ons klimaat maar veel planten kan je een klimaatje (soms 2) laten opschuiven. bijv van subtropisch naar gematigd. tropisch naar gematigd is een te grote stap en zal niet lukken...

gr
kristof
gr
kristof

di, 01/01/2008 - 15:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Helemaal mee eens, Kristof!

di, 01/01/2008 - 16:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

volgende Callistemons zijn (oa) aan te treffen in volle grond.
(meeste zijn te vinden in Britse Eilanden, en zullen het hier mits beschutting van muur oid ook doen)

Callistemon citrinus
Callistemon linearis
Callistemon pachyphyllus
Callistemon pallidus
Callistemon parviflorus
Callistemon phoeniceus
Callistemon rigidus
Callistemon sieberi
Callistemon speciosus
Callistemon subulatus
Callistemon viminalis
Callistemon viridiflorus

di, 01/01/2008 - 16:39
kroisos

jammer dat je de Callistemon viridiflorus maar zelden ziet aangeboden. ik denk wel dat dit er eentje is die flink wat vorst en vocht aankan. deze Callistemon groeit hoog in de bergen van Tasmanië in erg natte gebieden waar er ook vorst voorkomt tijdens de winter. ik heb er zaden van en hopelijk binnenkort ook enkele plantjes:)

gr
kristof

di, 01/01/2008 - 17:20
ed ressiv

Hoi; en een goed en gezond nieuwjaar.
Is het naar jullie inzicht interessant om de Callistemon op te nemen in de samenwerkingsbladen?
Groetjes
Hans

wo, 02/01/2008 - 01:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

beetje nuanceren graag

er zijn heel wat coniferen, ook enkele berken niet winterhard!

zoals je het voorstelt lijken het wel tweederangs planten

ook in die zgn gewone plantengroepen zitten heel wat exoten!

wo, 02/01/2008 - 17:26
kroisos

hoi Jan,

klopt, niet alle coniferen of berken zijn winterhard maar ik denk wel dat de mensen weten wat ik bedoelde. ik vind geen enkele plant een tweederangs plant maar zo'n tuinen aangelegd met allemaal soorten coniferen enz (een tijd geleden leek dit wel de mode)is niet mijn ding en vind ik persoonlijk wat saai...
je kan vanalles verstaan onder exoot , uiteindelijk is elke uitheemse plant een exoot....

gr
kristof

do, 03/01/2008 - 19:45
kroisos

Hans, om op je vraag te antwoorden: van mij mag je een samenwerkingsblad aanmaken over deze planten.
we gaan op de lange duur een ganse planten encyclopedie hebben:)

gr
kristof

za, 05/01/2008 - 02:51
ed ressiv

Tja het begint er aardig op te lijken Kristof, maar het is straks ( en nu ook een beetje) een mooi naslagwerk waar je liefhebbers naar kunt verwijzen, en zo wordt iedereen in dit exotenwereldje er weer wijzer van, en dat is toch de insteek.
ik zal hier een samenwerkingsblad voor openen, en kijken wat voor gegevens er binnen gaan komen..
bedankt voor je reactie
Hans

zo, 06/01/2008 - 19:26
ed ressiv

Hoi allemaal. ( Callistemon)
Kijk even bij de samenwerkingsbladen, heeft iemand nog mooie foto's?
Info met betrekking tot vermeerdering van de Callistemon is ook welkom.
Heeft iemand foto's van een Callistamon die bestand is tegen zone 8 of lager dan graag een foto met vermelding van de 2e naam, en waar hij staat te groeien.
Bedankt
Hans

Onderwerp gesloten