Nieuwe Trachycarpus F.

69 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 21/01/2010 - 20:49
jeremaine

Nieuwe Trachycarpus F.

Net als vorig jaar heb ik rond deze tijd weer onverwacht een Trachycarpus F. gekocht. A.s. zaterdag krijg ik 'm thuisbezorgd. Het is de bedoeling dat deze in het voorjaar in een verhoogde border geplaatst gaat worden (de border moet overigens nog gebouwd moet worden).

De Trachy heeft een bescheiden maatje van slechts circa 1 meter (lekker dikke) stam en een mooie compacte volle kruin en niet al te lange bladstelen, dus het geheel is niet veel hoger dan zo'n 160/170 cm hoog denk ik (heb nog even niet gemeten). Er zit een flink doorgewortelde kluit aan en vult de 70 liter pot flink.

Herkomst is Italie en ik weet dat deze altijd buiten stond, tot het moment dat de strenge vorst er was. Nu staat deze even tijdelijk in een onverwarmde kas.

Vanaf zaterdag komt de Trachy strak tegen de zuid/west gevel van de woonkamer te staan, tot de border gemaakt is. Hopelijk gaat het dus niet al te hard vriezen, anders pak ik de pot in, of gaat even de schuur in.

De verhoogde border wordt zo'n 70 cm hoog, dus al met al komt deze palm toch lekker hoog te staan en hiermee komt ie toch boven de schutting uit. Ik zal uiteraard weer een leuke foto-serie gaan maken... wordt dus vervolgd.

za, 23/01/2010 - 18:52
jeremaine

Vanochtend circa 9.30 uur (tja, helaas niet uitslapen vanochtend) werd de Trachy F. geleverd. Inmiddels even de exacte maten opgenomen. De stam is nét geen 1 meter en de kruin is 1.35 meter breed (doorsnede) en zo'n 60 cm hoog.

Inmiddels heb ik de pot verplaatst naar de zuid/west gevel. Mijn steekkar had écht platte banden door het gewicht, maar het is gelukt.

De plek waar deze Trachy komt te staan moet eerst ontdaan worden van een stam van een oude boom welke hier nog stond, voordat het werkelijke overplanten kan beginnen. Kortom, nog een hoop werk te verzetten.

Uiteraard heb ik de pot direct ingepakt met noppenfolie en een rietmat, plus een laagje schors op de bodem, maar gelukkig heeft het geheel weinig te lijden zo tegen de gevel aan, want het vriest hier nooit zo hard in deze hoek.

Foto's volgen hieronder.

za, 23/01/2010 - 18:50
jeremaine

foto 1

Nieuwe Trachycarpus F.
za, 23/01/2010 - 18:52
jeremaine

foto 2

Nieuwe Trachycarpus F.
za, 23/01/2010 - 18:53
jeremaine

foto 3

Nieuwe Trachycarpus F.
za, 23/01/2010 - 18:54
jeremaine

Leuk ding toch? Helemaal met 40% korting!

za, 23/01/2010 - 23:52
hansi

Trachycarpus (Palmae)

Geslacht van groenblijvende,zomerbloeiende palmbomen. Gekweekt om de groeiwijze,bladeren en bloemen.Vorstbestendig.Heeft volle zon nodig en groeit,vooral op jonge leeftijd,het beste op een tegen wind beschutte plaats.Groeit het liefste op vruchtbare,goed doorlatende grond.Vermeerderen uit zaad in de herfst of het voorjaar.

m.v.g.
hans

zo, 24/01/2010 - 02:21
knieke palm

Ingepakt ? Het is toch boven nul ?
En een Trachy in pot kan best wat vorst hebben hoor.
Dus zolang het niet heel erg vriest zou ik em niet inpakken, want daar doe je meer kwaad dan goed goed mee...

Mvg Corne

zo, 24/01/2010 - 10:24
Weatherman

Ik weet niet waar Jeremaine woont, maar in een groot deel van het land vriest het en/of heeft het gesneeuwd. De drie/vier komende nachten leveren op steeds meer plaatsen matige en mogelijk strenge vorst op.
Dus zo'n mooie palm in pot inpakken lijkt me op zich geen verkeerde actie.

zo, 24/01/2010 - 13:23
jeremaine

Ik woon precies op het kadastrale middelpunt van Nederland, Amersfoort dus. Ik heb enkel de pot van de Trachy ingepakt en wat schors op de bodem, gewoon even zekerheidshalve, zeker met het oog op nog een paar koude nachten (matige vorst), wie weet wel strenge vorst als het gaat opklaren nu er weer een laag sneeuw ligt.

wo, 27/01/2010 - 13:01
Gerbo

Heel mooie palm. Veel plezier ermee.
Persoonlijk zou ik hem niet verder ''op stam'' zetten.

Vr.gr.
Gerbo

wo, 27/01/2010 - 14:19
Matthijss

Denk dat als je een onverwarmde kas hebt, dat het geen kwaad kan om hem daarin te zetten, als het weer gaat vriezen, meer dan drie dagen vooruit kijken met het weer leidt natuurlijk tot nodeloze stress of hoop afhankelijk of exotische planten of schaatsen je hobby is, maar de modellen laten een kans op extreme koude zien, meer dan 15 graden vorst kan volgens mij voor een pottrachycarpus schadelijk zijn.

wo, 27/01/2010 - 15:43
jeremaine

Helaas heb ik zelf geen kas en moet de palm noodgedwongen buiten blijven deze dagen. Als het weer kouder gaat worden doe ik wel nog een lichtslang om de pot. Dus tegen de gevel aan, praktisch uit de wind, met stralingswarmte uit de woonkamer en rietmat om de pot, daartussen een laag kranten, noppenfolie en een vloerkleedje... hiermee moet deze het even uit zien te houden. Ook zit er nu om de stam een rietmat, enkel de kruin is nog zichtbaar.

Gerbo, wat bedoel je met verder op stam zetten?

Afgelopen nachten was het resp. -9 C. en - 6 C. in de tuin, zo vlak tegen de gevel uiteraard wat warmer.

Hopelijk zijn de condities gunstig genoeg.

wo, 27/01/2010 - 15:15
Matthijss

Sorry, niet goed gelezen, welnu, ze kunnen tegen een stootje, dus wellicht pot inpakken, waarom niet, veel bescherming is niet nodig denk ik, ergste vorst tegenhouden, ik gooi bijvoorbeeld bij risico op meer dan min tien mijn sprieterige olijfboom plat en watg oude slaapzakken erover. dus gewoon plat tegen de voorgevel en wat dekens kan wellicht voldoende zijn. Overigens hoef je je pas zorgen te maken bij extreme vorst, en dat moeten we nog zien komen, hoewel de berekeningen van gfs wel een langdurige oostenwind laten zien.

wo, 27/01/2010 - 15:45
jeremaine

door de geografische ligging in het land komen de extreemste waarden in Amersfoort eigenlijk bijna nooit voor, die zijn meestal weggelegd voor het oosten/zuiden of noorden, of IJsselmeergebied. Hopelijk zien we binnen enkele weken weer de dubbele getallen in de plus?

wo, 27/01/2010 - 17:54
Matthijss

Dubbele cijfers verwacht ik niet, en Amersfoort kan ook loeiend koud worden, de verwachtingen voor de komende dagen zijn noordwest en daarna is de kans groot op koud en oostenwind, ik weet niks over compleet bevrore3n wortels, maar ik kan me voorstellen dat hij dat ook nog wel kan hebben als het niet te koud wordt ik maak mij over de mijne niet de minste zorgen, Amsterdam, hoewel ik me ervan bewust ben dat het een keer verkeerd kan gaan, maar dat die kans erg klein is. (over een paar jaar is het ding niet meer in te pakken overigens als hij zijn groeitempo volhoudt) Ikm zou hem gewoon als het erg koud wordt plat tegen het huis leggen of uitplanten en de bodem isoleren, (ik doe dat meestal met sneeuw overigens als dat beschikbaar is, en natuurlijk verzamel ik ook herfstblad rondom mijn exoten.) Bedenk vooral dat de kans dat het misgaat uitermate gering is, maar dat meer dan 15 graden riskant is. Vocht vorst etc kan hij bij mij overigens gewoon hebben.

wo, 27/01/2010 - 19:22
edwardkarin

Het ziet er overigens wel naar uit dat het na 3 februari kouder gaat worden, maar de modellen zitten niet op een lijn nog.
Het Europeese model laat een rug van lage druk opkomen na 5 februari al, dat is gunstig en minder koud, het GFS model maakt het na 3 februari bitterkoud met zeker -10 tot -17 in de nachten en overdag -5 tot -8 graden dat zou zeker 1 week of langer stand houden!

Het is nog afwachten, maar de exoten krijgen klap na klap, nu weer wat zachter en regen en dan zouden we na 3 februari weer de vorst ingaan, tja...

Er gaat wat sneuvelen, hoe dan ook, ook een trachycarpus, want als de voorspellingen zo uitkomen blijft de winter heer en meester, tot in februari...

En Jeremaine, als je die palm in z'n kuip laat en de voorspellingen komen uit volgens het GFS model zoals het er nu voorstaat, dan ben ik bang op verlies, of je moet ergens binnenruimte zien te regelen.

Die kluit wordt een klomp ijs en de vorst dringt daar zo in, dat gaat veel sneller dan in de volle grond.

Maar ja, deze winter is gewoon goed balen en dat houdt maar niet op helaas!

wo, 27/01/2010 - 19:33
Matthijss

Europees model geeft dit

https://tinyurl.com/72ahvt

Ziet er over het algemeen ook nogal fris uit, ik denk eigenlijk gewoon pot enorm goed inpakken als het koud wordt, en verder goed beschut neerzetten, waarom niet gewoon wat beschermen, per slot van rekening hoef je hem niet vorstvrij te houden.

wo, 27/01/2010 - 20:38
jeremaine

Het blijft inderdaad spannend deze periode. Een overdekte binnenplaats heb ik niet voor de Trachy's in pot. Ik kan enkel de pot flink inpakken en dicht tegen de gevel aanhouden, wel heb ik nog de mogelijkheid om ook bij deze pot een lichtslang te gebruiken.

Het blijft natuurlijk allemaal afwachten tot het voorjaar, maar ook ik kreeg weer de rillingen bij het nieuws dat er nog een koude periode aan zit te komen, inderdaad zoals Edward al zei, het is klap na klap.

Ben uiteraard erg benieuwd naar ervaringen van de overige forumgebruikers met het overwinteren van Trachy's in beschermde pot.

Wil erbij vermelden dat de onlangs geleverde Trachy in het voorjaar wel de volle grond in gaat, althans in een verhoogde border.

wo, 27/01/2010 - 21:51
D_SDennis

....zolang je de pot vorstvrij weet te houden, heb ik hoop!

wo, 27/01/2010 - 23:34
jeremaine

Tja, hoe lang hou je een 70 liter kunststof kuip vorstvrij indien deze pot beschermd is met een laagje schors op de aarde, noppenfolie erom, daartussen een laag kranten, nog een rietmat en een vloerkleedje?

Overigens staat deze wel lekker beschut tegen de gevel? Misschien zijn er wel een soort formules voor om dit te kunnen berekenen? Ik ben wel benieuwd naar uitkomsten bij verschillende temperaturen.

Dus wie het weet, mag het zeggen!

do, 28/01/2010 - 23:08
Gerbo

Met het ''op stam zetten'' bedoelde ik het weghalen van de onderste bladstelen terwijl ze nog gewoon groen zijn en dit dus niet nodig is. De palm lijkt dan groter omdat tie meer stam heeft. De stam blijft daardoor trouwens ook dunner.
Denk je bij het inpakken van je palm overigens wel aan optrekkende kou vauit de grond? Ik heb een aantal cactussen in een onverwarmd hok staan maar heb de potten op een stuk underlayment geplaatst tegen optrekkende kou. Verder er een ''tent'' over geplaatst bekleed met dekens.

vr, 29/01/2010 - 09:28
jeremaine

Dag Gerbo,

Ben ik het helemaal mee eens dat het te ver opsnoeien niet zo mooi is, het hele palmboom effect wordt dan teniet gedaan. Ik hou ook meer van een vollere bladkruin.

Vanavond ga ik zekerheidshalve, naast alle maatregelen die ik al heb genomen, toch nog een lichtslang om de pot wikkelen én nog een dikke rietmat om de pot doen, dan zijn we vast voorbereid als de temperatuur weer onderuit gaat.

De pot staat trouwens niet direct op de grond, maar er staat een pallet onder en daarop nog stukken triplex. Laten we met zijn allen duimen dat deze dagen van nattigheid met vorst niet de nekslag gaan worden voor onze exoten.

za, 30/01/2010 - 19:18
jeremaine

Ivm een nieuwe aankomende koude-golf heb ik de nieuwe Trachy extra ingepakt, met nog een rietmat erbij en lichtslangen om de pot én ter hoogte van het hart.

Nieuwe Trachycarpus F.
za, 30/01/2010 - 19:20
jeremaine

De Trachy staat strak tegen de achtergevel, lekker stralingswarmte vanuit de woonkamer en gericht op het zuidwesten.

Nieuwe Trachycarpus F.
za, 30/01/2010 - 19:26
jeremaine

de defintieve plek waar de Trachy komt te staan op een verhoogde border. Er is nog een hoop werk te verzetten, want een oude stam moet nog verwijderd worden, ben dus druk aan het hakken geweest, maar dit gaat nog wel weken duren!

De stenen liggen hier puur om aan te geven waar het muurtje gemetseld gaat worden, dit zijn natuurlijk niet dé stenen die gebruikt gaan worden.

Nieuwe Trachycarpus F.
za, 30/01/2010 - 19:22
jeremaine

geduld is een schone zaak ;-)

Nieuwe Trachycarpus F.
za, 30/01/2010 - 19:24
jeremaine

Stukje bij beetje alles weghakken, best een klus, maar goed voor de lichaamsbeweging.

Nieuwe Trachycarpus F.
za, 30/01/2010 - 19:25
jeremaine

Uiteindelijk zal deze Trachy op deze plek een definitieve bestemming krijgen, uiteraard heb ik alweer een leuke spotlight gekocht, om deze tijdens de nachtelijke uren in de spotlight te laten staan.

Nieuwe Trachycarpus F.
za, 30/01/2010 - 19:30
jeremaine

Hopelijk heeft de Trachy nu niet zoveel te lijden van de nog komende koude-periode. Als het extreem gaat worden hoef ik nu alleen nog maar de stekker in het stopcontact te doen en zo'n 9 strekkende meter lichtslang zal de pot en het hart verwarmen van de Trachy. Overigens is het tegen de gevel nooit zo erg koud, want na sneeuwval dooit de sneeuw hier altijd razend snel, omdat er direct achter het raam een convectorput zit en zo'n 6000 Watt het huis verwarmt. Veel warmte straalt ook naar buiten toe.

Nieuwe Trachycarpus F.
za, 30/01/2010 - 19:31
jeremaine

wordt vervolgd ....

Nieuwe Trachycarpus F.
za, 30/01/2010 - 20:03
D_SDennis

SLecht voor he tmilieu, maar goed voor je trachy! ALs je van plan bent de stronk te laten zitten in je plantenbak, dan kun je later nog wel eens teleurgesteld worden. De stronk gaat rotten en ontrekt daardoor heel veel zuurstof uit de grond. Dit zal er toe resulteren dat je kans loopt dat je kluit van je trachy aan de onderkant zal afsterven. En omdat er dieper zo weinig zuurstof zal zijn, maakt je trachy alleen maar oppervlakkige wortels. Hierdoor wordt ie kwetsbaar voor zowel droogte als koude! En als laatste zijn parasitaire schimmels zoals honingzwam heel goed in staat om een dergelijke stronk zeg maar op te ruimen. Probleem wat volgt is dat deze schimmel mogelijk ook je palm het leven zuur gaat maken. misschien 'lust' honingzwam geen palemn, maar onder loofbomen is dit een echte killer die juist toeslaat waar bomen het niet zo goed naar de zin hebben. Bijvoorbeeld door zuurstofgebrek bij de wortels! Ik denk ik waarschuw je maar even. Ik zou in mijn ondergoed gaan staan en mezelf zo warm staan hakken dat je de hele stobbe en zoveel mogelijk van de dikke wortels hebt weggehakt!

zo, 31/01/2010 - 00:18
jeremaine

Hey Dennis,

Met jouw uitleg had ik al rekening gehouden. De stronk wordt tot de grond gelijk gemaakt. De border gaat vrij hoog worden. Er komt op zijn minst nog een dikke laag grind en grond bovenop, zeker een halve meter, op zijn minst. Ook wil ik de restanten van de stam wel behandelen voordat alles erop gaat komen.

Uiteraard wilde ik ook liever de hele stronk/wortel-gestel weg hebben, maar dit is echt onmogelijk. Wel zit er achter de stam nog een vrij stuk grond waar de Trachy lekker kan wortelen, als deze al zo diep zal komen, want Trachy's wortelen natuurlijk al vrij oppervlakkig van nature.

De oude stam/kluit is zo vors dat deze zelfs 2 tuinen links en 2 tuinen rechts verderop nog te zien is onder de grond, ongelooflijk toch! De wortels van deze kluit zijn qua dikte bijna net zo als de bovengrondse stam en dan zijn het er dus een stuk of 3 en ook zelfs nog diep de grond in. Het was kiezen of delen ;-).

zo, 31/01/2010 - 00:33
hansi

Probeer de stronk met een kettingzaag verder af te korten,de restanten met een stobbefrees wegfrezen.

m.v.g.
hans

zo, 31/01/2010 - 13:50
D_SDennis

Ben er echt niet gerust op. Ten eerste heb ik vorig jaar een trachycarpus verplant en deze had een kluitdikter van 90 cm en een kluitbreedte van 120 cm! Dus als je het hebt over 50 cm en daar zit ook nog 10 cm grind onder, dan heb je het over maar 40 cm. Bovendien zal nog steeds het rottingsproces optreden zoals ik al eerder heb beschreven, waardoor minder dan deze 40 cm doorwortelbaar zal zijn. Eens met Hans dat je moet proberen met een motorkettingzaag de boel zoveel mogelij te verwijderen. Doe dit alleen als je ervaren bent met een motorzaag of vraag iemand daarvoor.

zo, 31/01/2010 - 13:55
hansi

Als je,zoals ik beschreven heb de stronk naderhand met een stobbenfrees weg haalt,heb je geen last meer van deze stronk en heb je genoeg plantdiepte-en breedte om de Trachycarpus te zetten. Voor huren van zo n frees kun je terecht bij een goed gesorteerde bouwmarkt of verhuurbedrijf.

m.v.g.
hans

zo, 31/01/2010 - 14:15
kristof p

idd, beste wat je kunt doen is met een boomvrees die stronk verwijderen. een stuk rottend hout onder je grond neemt de zuurstof weg. als je daar dus een palm bovenop plant is er een kans dat de wortels niet genoeg zuurstof zullen krijgen!

gr
Kristof

zo, 31/01/2010 - 15:16
jeremaine

De border wordt zo'n 100-120 cm breed en hoogte 75-100 cm (de Trachy kluit heeft nu een hoogte van zo'n 55 cm).

Bedankt voor jullie tips... wordt vervolgd...

zo, 31/01/2010 - 15:13
hansi

HEEL VEEL SUCCES!

do, 04/02/2010 - 20:16
jeremaine

De oude boomstam is inmiddels verwijderd tot enkele centimeters boven het maaiveld. Het gaat om een oude Conifeer of Taxusinfo-icon van maar liefst meer dan 20 jaar oud (kon ik tellen door de ringen in de stam te tellen).

De wortelkluit lijkt wel een V12 motorblok. Dit geheel is gewoonweg niet te verwijderen zonder machinale hulp. Ik ga het alsvolgt doen, het geheel er omheen zoveel mogelijk afgraven en deze grond vervangen door een mengsel van grind en grond, maar als alles bloot ligt, ga ik de stam behandelen met een anti-houtrotmiddel, of zoiets dergelijks. De nadelige rotting van de oude houtdelen wordt dan wellicht wat afgeremd.

do, 04/02/2010 - 21:45
D_SDennis

Met alle respect Jeremaine, doe dat nu niet. Je brengt gif in de grond en na verloop van tijd heb je nog steeds hetzelfde probleem. Bovendien is het onmogelijk om alle delen te beschermen tegen houtrot, zonde van je moeite dus. Waarom doe je al dat grind in de grond? Grond mengen met grind heeft ook nergens nut voor. ik kan me voorstellen dat je iets met grind wil doen omdat de ondergrond uit ondoorlatende klei bestaat. ALs het alleen maar zandgrond is, dan hoef je echt geen grind aan te brengen. Je hebt trouwens wel een meevaller. Taxushout is erg duurzaam en zal maar heel langzaam rotten. Daardoor kon het negatieve effect wat houtrot met zich meebrengt nog wel eens een beetje meevallen.

do, 04/02/2010 - 23:05
jeremaine

Hallo Dennis,

Grind meng ik door de grond om het lekker luchtig te houden, heb ik bij mijn andere Trachy die een paar meter verderop staat ook gedaan, baat het niet, dan kan het zeker geen kwaad.
Nou, goed nieuws wat betreft dat duurzame hout. Ik was al aan het bekijken wat de slimste oplossing zou zijn.

Wordt uiteraard weer vervolgd....

wo, 17/02/2010 - 20:05
jeremaine

Vanmiddag rond 13.00 uur werden de bijna 400 stenen voor het bouwen van de border geleverd. Alles met de hand en een steekwagen naar de tuin gereden vanaf de openbare weg. Flinke klus, maar het zal zeker mooi worden. Foto's volgen nog!

do, 18/02/2010 - 03:41
sub T

Taxushout is het zeker niet, dat is veel roder van kleur.

Heb ik hier enkele dikke blokken van liggen ;)

do, 18/02/2010 - 22:58
jeremaine

Heel toevallig, vandaag ziet het restant van de oude stam er qua kleur heel anders uit, inderdaad rood-achtig, foto volgt een dezer dagen.

zo, 21/02/2010 - 15:20
jeremaine

Zie hier de kern van de stam

Nieuwe Trachycarpus F.
zo, 21/02/2010 - 15:23
jeremaine

Er komen dus 2 borders in de tuin, een border was er al met houtdelen, dit zal vervangen worden door dezelfde stenen als de nog te bouwen hoge border (85 cm = 14 lagen steen + afdekrandje). De lage border zal bestaan uit 3 lagen stenen + afdekrandje). Hieronder is te zien hoe dat er ongeveer uit zal gaan zien. Uiteraard liggen de stenen nu gewoon even los gestapeld voor het idee en niet netjes zoals het eruit komt te zien.

Nieuwe Trachycarpus F.
zo, 21/02/2010 - 15:24
jeremaine

zijkant

Nieuwe Trachycarpus F.
zo, 21/02/2010 - 15:31
jeremaine

Linksachter komt de hoge border (waard de schuttingen samen komen). De border is dan 85 cm hoog, 120 cm lang, 105 cm breed en diagonaal meer dan 130 cm diagonaal. Hier komt de Trachy in te staan. Vanaf de lage border komt er een spotlight gericht op de Trachy in de hoge border.

Nu ziet het er nog allemaal vreselijk rommelig uit, maar ik denk dat het eindresultaat erg leuk gaat worden... Wordt vervolgd...

Nieuwe Trachycarpus F.
di, 23/02/2010 - 17:09
sub T

Hier een foto van een dikke blok taxushout. Zoals je aan de zwarte plekken kan zien ben ik nog geen held met de kettingzaag :) maar het was dan ook het taaiste hout dat ik ooit gezaagd heb.

Nieuwe Trachycarpus F.
di, 23/02/2010 - 20:09
jeremaine

Hoi Sub T.

Jij had tenminste nog de durf om met een kettingzaag aan de gang te gaan. Ik heb met eigen ogen gezien wat een collega van mij overkomen is met een kettingzaag, door een ongelukkige fout heeft hij de zaag toen dwars door zijn gezicht gekregen, dan ben je voor het leven getekend. Nee, ik raak geen kettingzaag aan in mijn leven.

Bedankt voor het posten van jouw foto, inderdaad donkerder van kleur dan mijn stam. Ik moet er wel bij zeggen dat de door mij omgehakte stam al jaren geleden door de vorige eigenaar is omgehaald op een iets hogere hoogte.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag