phoenix roebelnii

21 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 29/04/2008 - 23:34
bas1973

phoenix roebelnii

hallo,
Even een vraagje ik heb deze phoenix vandaag gekocht en wil hem graag buiten zetten(toch een beetje te groot voor binnen).
wanneer kan ik dit het beste doen en kan ie het hele jaar buiten(wil ik het liefst) of liever in een pot i.v.m. vorst.
Op het kaartje staat veel licht verdraagt veel zon maar ik lees hier soms iets anders zoals blad verbrandt snel.
Ik hoop op reacties
m.v.g bas

phoenix roebelnii
vr, 28/03/2008 - 22:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Na half mei buiten in een grotere pot of kuip(bij windkracht 3 waait ie al om). Langzaam wennen aan de zon, maar ik zou hem voorlopig in de schaduw zetten. Het blad is nog zacht van de kasomstandigheden, dat het nu snel verbrand.
Ojaa en de correcte naam is Phoenix roebelenii.

vr, 28/03/2008 - 21:36
hent v

Hoi

deze palm vraagd inderdaad om een flink grotere pot of kuip.
Langzaam laten wennen aan veranderende omstandigheden.
Vochtige of natte vorst van -5 en de palm is dood.

Gr Hent

za, 29/03/2008 - 04:45
Jardin Exotique

Ik zou hem zowieso uit de zon houden. Ook oude bladeren verbranden.

za, 29/03/2008 - 19:52
kroisos

mijn roebeleni's krijgen toch een groot deel van de dag zon. ik laat ze praktisch het ganse jaar door buiten en haal ze enkel naar binnen als ze nachtvorst voorspellen. de bladeren passen zich dus aan aan de lichtintensiteit door de seizoenen heen. op die manier verbranden ze niet van de zon. als je een roebelenii die de meeste tijd van de winter binnen heeft gestaan plots in bijv mei zou buitenzetten en die ontvangt veel direkt zonicht zouden de bladeren wel verbranden....

hier is nog een foto van vandaag, (op de foto zie je jammergenoeg alleen de kruin van de grootst roebelenii....)

gr
kristof

phoenix roebelnii
za, 29/03/2008 - 20:37
pollux

Hallo Kristof
Geeft dit geen problemen met te natte wortelkluit in de koudere maanden , of staat ie dan onder een afdak
mvg Luc

za, 29/03/2008 - 20:45
kroisos

hoi Luc,

neen, nog geen problemen gehad en zoals je ziet staat die er mooi groen en fis bij. zolang de grond niet bevriest is het in orde. in zuid engeland (en londen) kunnen ze deze palm zelfs onbeschermd in de volle grond groeien. het vriest daar wel haast nooit maar tijdens de winter is het er ook niet bepaald warm en regent het nog meer dan hier....

gr
kristof

wo, 09/04/2008 - 03:58
pouky

Wel ik heb ook een Phoenix roebelenni, en zet heb elke winter binnen. En plaats hem heel vroeg buiten, 1 april ten laatste. Dit jaar is hij naar buitengegaan de 14 maart 2008. Hij begon last te krijgen van spint Deze palm kan goed tegen vocht en houd van maarse buien en aprilse grillen. Met een behandeling tegen zuigende insekten en buitenlucht ziet hij onmiddelijk beter uit. Het enige nadeel is als er nog zware vorst komt -5 dat je hem moet beschermen gedurende de nacht. Met noppenfolie of een deken. Mijn Phoenix staat met zijn voeten in de schaduw (hele dag schaduw) en dus de vochtigste kant van de tuin en zijn kroon in de volle zon. Ik graaf mijn pot in juist onder de grond. Zo beschadig ik hem niet als ik hem weer binnenhaal. Het eerste jaar heb ik wel stekpoeder gebruikt om hem beter te wortelen in een grote pot zodat hij niet omvalt als je hem uitgraaft. Als de Palm nu naar buiten gaat heeft hij de mogelijkheid om zich aan te passen aan de zon. En krijg je donkergroene blaren. De winterblaren of de blaren uit de serre kunnen verbranden, niets van aantrekken enkel verwijderen voor het zicht als ze volledig tot aan de stam bruin geworden zijn. Deze Palm is een snelle groeier en maakt zelfs in ons klimaat een mooie kruin aan in 1 seizoen. Volgend jaar zal je stevigere blaren hebben die niet zo snel meer verbranden. In bijlage een foto van mei vorig jaar. Het is momenteel donker. Indien geinterseerd struur ik een recente foto van dezelfde palm.

Mvg Koen

phoenix roebelnii
za, 12/04/2008 - 20:48
peter42

Ik heb ook een vraag en dat is dat ik mijn roebelinii sinds
een week of 1 1/2 buiten heb gezet, en nu beginnen de onderste bladeren
bruin te worden en dood te gaan, en vindt ik dat de rest er ook niet
lekker knalgroen zijn en hangt het er maar een beetje slapjes bij.
De vraag is dan ook, is dat allemaal normaal?
Ik heb hem wel in de zon gezet toen ik hem buiten haalde, maar dat was maar voor enkele dagen, en zoveel zon was er nou ook weer niet,
en heeft hij een paar regenbuitjes gehad, en een paar liter kraanwater
met wat pokon. Ik heb hem pas sinds afgelopen zomer, dus heb ik er nog geen ervaring mee.

phoenix roebelnii
za, 12/04/2008 - 21:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

De zon was best al fel, zeker voor een plant die beschermd heeft gestaan. En in combinatie met voeding kan dat tot verbranding leiden. Geef de plant maar veel water en hou hem voorlopig in de schaduw.

za, 12/04/2008 - 22:42
peter42

Ok, bedankt voor uw snelle reactie.
Ik heb nog een vraag; ik heb hem in de winter in de schuur dus geen water gegeven, en sinds hij nu 1 1/2 week buiten staat heeft hij een beetje regen gehad, en een paar keer een fles water van mij, en is er nog niks onder de pot uitgelopen.
Zou het dan verstandig zijn om hem even eenmalig
met lauw water door te spoelen, en dan bv
even een week niks meer geven?
(Hij staat nu tegen het raam onder een zonnescherm, dus kan hij niet veregenen)

zo, 13/04/2008 - 02:48
pouky

De Roelbelnii of Roebeleni of Roebelenii (maakt me niet uit als hij er maar mooi uitziet. van Bas heeft buiten meer kans, hij heeft een grote kroon en is volgens mij beter geworteld als die van Peter. Mijn Roebelnii staat ook in de winter goed vochtig, hij houd niet van droge wortels. Peter ik zou niet te veel mest gebruiken, eerst moet hij wortels aanmaken om de mest op te nemen. Hou hem ook maar in de schaduw, of hij gaat misschien naar de plantenhemel. Is in de schaduw zetten niet mogelijk gebruik dan vliesdoek om hem te beschermen tegen de zon. Ik heb al roebelnii's gezien die het hele jaar door met hun voeten in het water staan. De Phoenix Roebelenii voor juist te zijn word door de plantensector door onze strot geduwd, meestal met het argument dat ze winterhard zijn of dat ze klein blijven of helemaal zonder enige uitleg ivm verzorging. Heb de plant gekregen voor mijn verjaardag enkele jaren geleden. Ken wel veel personen die hun Roebelenii kwijt zijn omdat ze geen juiste uitleg kregen of omdat de wortels juist groot genoeg waren om een verkoopbare plant te krijgen.

za, 12/04/2008 - 23:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Peter: geef je Phoenix roebelenii (iedereen neemt braaf de foute naam roebelnii over!) een dompelbadje en je zal hem zien opknappen.

zo, 13/04/2008 - 16:58
JelleVR

bedoel je hiermee even de wortels in een emmer met water zetten? zoja hoelang?

zo, 13/04/2008 - 17:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja, de hele kluit in een emmer of iets dergelijks en een kwartier laten volzuigen.

zo, 13/04/2008 - 18:50
peter42

Net op tijd dus, want ik heb de mijne zojuist in een speciekuip
met lauwwarm water gezet, en ik had hem wel een uur erin willen laten staan. welnu, ik hoop dat er van opknapt, want het is zo maar een treurig ding als ik die met de bovenste vergelijk.
Nog een vraag, waneer moet ik beginnen met voeding geven?
en wat voor voeding en hoeveel en hoe vaak?

di, 29/04/2008 - 23:05
peter42

@ greenconection
M'n palm staat nu een maandje buiten, en heb ik uw advies opgevolgd,
maar ipv een verbetering zie ik hem alleen maar achteruit gaan, want nu zijn alle bladeren die onderaan zitten bruin aan het worden, en de vraag is dan ook

wo, 30/04/2008 - 10:47
pouky

De onderste blaren zullen inderdaad bruin worden. Vandaag heb ik twee blaren verwijderd, ze waren volledig bruin geworden ook de bladsteel.
Deze blaren waren in de winter binnen gevormd en zullen verbranden. Er zitten echter een zestal blaren klaar in de groeispeer die mooi groen zijn en wel tegen het belgisch zonweer kunnen zeker in april en mei. In de hoogzomer geef ik de kroon op warme dagen water met de tuinslang.Morgen zal ik een foto nemen en posten. Ik probeer een .jpg foto op te sturen met de juiste grote en onder de opgelegde pixels maar blijkbaar zonder resultaat

di, 06/05/2008 - 15:55
peter42

Bij mij zijn er wel 10 bladeren die doodgaan dus zo goed als allemaal,
en zijn aleen de nieuwe bladeren die uit de speer komen die nog goed blijven tot nu toe. Hij staat in schaduw onder een boom, en houd ik de grond nat genoeg. Het water dat teveel is loopt er gewoon onderuit
want hij staat niet in een schaal waar water in blijft staan, dus te
nat kan niet. Bovendien heb ik onder in de pot een laag hydrokorrels
zitten, dus staat hij nooit in de nattigheid. Ik heb hem vorig jaar gekregen en toen in die grotere pot gestopt.
Zoals ik al vertelde heeft hij in de schuur overwinterd, en daar zag hij er goed uit, totdat ik hem een maand geleden buiten heb gezet, want sindsdien gaat het berg afwaards met hem.

di, 06/05/2008 - 22:28
pouky

Wel Peter als ik de startfoto zie en ik lees u email. Is dit alles vrij normaal. Als hij buiten in de schaduw staat ok, wil je hem meer op een zonnige plaats, doe het zonnen zeer geleidelijk aan en misschien beter volgend jaar. Zolang de nieuwe speerbladeren groen zijn niet wanhopen, met het mooie weer van de laatste dagen zal hij wel beginnen. Uw plant heeft kracht genoeg in zijn stam. U heeft hem vorig jaar in een grotere pot gezet, hij heeft dus kleine worteltjes aangemaakt. U kan eventueel wel al wat niet agressieve mest toedienen in kleine aantallen.
Geduld het komt zeker in orde zolang de nieuwe blaren groen zijn.

Koen

zo, 11/05/2008 - 18:51
peter42

hoi, mijn roebelinii blijft het slecht doen, want ook de nieuwe
bladeren worden aan de punten bruin, en wordt ik er een beetje
moedeloos van. Hij staat dus mooi beschut onder een boom en deels zonnescherm, en geef ik hem elke dag water dat er maar een klein beeetje onderuit loopt dus kan dat niet teveel zijn, en voeding geven durf ik
niet omdat ik dan bang ben dat hij helemaal verbrand, of zou nou een voedingstekort juist de oorzaak zijn? Ik heb sinds vorige zomer geen voeding meer gegeven, en ook in de schuur waar hij overwinterde ook niks,
zelfs geen water, en is de grond imo nog vers genoeg, want die heb ik vorige zomer dus vervangen tijdens het verpotten.

phoenix roebelnii
Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag