Tipuana Tipu boom

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 28/10/2004 - 15:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tipuana Tipu boom

Van de canarische eilanden heb ik uit peulen 3 boompjes gekweekt, de Tipuana Tipu. Een staat in mijn (onverwarmde) serre en twee buiten in de tuin (volle grond). Ze zijn nu ca50 cm hoog. Kunnen ze tegen vorst (ik woon aan de kust) of moet ik ze uit de volle grond halen en in de winter in mijn serre zetten?
Bij voorbaat dank voor een reaktie!
Met vr.gr.

do, 28/10/2004 - 20:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

De tipuana tipu is een boom uit de vlinderbloemigenfamilie (Leguminosaeinfo-icon, net als brem en gouden regen). Hij groeit oa in Argentinie. Tipuana kan enkele graden vorst hebben, tot -5 ongeveer, mits goed afgehard en zonnig en beschut.

Groet van Evert https://tinyurl.com/yxjv4y7j

ma, 01/11/2004 - 22:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste,
Laat mij dan geven wat ik als inlichting heb over deze plant.
Ik zie dit na in mijn documentatie over de niet endemische plantengroei op de Kanarische eilanden.
Tipuana tipu (Benth.) O. Kuntze.
Behoord tot de familie der leguminosen en is (origineel)afkomstig uit Brazilie en Bolivie. Deze planten hebben zich zowat overazl verspreid in de tropische en sub tropische gebieden. De bomen kunnen tot 30 meter hoog worden de samengestelde bladeren kunnen tot 30cm lang worden en de folioles (bladdeeltjes) zijn 6 tot 11 parig, 6 cm lang bij 2 cm breed. De bleomen geel oragne in een samengestelde bloemtros welke niet langer wordt dan de bladeren. De vruchten zijn peulen van ong. 8.5 cm lang. Het houd van rijke wel gedraineerde bodem en verlangt een zonnige standplaats. Het verdraagt droge periodes en groeit snel. Zijn minimum teperaturen liggen rond het vriespunt bij een goede en droge bescherming. Zijn hout is gekend onder de benaming "Rose wood" of rozenhout en wordt veelvuldig gebruikt voor fijn houtsnijwerk. De bast en schors worden gebruikt als kleurstof en ook als medecijn. De bladeren worden veelvuldig gebruikt als veevoeder. De plant wordt voornamelijk aangeplant als schaduwplant in parken en tuinen alsook als straatborderplant.
Ze bleoit in lente en zomer, zijn vermenigvuldiging gebeurt het best met zaden.

Groetjes,
Albert

Ik ben namelijk botanieker en werk voornamelijk (3maand per jaar) op het eiland Tenerife als field researcher voor het lokale gouvernement.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag