trachycarpus fortuneii naar gote krat verplaatst

31 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 18/06/2010 - 01:18
peter42

trachycarpus fortuneii naar gote krat verplaatst

Eindelijk is het dan zover, ik heb m'n grote trachycarpus naar een grote krat verplaatst. Eerst had ik een rubber deurmat om de stam heen gedraaid
en daar een touw omheen met een balk eraan om hem zo met 2 man op te kunnen tillen, maar bij het tillen begon er wat te kraken en dat was niet de balk, dus heb ik de pot opengesneden en de krat aan de zijkant opengeschroeft, en zo de palm erin getild. toen even scheef houden om de
halve pot er onder vandaan te kunnen trekken en toen de krat dichtgeschroeft en gevuld met potgrond die ik met koemestkorrels en
hydrokorrels heb gemengt, en toen een plens water er ingetankt totdat de krat bijna an de rand vol stond, want zoals je op de foto's kunt zien
is het een en al wortel, en had hij zo te zien al vééél eerder verpot moeten worden, want de pot stond gewoon bol en kreeg ik er zo niet eens heel af. Op dit monent zakt het water al door het afvoertje dat onder de krat zit en zag ik het water een beetje borrelen, dus vraag ik me af of
de kluit nu wel goed doordrenkt is geweest, en is meteen de vraag of ik dat niet een keer moet herhalen?

trachycarpus fortuneii naar gote krat verplaatst
vr, 18/06/2010 - 01:18
peter42

foto2

trachycarpus fortuneii naar gote krat verplaatst
vr, 18/06/2010 - 01:19
peter42

foto 3

trachycarpus fortuneii naar gote krat verplaatst
vr, 18/06/2010 - 01:23
peter42

foto 4

trachycarpus fortuneii naar gote krat verplaatst
vr, 18/06/2010 - 01:29
edwardkarin

Waarom niet in de volle grond?

Kan ie z'n gang gaan.

gr. Edward

vr, 18/06/2010 - 01:29
peter42

Op de laatste foto zie je de palm nog wat diep in de krat staan, maar dat is al verholpen door de palm scheef te houden en dan grond eronder te stoppen en dan naar de andere kant duwen en weer grond eronder proppen.
Nu staat de palm dus een cm of 15/20 van de rand van de krat.
De krat is aan de binnenkant bekleed met 5cm dik tempexplaatjes, en daarover een vijverfolie die ik zelf aan elkaar gelast heb.
Morgen meer foto's van het eindresultaat, want het was al donker voordat ik de rest van de potgrond erin had zitten en de krat op z'n plek had staan.

vr, 18/06/2010 - 01:46
peter42

hoi edward, ik heb maar een heel piepklein plaatsje wat propievol staat,
en dan wil ik een beetje kunnen schuiven met m'n planten, want ik ben eigenlijk nooit tevreden, en eigenlijk nog steeds aan het experimenteren
met het inrichten/vormgeven van de tuin, en dat gaat niet als ik alles een vaste plek ga geven. Zo heb ik dus 95% van alles wat ik heb in potten staan, en dat zijn er dit jaar maar liefst over de 70 stuks.
Verder liep ik ook telkens met m'n gezicht tegen de bladeren aan, en nu kan ik er onder door lopen, dus nog ene reden waarom ik hem in en krat wilde hebben.
Btw, ik heb op 250 liter potgrond, dik 20 kilo koemest er doorheem gemengt en pak hem beet 25 liter hyrdokorrels. Heb ik hier goed aan gedaan?

vr, 18/06/2010 - 03:13
edwardkarin

Hoi Peter, zeker weten heb je dat goed gedaan koemest en hydrokorrels eronder, zo geef je veel voeding en hou je het gedraineerd, dat is zeker goed gedaan, en 15 cm. ruimte kan je weer een tijdje voort.

Maar man het is zo'n zware klus, en deze trachycarpus groeit er toch weer uit uit deze krat, zeker weten en dan wat wil je dan?

Je kan onder de bladeren doorlopen, logisch want in een krat lijken ze groter dan in de volle grond.

Je doet je best en je hebt een mooie tuin ook in kratten dat maakt niet uit, maar de palmen kunnen beter in de volle grond echt waar geloof me, daar doe je ze veel plezier mee, maar het kan wel in kratten hoor, maar groot kunnen ze nooit worden helaas.

Ik weet het ik weet hoe zwaar ze zijn, ik kocht ze met stam van 2 meter en die waren 250 kilo, nu is er een al 3.05 m. geworden in 6 jaar tijd, dat lukt alleen in de volle grond.
De 2 die voor staan stonden al in kuipen waarin je kon baderen zo groot, en de wortels zaten overal, daar heb je geen kratten/kuipen voor, ze staan bij mij in de volle grond, en doen het voortreffelijk.

Maar als je het nog kan is in een krat niets verkeerds mee hoor, maar het houd eens op daarmee.

gr. Edward

vr, 18/06/2010 - 04:06
peter42

Ik heb hem nu 2 jaar en in die tijd is hij 30 cm gegroeid, dus inderdaad niet al te veel, maar dat hoeft van mij ook niet, want ik vindt een kortere palm die dik in het blad zit mooier dan zo'n kale stam van een meter of 6 met daar een groen bolletje erop. Maar goed, dat is dan mijn smaak. Verder zal hij wel genoeg in de lengte groeien voordat hij de krat uitgroeid, en dan zijn we wel een flink aantal jasren verder, en
dan kan hij alsnog in de grond, want tegen die tijd zal ik toch onderhand wel weten wat ik waar wil hebben staan.

vr, 18/06/2010 - 11:18
KRISTOFD

peter42 das een mooi exemplaar, de meeste hebben nog de helft niet van de bladeren en zeker niet meer zo laag op de stam.

Groeten,

Kristofd

vr, 18/06/2010 - 13:02
Ehes

Stoere `zonnebrillen` !

vr, 18/06/2010 - 14:35
D_SDennis

Twintig kilo koemest op 250 liter potgrond? Dat is wel erg veel!. in potgrond zitten al voedingsstoffen zat voor de komende maanden. Bovendien is koemest als je korrels gebruikt erg geconcentreerd. normaliter gebruik ik twintig kilo in een heel jaar voor zeker vijf grote palmen! maar die staan dan ook in de volle grond. Maarik ben er een voorstander van om beter vaak een beetje te geven dan in een keer heel veel. Ik denk dat 50% van je voedingsstoffen de komende tijd gewoon uit je grond wegspoelen. Je kunt dit voorkomen door niet teveel water te geven. Weet je, nu blijft alle grond waarin nog geen wortels zijn gegroeid lange tijd zeiknat. Dit kan wel eens tot zuurstofgebrek leiden. Je plant komt uit pot, dus het is voldoende om op en net buiten je kluit wat water te geven. En zorgen dat de rest niet meer dan normaal vochtig blijft. Niet meer water geven dus! En pas weer water geven als je merkt dat je kluit of de directe omgeving ervan droog worden. Het kan wel snel gaan. Eind van het jaar zou het wel eens kunnen zijn dat je hele bak al doorworteld is. Dit ga je in ieder geval merken aan je groei. Maar vermoedelijk stopt nu je groei of vertraagd nogal terwijl ondergronds wel heel veel gebeurt. Dit zie ik veel bij palen die net verpot zijn of in de vollegrond terecht komen. Ik denk dat pas volgend jaar je groei echt even hard gaat toenemen. Wil je ons op de hoogte houden van hoe het gaat? Je hebt in ieder geval een mooi uitgangsexemplaar, ziet er gezond uit. Succes!

vr, 18/06/2010 - 17:13
peter42

Hoi Kristof,
toen ik hem kocht had hij een stam van +- 1 meter, en heb ik er
220 euro voor betaald, en dat is geloof ik wel iets duurder dan
wat je overal tegen komt, maar deze had dan inderdaad een mooie volle kroon met bladeren tot halverwege de stam, die er overigens nog steeds
aanzitten zoals je kunt zien. Ik zie vaak zat goedkope trachycarpussen staan, maar die hebben dan een dun stammetje en een een paar korte bladeren met korte stelen erop staan, en die vindt ik gewoon niet mooi.
De mijne heeft we last van een par bladeren met geel/bruine punten, maar
dat wijt ik nu aan de kurkdroge kluit, of zou dat daar niks mee te maken hebben? Verder kon ik gisteren ook geen potgrond meer ontdekken op het bovenste laagje van een paar cm na, dus sta ik ervan te kijken dat hij het
al die tijd nog zo goed heeft gedaan in die veels te krappe kuip van 90 liter. Ik hoop dan ook dat de rest van de bladeren nu wel mooi groen blijven nu dat de kluit de ruimte en verse potgrond heeft.

vr, 18/06/2010 - 17:16
peter42

@ Ehes
die brillen heb ik er even op getekend, want dat zijn 2 vrienden van mij die me even geholpen hebben, en weet ik eigenlijk niet of ze het wel zo tof vinden dat ik hun zomaar op het internet zet.

vr, 18/06/2010 - 17:27
peter42

@ Dennis

Hoi dennis, Ik heb altijd begrepen dat je met koemestkorrels nooit kunt overbemesten en zijn het geen kilo's maar liters, en weet ik niet of
of koemest nou ook een kilo per liter weegt, dus hou ik het maar even bij liters. Ve

vr, 18/06/2010 - 17:45
edwardkarin

Overbemesten met koemestkorrels doe je niet hoor, maar de verse tuinaarde is al genoeg Peter, zeker voor de komende 2 maanden.

Laat het rusten, je hebt het goed gedaan in de nieuwe krat geplaatst en klaar, groeien doet ie heus wel hoor, je hebt frisse mooie palmen.

Ze hebben het wel zwaarder in de kratten dan in de volle grond als het gaat vriezen hoor, maar dat wist je al.
Ook al bescherm je nog zo goed, zo'n krat wordt een blok ijs bij -10 graden, voor de volle grond is het anders.

Maar ik denk dat je het goed hebt gedaan, bemesten is niet verkeerd met koemest, kan ook nog in augustus.

gr. Edward

vr, 18/06/2010 - 18:17
jeremaine

Waarschijnlijk gaat dat wel meevallen om deze krat ijsvrij te houden bij -10 C. Afgelopen winter heb ik toch ook een paar keer - 14 C. kunnen noteren en de Trachy in pot was beschermd door 2 dikke rietmatten met daartussen een lichtslang, op de bodem nog een laag schors, heb geen schade aan deze palm en de grond bleef zacht.

Peter heeft er 5 cm dikke isolatie tussen zitten aan alle zijden als ik mij niet vergis, even een beschut plekje nemen en het loopt wel los denk ik, maar voorzichtigheid is op zijn plaats natuurlijk, het is een prachtexemplaar, ben ik het helemaal mee eens!

vr, 18/06/2010 - 18:43
D_SDennis

Isolatie vertraagt de koudeafname wel een dag, maar daarna heeft dit geen effect meer. Sterker nog, als het daarna warmer wordt, blijft de grond in de bak weer iets langer koud. Isolatie heeft pas zin als je van binnen uit verwarming kunt toevoegen. Dus een warmtekabeltje oid ingraven. Maar natuurlijk heeft in een land als NL waar het vaak maar kort vriest, dergelijke isolatie wel meerwaarde. Maar het is goed om het bovenstaande te beseffen.

vr, 18/06/2010 - 21:25
peter42

Hoi edward,
De vorst ben ik ook de baas, want ik heb de krat van binnen met 5cm dik tempex bekleed, en heb ik vorig jaar van tempexplaatjes een doos om de potten gemaakt en aan elkaar gelijmt met purschuim, en daar dan een lampje van 60w in gedaan. Ik heb zo'n temperatuurmetertje met zo'n draad en een voeler eraan, en was het gewoon bijna 20 graden in de ruimte tussen de potten en tempex. Als je het opteld dan zit er maar een paar liter lucht
in die ruimte, dus met een 60 watt is dat makkelijk warm te houden.

vr, 18/06/2010 - 21:32
peter42

foto van de tempex bescherming

trachycarpus fortuneii naar gote krat verplaatst
za, 19/06/2010 - 13:12
edwardkarin

Je doet het goed met dat licht en isolatie, warmte genoeg.

Alleen toch jammer, zo denk ik erover, dat je dit bij een trachycarpus moet doen, in de volle grond zijn ze winterhard, en dit doe ik dan liever bij een andere palmsoort, zoals de butia capitata of de phoenix canariensis.

Maar desondanks pak je het goed aan, dat is gewoon zo, maar het kan je energiekosten schelen als je de volle grond zou verkiezen en minder moeite en energie die je erin steekt, in een notabene winterharde palm.

Maar dat wist je al.

gr. Edward

za, 19/06/2010 - 15:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waar is de derde blues brother?

za, 19/06/2010 - 15:50
peter42

@ Edward
In de volle grond kunnen ze naar zeggen meer vorst verdragen dan in een pot. in de volle grond kan de kou er alleen van bovenaf intrekken, maar bij een pot is dat aan alle kanten, dus kan een kluit dan sneller bevriezen.
Een 60watt la

za, 19/06/2010 - 15:53
peter42

@ prik
imo waren er maar 2 echte bluesbrothers, en dat waren die uit deel 1.
Deel 2 was gewoon een grote flop waarbij john belushi zich in z'n graf heeft omgedraaid.

zo, 20/06/2010 - 15:50
peter42

nog een mooie foto van de palm in de krat.

trachycarpus fortuneii naar gote krat verplaatst
zo, 20/06/2010 - 15:52
peter42

En nog een van wat verder weg.
Zodra de zon weer gaat schijnen zal ik wat foto's overdag maken.

trachycarpus fortuneii naar gote krat verplaatst
zo, 04/07/2010 - 19:23
peter42

even een foto van de 2 kleine trachycarpussen.

trachycarpus fortuneii naar gote krat verplaatst
zo, 04/07/2010 - 19:24
peter42

en hier eentje van de grote in z'n nieuwe onderkomen

trachycarpus fortuneii naar gote krat verplaatst
zo, 04/07/2010 - 19:26
peter42

en nog een vanuit een andere hoek.

trachycarpus fortuneii naar gote krat verplaatst
zo, 04/07/2010 - 19:30
peter42

en nog een foto gevonden die er iets beter uitziet

trachycarpus fortuneii naar gote krat verplaatst
zo, 04/07/2010 - 19:34
peter42

En dan nog een panoramafoto die ik van meerdere foto's aan elkaar geplakt heb.
Jammer dat je de foto's niet kunt aanklikken om ze groter te maken,
want die panoramafoto komt hier niet echt tot z'n recht zo.

trachycarpus fortuneii naar gote krat verplaatst
Onderwerp gesloten