Voortplanting Washingtonia Robusta

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 13/01/2010 - 21:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Voortplanting Washingtonia Robusta

Goedendag,

Ik heb onlangs gratis 3 zaadjes gekregen van de washington robusta en tot mijn geluk komen ze alle 3 uit. Nu wil ik alleen weten hoe ik deze kan stekken en wanneer ik ze het beste kan stekken. Ik heb de plant overigens binnenshuis in een kast staan, waar de temperatuur rond de 25graden is met een luchtvochtigheid van 53%, s'nachts een temperatuur van 23graden. Als dit te hoog is kan ik ze ook nog eventueel in mijn kweekkasje zetten, daar is de temperatuur ongeveer 21graden.

In afwachting op reactie.

Alvast mijn dank.

Vriendelijke groet,
Jeroen Izaks

wo, 13/01/2010 - 21:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een palm kun je niet stekken, behalve als het gaat om een palm die zijscheuten maakt. Die kun je erafnemen en apart oppotten. De meeste palmen laten zich vermeerderen door zaad.

wo, 13/01/2010 - 21:55
D_SDennis

Jeroen, ik denk dat je met stekken bedoeld verspenen. Doe dit zodra je bovengronds wat ziet. Tenzij je de zaaibak in het licht kunt zetten. Liefst op een zo licht mogelijke plaats. Dan kun je beter even wachten met verspenen tot het voorjaar. Maar als je ze in een donkere, warme kast laat groeien, dan krijg je lange, slappe sprieten die zichzelf al snel dood groeien. De voorkeur dus nu snel in het licht zetten en iets op laten drogen tussen de gietbeurten door. .Hoeft trouwens niet perse in een kasje, daar is de lucht misschein wat te vochtig voor Washintonia Succes.

wo, 13/01/2010 - 22:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Even voor de duidelijkheid, wat betreft het licht is er niks mis mee in de kast, dat is helemaal in orde. Hoe werkt dat verspenen precies ? Sorry, ik begin pas net, en ik zou toch graag die Washingtonia Robusta willen vermeerderen. Als dit echt totaal niet mogelijk is houd het op.

Alvast bedankt.

Groetjes,
Jeroen

wo, 13/01/2010 - 22:40
D_SDennis

Wat bedoel je met vermeerderen? Je hebt toch al gezaaid en je zaden zijn ontkiemd toch?Verspenen is je kiemplanten in een eigen potje planten. Weet je zeker dat er licht is in je kast? Of bedoel je kas? kunstlicht is niet goed genoeg!

do, 14/01/2010 - 07:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nee het is echt een kast met verlichting, maar kunstlicht (combinatie van daylight en coolwhite) is dus niet voldoende? hij groeit wel mooi (ik wil geen reclame maken maar neem eens een kort kijkje op https://tinyurl.com/yx9g8qq4, daar staan ze alle 3 op). Maargoed, vermeerdering is dus niet mogelijk, helaas, pech gehad :(

do, 14/01/2010 - 10:03
D_SDennis

Zou kunnen dat het licht voldoende is, als de daylight lamp ook echt het spectrum biedt van daglicht, maar dat weet ik niet zeker. Op je website zie ik dat je zaailingen veel te nat staan. Let daar mee op. Anders komt de schimmel erin en raak je ze kwijt (zie eerdere tips). Succes.

do, 14/01/2010 - 10:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vriendelijk dank.

Groeten,
Jeroen

do, 14/01/2010 - 16:22
sub T

Hoi Jeroen,

Ik weet niet of je ervan op de hoogte bent, maar de Trachycarpus fortunei is de meest winterharde palmboom, en kan je na enkele jaren gewoon in de tuin planten.

Hoewel deze plant de eerste jaren maar traagjes groeit (later veel sneller) is dit ook een ideale plant om mee te beginnen!

Ikzelf bv. heb op deze pagina mijn eerste zaadjes besteld 5jaar geleden:
https://tinyurl.com/y5oaubhg (eventuele spaties verwijderen, anders werkt link niet)

5 euro voor 50 Washingtonia filifera en 50 Trachycarpus fortunei zaden, leuk pakketje om wat mee te experimenteren vind ik.

In elk geval staat op deze pagina's een hoop info en foto's van Trachycarpus en Washingtonia, en ik zou iedereen die met deze planten begint, aanraden deze pagina's eens te lezen als basis informatie

Groetjes,
Kim

do, 14/01/2010 - 16:53
ed ressiv

Dag Jeroeni
Kijk even in de samenwerkingsbladen.
Hier heb je de URL.
https://tinyurl.com/y23actcd

Als je bovenaan de openingspagina kijkt dan zie je daar bij staan samenwerkingsbladen de naam zegt het al die zijn dus samengesteld met behulp van alle groeninfo bezoekers die daar behulpzaam in willen zijn.
Als er weer een nieuwe plant wordt geopend dan meld ik dat op de site en dan kun je een bijdrage daarin leveren als je bepaalde kennis hebt van het onderwerp of je hebt de nodige info ergens vandaan hehaald. Wel altijd de bron vermelden, dat is belangrijk.

Succes.
Met vriendelijke groet
Hans

ma, 01/03/2010 - 01:42
Berten

Jeroen,
Washingtonia moet je absoluut vermeerderen door zaad. Het is een zeer gemakkelijke kiemer en een snelle groeier.
Ik denk niet dat het nodig is om je plantjes in de kas te houden. Zoals je nu reeds kan merken gaan ze daar te schriel opgroeien net zoals je lavendel. Zelf heb ik een 10 tal zaailingen van de robusta. Die staan momenteel enkel beschut tegen de kou en de vochtigheid in een aangebouwde onverwarmde overdekte veranda. De temperatuur is er ongeveer 5 - 7°C.
Momenteel doen je plantjes het nog redelijk goed omdat zij leven op de voedselvoorraden die opgeslagen zitten in het zaad.
Van zodra het zaad ontkiemd is en de zaailing te voorschijn komt zal het voor zijn verdere ontwikkeling echter aangewezen zijn op fotosynthese. Bij fotosynthese voorziet de plant in haar energiebehoefte door met de stralingsenergie van het zonlicht uit water en koolstofdioxide de nodige suikers te vormen.
Het rood en blauwe deel van het zonlicht wordt Photosyntetic Active Radiation(PAR) genoemd. Dit gedeelte van het zonlicht wordt door planten vooral gebruikt voor de fotosynthese.
Daylight lampen hebben niet diezelfde golflengte/frekwentie.
Veel beter zijn de LED groeilampen die zeer energiezuinig zijn en die enkel licht van de juiste golflengte produceren.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag