Vraag aan Kristof p.

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 24/01/2009 - 02:22
edwardkarin

Vraag aan Kristof p.

Hoi Kristof, je hebt nogal veel planten in de volle grond staan, nu hebben we een flinke tik van het laatste winterweer gekregen, ik heb mijn blokhut vol met kuipplanten staan lekker veilig.
Ik wil de grootste oleander die ik heb in de volle grond zetten, en ook een butia capitata, maar daarvan heb ik er al een in de volle grond staan en hoe deze zich gedraagd dat weet ik al inmiddels.
Zo'n oleander zou dat lukken, overleeft ie zo'n laatste winterperiode incl. bescherming met rietmatten wel?
En de cordyline australis, altijd blijkt later de stam zachter te worden na een vorstperiode, maar met bescherming kan deze dan wat meer hebben, zoals het afgelopen winterweer?
Bij ons Almere was het als koudst -9 graden, maar het is wel 3 weken met tussenpozen goed koud geweest uiteraard.

Hoe zijn jouw ervaringen tot nu toe, ik denk aan de cordyline, oleander en butia een plekje te geven? Ik twijfel heel erg nog.

gr. Edward

za, 24/01/2009 - 12:43
kraikkonen

Ik heb 3 oleanders in de volle grond. Althans tot voor kort waren het er 3.
1 is er doodgevroren door de kou. Ook is het hier in Friesland niet zo koud geweest als in de rest van het land. 2 oleanders overleven het namelijk makkelijk. Één van de 2 is overigens een hardere soort 'villa romaine'.

Ik zou het qua oleanders er zeker op wagen.

za, 24/01/2009 - 13:07
kristof p

hoi edward,

mijn Oleander heeft geen schade maar staat wel droog deze winter. Oleanders zijn sterke planten en als je de hardere variteiten vasthebt is het zeker het proberen waard. mijn Oleander is een gewone tuincenter Oleander en die doet het al zo goed, ook wat bloeien betreft!

met het koude weer heb ik de Butia's die anders niet beschermd zijn met
een paraplu erboven en dikke zakken bladeren op de grond beschermd. geen enkele vertoont schade(momenteel). er staan hier in de omgeving enkele grote Butia's bij gewone mensen in de tuin en vele van deze Butia's waren niet beschermd en was dan ook aangenaam verast te zien dat deze ook geen schade hebben! we kunnen nog niet met zekerheid zeggen dat ze geen schade hebben want speerrot bij Butia's komt normaal pas boven in de lente maar het is al iets dat ze geen rosse bladeren hebben van de koude...(op sommige plaatsen waar die onbeschermde Butia's staan hebben ze toch temperaturen gezien van rond de -12°C, in mijn tuin werd het -8.5°C).

men Cordylines bescherm ik niet maar heb ondertussen bij twee exemplaren koprot. alle twee zien tijdens de winter nooit de zon. 3 andere die wel zon zien tijdens de winter hebben niks van schade. het is me opgevallen dat er veel water blijft staan in de bladoksels van een Cordyline, tijdens die koude periode zat er een grote blok ijs rond de stam van de Cordylines in de schaduw. bij de Cordylines in de zon smelte dat ijs telkens weg en ik denk dat dit hun gered heeft. als je eentje plant en je wil ze niet beschermen maak dan dat ze zoveel mogelijk zon krijgen tijdens de winter. de kou kunnen ze aan want ook bij degene met koprot is er geen bladschade van de koude, enkel rot waar het ijs zat. het klinkt mischien raar maar als ik nog eens ijs rond de stammen van mijn Cordylines zie ga ik dit smelten met bijv. een haardroger of ze miscien al droogblazen voor het vriest, sommige bladeren gaan er mischien wat verdroogd uitzien na zo'n behandeling maar die groeien zo snel dat je het binnen de kortste keren niet meer zal zien...

gr
Kristof

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag