Winterbescherming met lichtslang

63 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 07/12/2009 - 21:24
edwardkarin

Winterbescherming met lichtslang

Het gaat vanaf 15 december zoals het er nu op lijkt rap kouder worden, ijsdagen worden voorspelt.
Nu wil ik de zwakkeren eens anders gaan beschermen, met lichtslang en dan daaromheen een rietmat met evt. vliesdoek, houdt dit ook de zaak warm, want ik lees veel dat men op die manier de phoenix canariensis heeft overwinterd.

Heeft iemand hier ervaring mee, en wat is de beste methode.

Bij mij loopt de stress alweer op, want als ik de temperatuurkaarten bekijk van 19 t/m 22 december het is nog ver weg, maar dan liggen de minima rond de -7 en de maxima rond de -2 graden, dat is schadelijk want het zou dan blijven vriezen, en als het hoge drukgebied zich gaat settelen kunnen we onze lol nog eerder op dan vorig jaar!

Het is nog even weg maar toch, dat het kouder gaat worden is wel zeker, alleen hoelang en hoe koud is nog onzeker.

gr. Edward

do, 10/12/2009 - 21:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een prima plan Edward. Je kunt ook de boel inpakken en dan pas de slang er omheen doen.

Plantadvies

do, 10/12/2009 - 22:03
D_SDennis

Dan gaat al je warmte - en dat is al niet veel - verloren. Mee inpakken dus....

do, 10/12/2009 - 22:18
peter

Edward,

Ik heb net op een ander forum deze tip gekregen:

https://tinyurl.com/y6ponrx8

Peter

vr, 11/12/2009 - 10:59
xride1

Interessante tip! Heeft er iemand van jullie hier al ervaring mee?

groetjes,
D.

vr, 11/12/2009 - 11:50
edwardkarin

Ik zag lichtslang liggen van 50 meter, daarmee kan ik denk ik wel alles meepakken wat dit nodig heeft.

Ik twijfel of het nodig zal zijn, de kou zal de komende dagen niet zoveel voorstellen, maar daarna is er nogal wat spreiding in de weermodellen, het kan maar zo zijn dat het na 20 december nog kouder wordt of zachter, hoge en lage drukgebieden liggen dicht bij ons.

Ook verschillen de voorspellingen enorm, het KNMI houdt het kouder dan Meteoconsult, kijk maar op teletext.

Lichtslang is nu makkelijk te verkrijgen in deze kerstperiode, ik denk dat het als eerste rondom een opgebonden palm moet worden gewikkeld en ook bij de stam, dan vliesdoek en dan een rietmat met een zak eroverheen voor het vocht, maar het moet kunnen ademen anders gaat het rotten.
Daaronder blijft het warmer.

Tijdschakelaar instellen, en dan alleen aan als het vriest, maar ik doe dat alleen als de temp. overdag onder 0 blijft.

En dan maar afwachten.

vr, 11/12/2009 - 13:55
peter42

Hou je er wel rekening mee dat 50 meter lichtslang ruim 800W aan stroom vreet? Da's dus maar 200w minder dan een electrisch kachtje op stand 1,
en dan zou ik toch voor die kachel kiezen omdat die veeeeeel meer warmte produceert voor hetzelfde geld.
Je hebt nu ook lichtslangen met ledjes, en die verbruiken dus nagenoeg geen stroom, maar die geven dan ook zo goed als geen warmte af.

vr, 11/12/2009 - 14:52
edwardkarin

Ja Peter dat is ook zo, maar ja wat dan?

Ik ben alweer dagen druk op voorspellingen te kijken en diverse weer-pluimen, die geven voor Almere toch wat ijsdagen, en minima tikken de -5 graden aan komende week.

Waar ik dan weer misselijk van wordt zijn de winter-liefhebbers die voorspellen na vrijdag 18 december een versterking van de kou zoals weerman Piet Visser, maar hopen dat het er niet in gaat zitten, de weermodellen zijn er nog niet uit.

Ik zal de lichtslang niet continu aanzetten uiteraard.

Alleen wanneer nodig.

gr. Edward

vr, 11/12/2009 - 17:12
peter42

Ik neem aan dat jij je spullen allemaal in de grond hebt zitten, dus dan wordt het inderdaad moeilijk om dat allemaal tegen de kou te beschermen.
Ik heb dan ook alles in potten staan, en die gaan voortaan in m'n zelfgemaakte tuinkasje, dus hoef ik nergens meer bang voor te zijn, want
daar zet ik dus zo'n vorstvrij kacheltje op petrolium in, en klaar is kees.

vr, 11/12/2009 - 17:17
edwardkarin

Mijn kuipplanten staan in de blokhut met kacheltje, maar die zal niet nodig zijn denk ik?

Maar de rest het zijn er niet zoveel, maar de zwaksten moeten ingepakt worden.

2x butia, 1x musa basjoo, 1x cordyline voor de komende periode dan, als het heviger zou worden dan meer.

Ik wil met 50 meter lichtslang alles pakken, dus een stekker.

En alleen aan als het onder de -5 wordt.

vr, 11/12/2009 - 17:59
kristof p

lichtslangen werken prima...heb er vorig jaar mijn twee zwakste palmen in de volle grond zonder schade ermee doorgekregen. een P. roebelenii en een Archontophoenix alexandrae...ik wikkel de slang wel niet rond de plant maar leg die op de grond om de grond rond de plant om die vorstvrij te houden, gezien warmte toch stijgt heeft alles zo wat extra warmte. als je ze rond de palm draait hebben de wortels geen bescherming en die zijn minstens even belangrijk!

ik weet niet wat ik van de voorspellingen moet denken. wel weet ik dat het verdomd vroeg en snel koud word, kbedoel dat er al direkt ijsdagen mee gemoeid zouden zijn. ijsdagen komen hier de laatste decenia heel zelden voor. vorig jaar had ik de eerste ijsdag in jaren...

gr
Kristof

vr, 11/12/2009 - 19:44
edwardkarin

Hoi Kristof, maar wat deed je er verder omheen, ik bedoel om die lichtslang dan?

Ik heb zelf vliesdoek in huis gehaald.

Wat ik meestal een probleem vind, kan je zo'n verpakking wel tot eind januari laten zitten i.v.m. rotten, want het kan weer superzacht worden na de kerst maar in januari flink winter worden, dan wil ik het nu dus eenmalig inpakken.

vr, 11/12/2009 - 20:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vlies laat lucht door, dus sprake van rotting is er niet. Als je de zak er nog over wilt doen, knip er dan wat gaatjes uit.

Plantadvies

vr, 11/12/2009 - 21:26
D_SDennis

Ik maak rondom mijn kwetsbare planten een soort ruime silo met grove noppenfolie. In het midden van deze luchtige ruimte, naast mijn planten, staat een spotlamp van 60 W. Deze zet ik aan als het vriest. Ik lucht weer als de vorst weg is, al is dit alleen maar overdag. Ben nog nooit wat verloren op deze manier. Maar niet vergeten de lamp aan te doen, blijf scherp. Ik weet het, tis niet mooi, maar wel effectief. Maar ik wikkel jute om de meest in het zicht staande plaatsen.

vr, 11/12/2009 - 23:34
edwardkarin

Ik heb alles voor zover ingepakt, met lichtslang eronder, daaromheen vliesdoek en bij 2 planten nog een rietmat met bladeren aan de stam.

De rietmat zit om de cordyline en de musa basjoo.

Erbovenop een vuilniszak om het regenwater/sneeuw er niet in te laten lopen.
Ik hoop dat het nu beter gaat dan vorig jaar.

Winterbescherming met lichtslang
vr, 11/12/2009 - 23:34
edwardkarin

De cordyline

Winterbescherming met lichtslang
vr, 11/12/2009 - 23:35
edwardkarin

Nog een oleander...

Winterbescherming met lichtslang
vr, 11/12/2009 - 23:35
edwardkarin

De butia's

Winterbescherming met lichtslang
za, 12/12/2009 - 08:20
D_SDennis

Zorg er ook voor dat je wortels goed bedekt zijn. Vorst kan zo nog het zwakste deel van de plant bereiken. En dan ben je alsnog de pineut.

za, 12/12/2009 - 14:46
edwardkarin

Hoe is het beste om de wortels nog te beschermen? Met wat?

Na de 17e verschillen de 2 weermodellen GFS en EC nogal wat, maar EC gaat voor veel meer kou, dat is waar het KNMI z'n voorspelling op baseerd.

Maar hopen dat het GFS meer gelijk zal krijgen, maar de pluimen liggen er kouder bij dan gisteren.

Ik heb mijn 2 chamaeropsen nog niet ingepakt, die moeten dus ook nog, anders redden die het ook niet, of zijn er meer hier die met de chamaerops niets doen?

Zo zie je maar het vertrouwen wat er was dat het tot aan half december zeker zacht zou blijven, is ineens veranderd, het is morgen de 13e en kouder wordt het nu al.

za, 12/12/2009 - 16:06
kristof p

de Cordyline zeker voldoende luchten want die rotten erg snel als ze compleet zijn ingepakt!
...en zoals eerder gezegd is, op die manier gaan je planten het niet redden, de wortels zijn niet beschermd en die zijn met die langdurige vorst die eraan komt in groot gevaar. de wortels zijn het zwakste punt van de palm. in een gewone winter zonder vorst gedurende de dag is dit niet zo'n probleem maar bij langdurige vorst dring de vorst diep in de grond en dan zijn de wortels en daarmee je palm eraan voor de moeite! zelf gebruik ik dikke zakken gevuld met bladeren of stro om die op de grond te leggen rond de palmen en andere gevoelige planten

gr
Kristof

za, 12/12/2009 - 17:21
BertG

Hallo,

Heb de discussie met belangstelling gevolgd. Wat doen jullie als dadelijk de vorstperiode weer achter de rug is? Pakken jullie weer uit of laten zitten tot het voorjaar?

Heb vanochtend mijn Phoenix Canariensis ingepakt. Heb eerst een lichtslang aangebracht, rondom de stam een verwarmingskabel neergelegd met daaroverheen houtsnippers en bladeren. Twee lagen vliesdoek aangebracht en daarover twee lagen rietmatten.

Groeten
Bert

za, 12/12/2009 - 18:53
edwardkarin

Ik heb overal lichtslang rondom gewikkeld, daarna zeker 5 lagen vliesdoek, dus dat zit wel goed.

Maar ik moet dus nog iets doen aan de wortels, ik heb onderaan wel wat vliesdoek aangebracht rondom de bodem, het is wel bedekt maar niet zo goed ben ik bang.

Ik doe dit voor de eerste keer, ik weet uit ervaring dat gewoon inpakken zonder verwarming eronder, bij echte koude niet veel meer zal doen.

Ik ga er maar vanuit dat de kansen zoals ik heb gelezen enorm groot zijn met lichtslang, maar ik twijfel aan veel dingen hiermee o.a. of het wel voldoende warmte afgeeft bij behoorlijke vorst(-5 tot -10) als het vliesdoek nat wordt en het gaat weer vriezen?

Kan ik alles zo laten zitten, nu de cordyline al risico qua rotting gaat vormen.

Het blijft gewoon voor ons exotenliefhebbers slecht weer, hoe leuk sommigen schaatsen op natuurijs ook vinden.

Nu is er een voordeel, het GFS een weermodel houd het op niet al teveel koude, echter het EC ook een weermodel waar o.a. het KNMI z'n gegevens van hebt houdt het op meer koude en een toenname van de kou rond 22 december, het GFS laat de kou na 22 december verdwijnen.

Op goede hoop...

gr. Edward

za, 12/12/2009 - 19:41
jeremaine

Nou, ik ben weer terug in NL, na een maand verblijf in het exotische Thailand. Een leuke vervolg foto reportage volgt nog van de exoten aldaar. Ik val gelijk met mijn neus in de boter met deze koudere weersomstandigheden, maar ik ga mijn Chamaeropsen echt voorlopig nog niet inpakken, heb ik vorig jaar slechts een of twee nachten gedaan en op 1 exemplaar hebben ze het allen overleefd, ondanks zo hier een daar wat speerrot. Tijdens deze zomer zijn ze hersteld, ook al is het nieuwe blad wel allemaal wat kleiner.

za, 12/12/2009 - 22:37
D_SDennis

Gebruik een vijftien cm dikke laag houtsnippers! Dit houdt de vorst voor lange tijd weg uit de bodem. Werkt echt super. Kijk of de gemeente aan het snipperen is in de buurt, zo kom ik ook altijd aan de houtsnippers. Of bel een boomverzorger. Of de tip van Kristoff lijkt me ook bruikbaar. Ook los blad kan, maar dit waait vaak uiteen. maar tussen beplanting werkt dit ook goed. ga maar eens in een bos kijken na een stevige vorstperiode, dan is de laag net onder de strooisellaag niet bevroren!
Overigens verwijder ik verpakking of lucht ik wel tijdens een vorstvrije periode. Chamaerops niet ingepakt, maar wel afgedekt met een glasplaat. Geen speerrot op deze manier en dus ook geen kleine bladeren. Maar wel een vijftien cm dikke laag snippers op de wortels en rond de stamvoet. Wel verwijderen in het voorjaar. Vertering van houtsnippers onttrekt veel stikstof aan je grond.

ma, 14/12/2009 - 00:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

hier mijn winterbescherming

voet is beschermd met een flinke laag boomschors + - 20 cm
lichtslang om stam en groeipunt

opgebonden met bindbuis en om het groeipunt jute gebonden en daaromheen een stro-mat en luchtig ingestopt met stro

de stro niet te diep erin gestopt dan kan eventueel vocht eruit lopen

mijn palm staat vanaf oktober in de volle grond, dus ik heb gelezen dat de winterhardheid dan nog niet optimaal is

vandaar deze goede bescherming

en heb ook nog genoeg jute om de stam mee in te pakken

in de loop van de week wordt het tegen de - 7 dus dan ben ik voorbereid

wordt het boven de min 10 dan komt de big bag erover

hier de duitser die dit tevens toepast zijn commentaar

hoop dat jullie duits goed is ha ha

Immer wieder liest man in verschiedenen Foren - Eine Hanfpalme musst Du im Winter nicht vor Frost schützen, an Ihrem Naturstandort ist sie schließlich auch starken Frösten ausgesetzt.
Das mag sein, nur halten die extremen Minustemperaturen dort meist nicht so lange an wie hier im Norden Europas.

Das Klima ist einfach nicht vergleichbar.

Deshalb mein Tipp-, Winterschutz ---- IMMER --- -.
Ich persönlich habe einfach zu viele Rückschläge erlitten, zu viele sehr schöne, große Trachycarpus in einem einzigen Winter verloren, um auf einen sehr guten Winterschutz zu verzichten.

dus ik neem geen risico

allemaal fijne feestdagen toegewenst

en alle planten overleefd in het voorjaar zonder al te veel vorstschade

Winterbescherming met lichtslang
zo, 13/12/2009 - 17:41
ed ressiv

Naar verhouding met de stam heb je een verrassend grote kroon met bladeren, ga je deze nog onderstoppen als het meer gaat vriezen, behalve met de door jou aangegeven big bag?
Hans

zo, 13/12/2009 - 17:52
edwardkarin

Moeilijk om zo'n grote trachycarpus te beschermen, je doet wel je best, maar of het nodig is bij -7 zal ik me niet druk maken, deze van jou staat er wel kort in, dus de wortels zijn belangrijk, die heb je goed beschermd.

Lichtslang zal alleen effect hebben als het eromheen goed geisoleerd is, met een stevige oostenwind zal het niet snel effect hebben, ik heb het nu ook, maar ingewikkeld met vliesdoek, dat isoleerd erg goed, daaromheen nog een rietmat is altijd nog beter.

Na de 20e lijkt de kou af te gaan nemen, EC en GFS zijn daarover het wel eens.

Of het wel erg koud gaat worden vanaf morgen tot vrijdag is de vraag nog, hoe hoog en laag komen te liggen.
Als je vlakbij de kust woont dan krijg je maar weinig vorst.

zo, 13/12/2009 - 18:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik pak de kroon niet verder in alleen als het extreem boven de min 10 wordt dan een big bag erover zonder vulling, dan slaat de ergste vorst tegen buitenkant big bag hoop ik

onder de stro mat op groeipunt zit nog jute gewikkeld dus die isolatie zit goed

en min 7 lijkt dan wel niet erg maar de temperatuur kan als het even wil snel doorschieten in loop van een paar dagen naar extremer

voorspellingen blijken vaak niet erg betrouwbaar

geen risico dus

hier onder nog wat afbeeldingen big bag methode

Winterbescherming met lichtslang
zo, 13/12/2009 - 18:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

.

Winterbescherming met lichtslang
zo, 13/12/2009 - 19:41
peter42

@ Edward
Kijk maar uit met je vuilniszakken over de toppen te doen, want dat maakt dat de planten hun vocht niet kwijt kunnen, en dan loop je de kans dat de zaak gaat verschimmelen en rotten.

zo, 13/12/2009 - 21:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik zou het dan ook alleen gaan doen om vorstpieken -12 tot -17 of hoger te trotseren
als het zo koud wordt tenminste

na de vorstpiek er weer afhalen

dit bij trachicarpus fortunei dan

of als het overdag niet kouder wordt als een bepaalde temperatuur ook weer eraf halen

ik heb best wel vertrouwen in die big bag methode

voorlopig even een kerst-sfeertje

van het voorjaar haal ik de steunpalen weg

Winterbescherming met lichtslang
ma, 14/12/2009 - 01:51
edwardkarin

Hoi Peter,

Het kan toch ademen eronder, door het vliesdoek heen dan?
Kan ik er beter vliesdoek overheen doen, anders als je er niets overheen doet komt er vocht in regen/sneeuw.

Het is vervelend hoor dat beschermen, en als je de lange termijn ziet van de GFS op 25 december, je kan er nog niet op bouwen natuurlijk het is qua betrouwbaarheid te ver weg, maar als het uitkomt gaan we de diepvries in hier.

gr. Edward

di, 15/12/2009 - 11:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

donderdag een tot krachtige oosten wind voorspeld

opletten dus!

di, 15/12/2009 - 13:41
kristof p

zoals het er nu naar uit ziet (gfs model) zal het hier de nacht van woensdag op donderdag niet vriezen en donderdag ook positief blijven. de nacht van donderdag op vrijdag zitten we terug in de vriezer en na zaterdag zou het terug opwarmen met de nachten nadien wat lichte nachtvorst om dan vanaf de 22ste serieus wat op te warmen en dan lijkt de vorst van de kaart te zijn verdwenen...al bij al valt deze winterprik nog mee. hopelijk krijgen we dan in januari of februari geen vorst zoals vorig jaar?

gr
Kristof

di, 15/12/2009 - 13:46
BertG

Had rond de stam van mijn Phoenix Canariensis 10kg houtsnippers gestrooid.
Hoewel de bovenlaag van de grond elders hard bevroren is, kon ik onder de snipperlaag moeiteloos een vinger in de grond steken. Een echte aanrader dus!

Groeten
Bert

di, 15/12/2009 - 13:51
D_SDennis

Nogmaals: houtsnippers zijn het ideale middel om te voorkomen dat vorst de grond in dringt!

di, 15/12/2009 - 15:18
peter42

@ edward
Je hebt de plastic zakken helemaal dicht over de toppen zitten, dus
vocht kan daar moeilijk ontsnappen, en dan loop je de kans op schimmel en rot. Zeker nu dat de zon er op staat, want die zakken zijn zwart, en dat verwarmd de boel,

wo, 16/12/2009 - 10:23
edwardkarin

Hoi Kristof,

Ik weet niet precies waar jij woonachtig bent, maar voor Almere voorspellen ze nog steeds ijsdagen met minima die dreigen vrijdagnacht tot strenge vorst te komen, maar de voorspeelingen op de diverse weersites zijn wel verschillend.

Of het terug zachter gaat worden, zal afhangen van een nieuwe hoge drukkern, na zondag komen we overdag meer in de + maar niet erg veel nog, of het daarna zachter gaat worden is een grote twijfel van de grote weermodellen.

Ik heb de blokhut met m'n kuipplanten verwarmd met een kacheltje, dat blijft boven het vriespunt, en de zwaksten ingepakt met vliesdoek, en met lichtslang omwikkeld, alleen een oleander in de volle grond alleen met vliesdoek zonder lichtslang, de chamaerops humilis alleen afgedekt met houtsnippers.

Ik ga er maar vanuit dat het goed gaat?

Maar ondanks de nog geen matige vorst hier, vriest het al meer dan 48 uur en daar komt nog wat bij, wat is erger.... veel ijsdagen met lichte vorst tot -5 of een nacht met strenge vorst?

gr. Edward

wo, 16/12/2009 - 11:12
Frankko123

Ik heb gisteren mijn chamaeropsen ingepakt door vliesdoek om de stammen te wikkelen, de bodem te bedekken met cacaodoppen, een lichtslang tussen de stammen doorgewikkeld en dit alles afgedekt met een big bag. Ik heb er een digitale thermometer ingelegd en vannochtend was het achterthuis -2.5 en in de big bag + 5.7 graden. Werkt dus prima!

De trachycarpussen bescherm ik uitsluitend met een stuk afvoer. Hier wikkel ik plastic om en schuif ik op de jongste speer. Hierdoor blijft het hart van de plant droog. Tevens dek ik de bodem af met een dikke laag cacaodoppen.

wo, 16/12/2009 - 18:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik doe vooralsnog niets aan mijn Trachy's in de grond, zolang de vorst hier matig blijft. De kuipen
heb ik wel ingepakt met wat voorhanden was. Bijvoorbeeld een ongebruikte fitness oefenmat, die
daarna is opgevuld met droge bladeren. Dat is waarschijnlijk minstens zo effectief als noppenfolie.

p.s. Is inmiddels al bekend wat de oorzaak is van het afbreken van mijn zinnen? Of krijgen anderen
dat niet te zien?

Groet,

Draco

Winterbescherming met lichtslang
vr, 18/12/2009 - 18:21
Augustinus2

Toch voor alle zekerheid een beetje bescherming nu echt koed word.
4 Tuinstokken van 270cm als wigwam bladeren omhoog gebonden
Jutte om de stam en groeipunt en boven Dikken vliesdoek
en lichtslangentje erom en tussen de beschermingvan de wortels
Normaal niet maar deze staat nog niet zoo lang in de volle grond
en de Kerstman mag niet ontbreken in deze tijd.
Augustinno.

Winterbescherming met lichtslang
vr, 25/12/2009 - 14:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb vandaag de jute groeipunt bescherming en rietmat verwijderd
tevens het stro verwijderd wat door de dooi en regen nat was geworden
bij het verwijderen van de rietmat en jute viel mij op dat er warmte vanaf kwam
rede genoeg om aan te nemen dat dit een goede manier is om mee te beschermen vanaf min 10 bij trachycarpus fortunei

bij dooi verwijderen vanwege de kans op schimmel indien langer nat en warm

nu weer onbeschermd tot de volgende extreme temperaturen onder nul

groet Emile

vr, 25/12/2009 - 14:32
edwardkarin

Ik heb de plasitzakken wel verwijderd van mijn butia's maar die blijven ingepakt met vliesdoek, dat is waterafstotend en kan ook ademen.

Wat ik met de musa basjoo moet doen weet ik niet, die heeft worteldoek en daaromheen een rietmat, en daarbovenop een vuilniszak om alles regen en sneeuwvrij te houden, zo staat het er nu ook nog bij, maar de temp. is al ruim boven 0 en de dooi zet wel even door voorlopig.

Om alle exoten zit lichtslang, ik vervacht geen schade, want eronder bij -9 was het gewoon warm, ik had de lichtslang op een dag/nachtschakelaar 2 uren aan en 1 uur uit, ook toen het erg koud was, want anders kost het erg veel stroom, maar het behoud je exoten wel lees ik hier op dit forum.

Om de musa basjoo stammen zit ook lichtslang.

Uiteraard is de lichtslang nu uit.

Er ligt nog wel wat sneeuw in de tuin, wat nu aan het wegregenen is, maar dat duurt nog wel even, over 2 a 3 dagen zal er nagenoeg niets meer liggen.

Fijne dagen, Edward

vr, 25/12/2009 - 14:41
BertG

Zojuist de twee rietmatten en vliesdoek verwijderd van de Phoenix Canariensis. Had ook rondom de stam een warmtekabel & houtsnippers aangebracht. Alles ziet er prima uit. Laat die vorst nu maar even wegblijven!

Fijne dagen gewenst!
Bert

vr, 25/12/2009 - 18:08
kristof p

Edward,

dat beetje stroom dat je lichtslangen verbruiken stelt niets voor bij het bedrag dat je zou betalen om alle gesneuvelde exoten te vervangen. vorige winter hebben we eens uitgerekend hoe veel dit eigenlijk koste. kweet niet precies meer hoeveel dit was maar dit viel best wel mee. een hond kost meer per maand!
zal eens kijken of ik het nog terug vind. moet ergens op het cemunnos forum staan....

gr
Kristof

vr, 25/12/2009 - 21:27
D_SDennis

Slang van bijv. 40 watt
100 uur aan is 4000 watt is 4 kilowattuur = circa 92 cent.

zo, 27/12/2009 - 14:11
edwardkarin

Slangen mogen vanaf 30 december weer aan, en dan permanent want de temp. gaat behoorlijk onderuit, zoals het EC het nu ziet, de GFS is milder.

Maar wat de temp. op termijn gaat doen worden wij niet vrolijk van, erg koud.

-12 als minima en maxima van -10 heb ik zien staan.

Pfffffffffff....

gr. Edward

zo, 27/12/2009 - 14:26
kristof p

hopelijk heeft het gfs model gelijk. de gfs voorspelling geven voor hier zo goed als geen vorst uit zolang hun voorspelling gaan...

zo, 27/12/2009 - 15:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik ben niet zo goed thuis op het gebied van weersvoorspellingen Edward. Waarvoor staan EC en GFS. Ik kijk af en toe op buienrader naar de 2 weken voorspelling. Ik heb de indruk dat de waarschijnlijkheid van de weersvooruitzichten na een week snel afneemt en dat je dan net zo goed de Enkhuizer almanak erbij kunt trekken. De sneeuw is hier nu bijna verdwenen. Voor de tuin is dat wel jammer, omdat een sneeuwlaag de beste bescherming is voor mijn kwetsbare tuinplanten zoals diverse exotische varens.

Groet,

Draco

zo, 27/12/2009 - 15:50
mati026

ik ben de 50e reageerder!

Onderwerp gesloten