Yucca rostrata bare root, geen wortels?

20 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 20/01/2009 - 17:50
edwardkarin

Yucca rostrata bare root, geen wortels?

Ik overweeg om deze yuccainfo-icon rostrata eruit te halen en deze in een pot met grind en aarde op mijn zolder te laten rusten, tot ie weer beter zal worden als ie dat nog wel wordt.
Dit is geen schade van de afgelopen koudeperiode nee hoor, deze is al heel lang slecht, al sinds een jaar of 1 ½.
Ik deze ooit gekocht bij ‘tropical centre’ in Limburg als een ‘bare root’ en toen in april aangeplant, en dat is de fout geweest, het is eigenlijk nooit iets geworden met deze yucca.

De beide kronen hebben gebloeid in 2007, daarna ging het mis, toen zijn er naast de oude bloemstengel geen nieuwe groeischeuten meer ontstaan wat normaliter bij een yucca wel gebeurd, en eigenlijk gaat ie heel langzaam achteruit, dat kan met een yucca, die kunnen langzaam achteruit gaan, een proces van jaren.

Yucca rostrata bare root, geen wortels?
di, 20/01/2009 - 18:07
edwardkarin

De situatie van vanmiddag, optisch ziet het er aardig uit.

Yucca rostrata bare root, geen wortels?
di, 20/01/2009 - 18:13
edwardkarin

Ik heb de situatie maar een bekeken, en tot mijn verbazing heeft deze yuccainfo-icon nog geen wortel gevormd, na 2006.

Zeer vreemd, ik ga deze nu op een drogere plek inplanten met een goed gedraineerd plantgat, met de hoop op iets?

di, 20/01/2009 - 23:31
edwardkarin

Toch maar uitgegraven en dit is het... vreemd?

Yucca rostrata bare root, geen wortels?
di, 20/01/2009 - 23:32
edwardkarin

Geen wortel ontwikkeld vanaf 22 april 2006, dus een bare root is geen succes blijkt nu.

Yucca rostrata bare root, geen wortels?
di, 20/01/2009 - 23:33
edwardkarin

De bovenkant is ook niet al te mooi, maar ja...

Yucca rostrata bare root, geen wortels?
wo, 21/01/2009 - 11:00
RdB

Toen ik las dat hij was gaan bloeien dacht ik al: dat is misgegaan. Als een bare root bloeit is dat een slecht teken, een ultieme poging om toch nog voor nageslacht te zorgen. Dit kost de plant heel veel kracht. Een volgende keer zo'n knop gelijk weghalen. Het enige dat je denk ik nog kunt doen is oppotten, warm en licht zetten en duimen draaien. Ik vrees echter dat het niets meer wordt. Ik heb echter te weinig Yuccainfo-icon ervaring om te adviseren of het verstandig is de stam in te korten.

Ruud

wo, 21/01/2009 - 11:50
edwardkarin

Hoi Ruud, Tja dat is knap vervelend, misschien slaat ie toch nog wel aan hij staat op een warmere plek waar een andere yuccainfo-icon rostrata het formidabel goed doet, deze heeft nog nooit gebloeid.

Ik heb de laatste jaren geen succes gehad met een yucca carnerosana en met een yucca rostrata waarvan ik de kop er zo af kon trekken.
Nu deze aanwinst uit 2006 van 220 euro, maar goed, het zij zo.

Ik zag trouwens een yucca elephantipes in een tuin staan ergens in Almere, die in een plastic pot de koudeperiode die we hadden gewoon is blijven staan, en ik herken geen schade tot nog toe.
Ik was in mijn eigen tuin een cordyline australis vergeten, die heeft het ook overleeft.

gr. Edward

wo, 21/01/2009 - 17:26
rwo

Hoi Edward,

Kan idd bij rostrata redelijk lang duren voor er wortels zijn
Heeft bij mij ook wel eens een jaar of 2 geduurt, waarbij ik op een gegeven moment de hoop ook een beetje verloor en dan ineens barsten ze los en maken ze in een zomer tijd een halve kop aan.

maar goed, dat ding is er nu uit

Ik zou hem in een pot zetten met droge arme grond (cactusaarde met een deel lava, bims, split oid) en hem koel (koud), droog, licht wegzetten en vanaf eind maart/begin april de grond licht vochtig maken (niet kleddernat)
Liefst op een warme plek.
Wanneer je wortels ontdekt kun je de grond tussen de gietbeurten in gerust wat uit laten drogen.

Hierna zou ik wat extra gaten in de pot maken en hem met pot en al ingraven in de tuin.
Overigens ben ik niet zo gecharmeerd van de plek waar ie stond zo midden in het gras
Maar goed dat heb ik dacht ik al eens eerder vermeld

Gr.
Ruud

wo, 21/01/2009 - 19:24
lily-anne

zou het niet nuttig zijn om een dun schilletje van de stomp af te snijden ( dan zie je meteen of het er nog stevig en goed uitziet ) en dan op die plaats wat groeihormoon aan te brengen om het bewortelen wat te bespoedigen ?Ik denk dat op een verse wonde , het poeder beter en sneller zijn werk kan doen . Ik zou hem zeker ook warmer zetten om te bewortelen
Het is maar een idee
groetjes
Lily-Anne

wo, 21/01/2009 - 21:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vooropgesteld dat ik nauwelijks ervaring heb met Yuccainfo-icon's in de volle grond (Y. alata uitgezonderd), ik kocht enkele jaren geleden in het voorjaar een versgeïmporteerde Yucca thomsoniae met slechts wat verdroogde wortels, die ik ook nog heb weggeknipt. Ik heb de stronk opgepot in een mengsel van turf en cocopeat. Hoe snel de wortels werden gevormd weet ik niet, maar aan de groeisnelheid en het waterverbruik te oordelen, was de kluit binnen een seizoen goed doorworteld. Het volgende jaar (2006) maakte de plant een enorme bloeiwijze van 3 m en herstelde daarop snel met de vorming van een nieuwe top. Een onbewortelde woestijnplant in de natte zeeklei (?) planten lijkt me geen goed idee. De wortels rotten dan weer net zo snel weg als ze gevormd worden. Het lijkt me een goede suggestie van Ruud om dit exemplaar een herkansing te geven in een kuip met een goed drainerend substraat en een plaats bijvoorbeeld in een lichte kas.
Speerrot laat zich trouwens ook goed bestrijden met een overzomering in een lichte en luchtige kas of onder een afdak op een warme plek. Ik heb wat dat betreft positieve ervaringen met Chamaerops, Draceana draco en Jubaea.

Groet,

Draco

wo, 21/01/2009 - 22:02
rwo

thompsonianas wortelen een stuk makkelijker dan rostrata om de 1 of andere reden en ze komen ook makkelijker terug na een noodbloei is mijn ervaring, ik zou hem nu nog niet warmzetten, maar dit pas in het voorjaar doen, het is nu rusttijd voor dit soort planten.
Gr.
Ruud

wo, 21/01/2009 - 22:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Y. alata bloeide bij mij in hetzelfde jaar als de thomsoniae (2006), maar heeft pas in 2008 een nieuwe topscheut gemaakt. Yuccainfo-icon linearis 'blue form' bloeide het afgelopen seizoen en vormde al na enkele maanden een nieuwe scheut. Er zijn dus duidelijk verschillen waarschijnlijk afhankelijk van de soort. Inmiddels hebben bij mij 3 Yucca's gebloeid, maar is er tot nu toe niet een vertakt. Diverse Cordylines maakten na te hebben gebloeid ook slechts één nieuwe doorgaande groeischeut met hooguit een abortieve poging halverwege de stam. Alleen als de stammen te gronde gaan, ontstaan er aan de voet nieuwe uitlopers. Heeft iemand een idee of het herstelproces na de apicale (eind groeitop) bloei bij deze planten zodanig te beïnvloeden is dat de plant daardoor gaat vertakken?
je bent natuurlijk al blij als de plant met 1 scheut hersteld, maar wat zou er gebeuren als je in zo'n geval de apicale dominantie ongedaan maakt door deze enkele scheut te verwijderen? Er zullen ongetwijfeld extra slapende knoppen geactiveerd zijn na de bloei en misschien komen er dan meerdere tegelijk tot ontwikkeling.

Yucca rostrata bare root, geen wortels?
do, 22/01/2009 - 01:26
ed ressiv

Uit ervaring;
maak de onderkant goed schoon en spoel hem verder schoon
Haal de plant naar binnen in een droge ruimte.
Zet hem in potgrond gemengd met scherp zand, verhouding 6 delen potgr. :3 delen scherp zand dus 6:3.
zet de stam 10 cm in de aarde en geef hem geen water.
De eerste twee maanden geen water, zet de pot op een schaal.
Na twee maanden een beetje water op het schaaltje aanbrengen net genoeg om de onderkant van de potbodem te bereiken, niet meer.
Weer twee maanden wachten, en weer herhalen, dit voortzetten totdat er wortels door de gaten van de pot komen.
Gaat de plant eerder dood dan ben je te laat geweest, en als de plant na anderhalf jaar niets doet dan wordt het moeilijk.
Als dit niet werkt dan werkt er niets meer.
Deze cyclus ben ik met mijn Yuccainfo-icon rostrata ook doorlopen en met succes.
Groeten
Hans

do, 22/01/2009 - 18:14
rwo

Ik verschil toch een heel klein beetje van mening met je Hans, naar mijn ervaring hebben succulente planten toch een klein beetje vocht rond de stam nodig om een impuls te krijgen om wortels te vormen.

Je hebt gelijk als dat beetje water op de schotel de plant bereikt, maar wanneer dit niet gebeurt gaat je plant geen wortels vormen en verdoogt ie langzaam, zonder vocht geen leven.

Deze info heb ik in het verleden ook besproken met 2 grote Yuccainfo-icon importeurs en die bevestigden dit.

Gr.
Ruud

do, 22/01/2009 - 19:01
ed ressiv

Dag Ruud.
Ik heb geschreven uit ervaring, dat wil zeggen;
ik heb de plant geplaatst in een potgrondsamenstelling als omschreven.
De potgrond was gewoon lichtvochtig net als het scherp zand (metselzand) buiten gehaald.
Wellicht of eigenlijk wel zeker duurt het dan al een hele tijd alvorens dit droog wordt.
Na 2 maanden heb ik ze dus water gegeven als omschreven, het kan dus zijn dat niet al het water of vocht was verwenen en er op deze manier toch nog op tijd vocht bijgevuld is. Ik heb dit nog twee keer herhaald en toen zaten er wortels aan, daarna is de plant naar de tuin gegaan waar hij nu nog staat.
Uiteraard heb ik uit ondervinding geschreven, hetgeen niet wil zeggen dat jij ongelijk hebt. Een ding staan vast je moet de plant dwingen om water te gaan zoeken en daardoor komt deze wortelaanmaak op gang, je geeft al snel te veel water.
Wellicht dat we op deze wijze toch een redelijk advies neergelegd hebben, en dank voor je reactie en opmerkingen.
groetjes
Hans

do, 22/01/2009 - 19:55
edwardkarin

Allemaal bedankt voor de info, ik heb de plant/stam op een andere plek in de tuin gezet, met een mengsel van grind en verse tuinaarde.
Overigens zaten er wel wat kleine worteltjes aan, althans dat denk ik, of ze moeten vastgekleefd zijn geweest van het grasgrond waarin ie eerst stond, maar al heeft ie wel wortels, veel is het niet.

Als het lukt heb ik geluk, als het niet lukt heb ik pech, dure pech want deze was 220 euro en de verkoper toen bij 'asian gardens' waarschuwde mij al voor dit, hij adviseerde om eerst een bare root op te kweken in een kuip dan uit te planten in de tuin.

Maar dan nog is het een risicovolle zaak en kans op succes is kleiner als een goede gezonde yuccainfo-icon rostrata kopen, en er wordt veel troep verkocht dat weet ik inmiddels wel.

Exoten als deze zijn ook erg duur geworden, dus het is oppassen wat je koopt.
Ik heb wel een succesvol exemplaar in mijn tuin en deze kwam als kleine plant van tuincentrum 'het oosten' Aalsmeer, deze is in mijn tuin een prachtige gezonde yucca rostrata geworden die erg goed groeit en niets wat betreft bodemeisen heeft gekregen, gewoon tuinaarde, dus tja...

Zie de foto.

gr. Edward

Yucca rostrata bare root, geen wortels?
do, 22/01/2009 - 21:00
rwo

Dan hebben we het over hetzelfde Hans.

Edward, dan hoop ik dat je worteltjes heel hebt gelaten, want als ze er eenmaal zijn gaat het snel.

Gr

vr, 23/01/2009 - 13:21
Frankko123

Ik wil van het zomer ook een rostrata in de tuin zetten maar zie wel dat je beter geen bare root exemplaar kan kopen. Waar kan ik een rostrata met
wortels krijgen want de meesten zijn bare root volgens mij.

za, 24/01/2009 - 21:41
edwardkarin

Hier staat ie nu, maar hopen dat ie toch aan gaat slaan, staat nu in grind dus droger, de andere rostrata doet het hier wel bijzonder goed, dus ik hoop dat mijn bare root het ook zo gaat doen.
De bladeren zitten nog goed vast dus ik heb hoop.

Yucca rostrata bare root, geen wortels?
Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag