Mangoboom kweken

28 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 12/10/2004 - 18:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mangoboom kweken

Wie heeft er al eens geprobeerd een mangoboom te planten?

Ik heb de kiem uit de pit gehaald en deze in een bekertje met gewone aarde (uit de plantenbak) gestopt en hierover een plastic zakje gedaan.

Is het mogelijk dat hieruit een mangoboom gaat komen? En moet ik nog een warmtelamp gebruiken?

wo, 13/10/2004 - 21:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb het al eens geprobeerd! Ik kreeg een miniatuur mangoboompje door gewoon een hele mangopit, die ik goed schoongeborsteld had, in een bloempot met potgrond te doen. Na lang wachten en regelmatig een beetje water geven kwam er een plantje uit. Helaas is hij gesneuveld toen ik vanwege vakantie niet zelf voor hem kon zorgen, dus weet ik niet hoe het verder gaat............

za, 16/10/2004 - 12:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb het reeds een paar keer geprobeerd. Maargelang de versheid van de pit kiemt hij snel of minder snel. Na het kiemen krijg je een zeer mooi plantje met grote getande groengrijze bladeren. De plant kan je in een pot of gewoon buiten in volle grond zetten. Tegen de winter wel binnenhalen. Maar dan begint het. Hij zal zeker het eerste jaar de winter doorkomen doch je merkt aan de plant dat hij blijft stilstaan. Hij wordt knottig. Jonge bladeren worden grauw/groen, blijven klein en de plant is vatbaar voor spint. Is hij het eerste jaar doorgekomen gaat hij na mei terug buiten. Je verplant hem en je ziet dat de plant opleeft. Hij loopt opnieuw uit en krijgt opnieuw mooie grote bladeren. Groter dan vorig jaar zelfs. Doch de plant is getekend door de winter. Bij mij zag hij er toen als volgt uit. Een stengel van +/-15cm, dan een gedrongen knot en daarop een terug een jonge scheut van +/-10cm. Geen mooi zicht.
De winter komt terug in zicht en daar is ooit maar een plant doorgekomen. Die heeft dan geen nieuwe scheuten meer gegeven. Hij heeft heel de zomer staan wegkwijnen en is de derde winter niet meer doorgekomen. De plant had een hoogte berijkt van nog geen 30cm.
Ik weet niet waaraan het ligt maar weinig licht in de winter zal wel een oorzaak zijn. De planten stonden in de tuinkamer. Lichter zonder kunstlicht kon dus niet. Heeft het met de temperatuur te maken? Daar heb ik ook mee geëxperimenteerd, zonder resultaat echter.
Besluit: Mango is een zeer moeilijke plant. Te moeilijk voor hobbyisten.
Probeer jij het eens en mocht je slagen zou ik graag weten hoe je dat gedaan hebt.
Groetjes
Marcus

za, 15/01/2005 - 18:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik ben in brazilie geweest en het blijkt er zijn een heleboel verschillende soorten mango bomen. voor ons is een mango een mango maar daar niet en het worden aardig hoge bomen zeker 4 a 5 meter hoog en ongeveer 3 meter breed. wel leuk om te proberen.

groet
sil

ma, 05/09/2005 - 17:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dag iedereen! Ik ben een complete leek op tuingebied, maar het lijkt me erg leuk om een paar interessante plantjes te laten groeien.
Nu had ik een overrijpe mango waar ik aan de onderkant half het vruchtvlees van heb afgesneden. Ik heb hem zo in een pot gedaan met aarde en water gegeven, daarna in de volle zon gezet. Heb ik een kans dat er wat uitkomt of moet ik ook de vrucht ontpitten en schoon borstelen?
Ik hoop dat iemand mij kan helpen!
Groetjes Unique.

vr, 25/11/2005 - 18:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Marcus,
Het is weldegelijk mogelijk om een mangoplantje hoger te laten worden dan 30 cm, de mijne is nu ongeveer 33 cm :-D en hij ziet er nog steeds redelijk goed uit. Sommige bladeren beginnen wel wat kapot te gaan vanaf de punt. Er zit inderdaad ook een knobbel (waarschijnlijk van vorige winter dan?) maar nu groeit ie terug lustig verder. Mijn plant staat wel altijd binnen en hij heeft inderdaad veel licht nodig. Hier krijgt hij helaas vooral kunstlicht en af en toe een beetje water.

ma, 02/01/2006 - 14:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb zo'n 10 jaar geleden een mangopit in de grond gestopt en pas na een dikke maand kwam er een plantje tevoorschijn. De mangoplant staat gewoon in de woonkamer en ik heb hem een paar verpot naar een grotere pot. Inmiddels is hij zo ongeveer 1,80m hoog. Hij groeit nog steeds erg hard en hij krijgt vele zijtakken, maar de bladeren krijgen vrij snel een bruine rand en sommige bladeren hebben een soort witte schimmel aan de onderkant. Ik heb gehoord dat je het beste regenwater kan geven, omdat daar minder kalk inzit. Heeft iemand anders nog ideeën, want ik zou het zonde vinden als de plant na al die tijd alsnog zou afsterven.

zo, 23/04/2006 - 02:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ook wij hebben er ons aan gewaagd om een mangopit te planten.We hebben de pit opengebroken en wat we toen aantroffen was er mooi.Dit hebben op een bedje van watten gelegd en afgedekt met watten.De watten hebben we besprenkeld met water en vervolgens hebben we de pot afgedekt met plastic.En nu begint voor ons het lange wachten.Het ontkiemen is reeds begonnen.We houden jullie op de hoogte van de vorderingen.We noemen onze trots pluisje.
Groeten van Anthony en Marijke

vr, 12/05/2006 - 18:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een paar maandjes geleden heb ik een mangopit eigenlijk voor de grap in een emmer met potgrond gestopt. Na een maand toen ik geen hoop meer had begon hij opeens te ontkiemen en inmiddels staat er een klein plantje van ongeveer 20 centimeter. De eerste weken dat jij ontkiemt was groeide hij heel snel tot een hoogte van 15 cm en toen is er een tijdje niets veranderd alleen de bladeren werd steeds groener en steviger. Inmiddels groeit er weer een nieuw blad bij. Ik vroeg me af of het plantje op den duur ook extra voeding nodig heeft en wat voor voeding dan? Succes met de mangoboompjes, de mijne heet overigens

di, 23/05/2006 - 19:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

mangoliefhebber je kan ook water koken en dan af laten koelen en dan zit er ook weinig of geen kalk meer in, zo krijg je ook geen witte kalk randen op de bladeren en dat geldt voor elke plant :)

di, 23/05/2006 - 21:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Mangaten

Ik heb gewoon een keer een mangokiem in potgrond gedaan. Dit is om schimmels te voorkomen. Ik gaf hem ontkalkt water (water koken, af laten koelen en filteren). Regenwater heb ik niet gegeven want in onze gebieden is de zuurtegraad van de regen zeer hoog (PH4). Nadat ik hem had geplant begon hij al na 2 weken te ontkiemen. Heel mooi om te zien. Nu, ongeveer een maand later, is ie 22cm hoog. Ik ging naar deze site om te kijken hoe je de plant verder moet grootbrengen zonder dat ie al te snel onder gaat door ons klimaat want zijn herkomst is oostelijk Indië. Zo las ik dat iemand hem gewoon in de woonkamer heeft gehouden en dat ben ik dus ook van plan want ik denk niet dat tegen ons klimaat kan. Ook ben ik van plan een tweede mangoplant te potten. Stel dat het een tweeslachtige plant is kan het ook bevrucht worden.

di, 23/05/2006 - 21:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zó makkelijk

https://tinyurl.com/y4rtwlhf
EDUCATIONNL/infoblad_mango.html

zo, 25/06/2006 - 13:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Gisteren at ik een mango en dacht ineens aan de pit. Las ergens dat de kiem van de pit eerst ca. 5 dagen in lauwwarm water geweekt moet worden en daarna in de grond. Ben benieuwd wat eruit komt...

zo, 25/06/2006 - 23:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb de procedure gevolgd door de pit in zwarte aarde te stoppen en daarover afdekken met plastic. Na 5 weken is het resultaat volgens bijgestuurde foto.

Groeten en veel succes.

za, 16/09/2006 - 19:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een paar weken geleden had ik ook voor de fun zo'n mangoplant geplant (gewoon de pit in de grond gestoken) ik had dat ook geprobeert met een appelsienenpit, maar toen er in die bloempot gewoon onkruid begon te groeien (Ik dacht eerst dat het mijn appelsienenboompje was) liet ik de bloempotten gewoon staan op een donkere plaats zonder er nog naar om te kijken. maar toen ik er een paar dagen geleden voorbijkwam zag ik plots in het potje van mijn mangopit een plantje dat helemaal niet op onkruid leek, dus zette ik het meteen op een lichte plaats in de woonkamer en nu verzorg ik het met liefde. alleen ben ik bang dat ik het de verkeerde hoeveelheid water ga geven... is 1 keer in de week genoeg? want als dat zo in van die warme landen leeft of is het echt zoals in het regenwoud dat ik het echt heel vaak moet besproeien? Ik hoop echt dat mijn plantje een grote boom gaat worden.

wo, 11/10/2006 - 18:01
bagnosport70

Hallo,

Hier weer even een berichtje over onze mangoplant.We hebben al eerder een bericht geplaats onder de naam anthonymarijke.Nu dus een andere naam,omdat we een foto erbij willen plaatsen.het gaat erg goed met onze plant.De 1ste poging was mislukt,maar de 2de keer ging het goed.De foto vertelt de rest.Maar je moet wel veel geduld hebben met het kweken van een mangoplant,maar het geduld wordt ruimschoots beloond.Het is nu ongeveer 3 maanden geleden dat er voor het eerst iets groens boven de aarde kwam en nu is het al een grote plant aan het worden.Als de plant boven de aarde komt,groeit de eerste dagen als een gek.De blaadjes aan de bovenkant hebben eveneens lang op zich laten wachten,maar als ze eenmaal groeien,gaat het in een enorm tempo.Wordt vervolgd.We hebben inmiddels een 2de mangoplant.

Mangoboom kweken
wo, 31/01/2007 - 14:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zelf heb uit een boek van Disney van mijn dochter de volgende tip gehaald.
Schil een mango en was de pit met lauw water goed schoon, (er blijft altijd wel wat vezel aanzitten) leg hem daarna in een bakje met lauwwarm water en zet hem op een warme plek.
Verschoon het water gedurende ongeveer 2 weken elke dag, en ja hoor het resultaat was super na een weekje opende de pit bij het oog en na 2 weken stak er al een groen puntje uit de pit.
Daarna deze in een grote pot met potgrond gezet plastic er overheen en vochtig (niet nat) houden dus ben benieuwd hij staat nu 4 dagen in de grond.
Suc6 vorderingen volgen.

Greetz Jack.

di, 27/02/2007 - 21:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

ik ben 13 jaar en heb ook "groene vingers"ik heb een mangopit op zand gelegt en gewoon wat zand over gedaan tegen de schimmels maar ik lees hier zoveel , het is allemaal versschillend van persoon tot persoon maar, wie heeft nu echt al een mangopit gepland en bij wie is ie al groot geworden? zou iemand mij raad kunnen geven? door iemand die er al ervaring mee heeft alstublief reageer op dit bericht !

vr, 23/03/2007 - 00:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb een mango pit 2 jaar geleden geplant en hij is de eerste dagen volop gegroeid in de zomer ook super herfst ook nog goed was lekker weer in de herfst dit jaar.. en toen door de winter de eerste winter ging goed daarna weer lente/zomer/herfst ook goed gegaan en nu bij de 2e winter worden de bladeren verdord soms helemaal bruin beetje last vans pint en de nieuwe bladeren zijn droog en sterven af dan komen er weer nieuwe en sterver wederom af.. Gelukkig is het lente gister geworden dus zonlicht ! KOM ! :P

zo, 20/05/2007 - 16:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wij kochten vorig jaar vliegtuigmango's uit Pakistan op de zuidmarkt in Brussel.
Uit een kinderboek haalden we het idee om de pitten eerst te laten weken en daarna open te breken en te planten.

Heel korrt daarna hadden we een mangoplantje. We zijn nu een jaar verder en zittten al aan een plant van 50 cm. Ze heeft 5 kransen van grote, leerachtige, ongetande bladeren.

De plant staat in de volle zon in een ruime pot (ze heeft een penwortel) en krijgt nu en dan water...

Andere planten geven op die plaats snel de geest. De mango niet.

De plant aan het bloeien krijgen zal waarschijnlijk niet lukken. Trouwens in de tropen zijn mangobomen heel grote bomen die een beetje lijken op Tamme kastanjes. Maar als kamerplant vind ik het geslaagd.

ma, 25/06/2007 - 22:24
wouterbuijse

Ik heb 3 jaar geleden een pit op de juiste wijze geplant. Ik heb hem nu 3 jaar en hij doet het prima, er is slechts eenmaal een bladgroeifase mislukt, maar toch verder gegroeid. Hij is nu 1,50 meter en begint in de kruin een 5tal zijscheuten te krijgen, ook 2 zijscheuten in het midden vna de stam. al met al hij doet het prima, mijn enige zorg is wat ik er mee moet als ie zo door groeit. Mijn woonkamer wordt dan tzt te klein.

Mangoboom kweken
do, 05/07/2007 - 15:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

5 jaar geleden heb ik ook geprobeerd een mangopit te zaaien. Dat is goe dgelukt ook, vijf jaar later na twee zeer moeilijke winters waar hij toch doorkwam is de plant zo'n 3 meter hoog. 's Zomers staat hij in de serre, op de warmste plaats van de serre, speciaal voor hem ingericht :p. Waar het tussen de 20°C en de 35°c is, de temperatuur schommelt enorm maar dat vind de mangoplant blijkbaar 't best. In de winter staat hij binnen in de volle zon, temperatuur tussen de 20°C en de 25°C maar krijgt hij geen water, af en toe mag hij eens drinken langs de onderkant van zijn pot maar nooit de aarde rondom hem vochtig maken! Net zo als bij palmen.

Indien iemand nog vragen heeft...
Stel ze gerust! (We hebben nu inmiddels al zo'n 14 Mangobomen waarvan we vorig jaar zijn beginnen experimenteren om ze in de volle grond te plaatsen.) (Resultaten volgen nog, en succes met al jullie mangoplanten!)

vr, 03/08/2007 - 22:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

zou u me kunnen vertellen op welke manier u de mango pitten heeft gepoot

alvast bedankt,
remi

za, 18/08/2007 - 21:09
wouterbuijse

beetje mazzel hebben denk ik. Ben naar de supermarkt gegaan, mago gekocht, mango opgegeten, pit 24 uur in water gezet. Vervolgens rand losgesneden (stukje), pit in zand in potje gedaan en 2 of 3 wkn onder plasticje in de kelderkast gezet. Vervolgens in de vensterbank, beetje wateren af en toe, plantje groeit, en groeit en groeit.... jonge bladeren kunne nschimmel/meeldauw krijgen, goed behandelen en de natuur doet de rest als het geen onnatuurlijk beinvloed magootje is. Diepe pot regelen, ik heb hem na 1.mtr 50 verpot en er bleek een meter lange wortelstaak aan te zitten. Hij zit nu vol zijtakjes (3e jaar). succes ermee. zomers staat ie buiten.

za, 01/09/2007 - 23:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

heb al vaak geprobeerd maar de pit rot weg maar als je het probeerde op een mengsel van potgrongd en scherp zand met wat vocht er bij .wat folie er over .heb je de meeste kans.

vr, 09/11/2007 - 15:58
yelle

hoi,

kan er mij iemand vertellen hoe of waarom mijn mango blaren ineens bruine vlekken beginnen te krijgen en of dit schadelijk is voor de plant en hoe dat deze weg te krijgen zijn!

mijn plant is nu ongeveer 35cm hoog en zou deze nie willen verliezen omdat deze de eerste plant is van mijn groene vingers tyd perk ! na deze plant heb ik ook een avocadoboom geplant (ook uit een gekocht vrucht) en deze is nu 1.20m! ondertussen zijn er ook al olijven boompjes gekomen , cactusvijgen , papaya , druiven , perenboompjes , passievrucht plantjes ,amandelboomjes , en binnekort ga ik een bananenboom , palmboompjes zetten (deze zijn wel van aangekocht zaad uit spanje geplant!

ma als iemand mij wat kan leren laat je het maar weten want hoe meer ik weet hoe meer ik leer , dus als je weet waarom mijn blaadjes bruin worden en hoe dit noemt ben ik zeer dankbaar!

groetjes yelle

vr, 09/11/2007 - 17:20
wouterbuijse

mijn mangoboompje heeft een stam van 1,50 mtr, 3e jaar, hij krijgt nu allemaal zijtakken overal, maarrrrr hij laat nu in korte tijd al zijn bestaande bladeren vallen, ze drogen uit, zelfs de bovenste nieuwe bladeren en de top drogen uit, de onderste nieuwe takken zijn nog allemaal in tact, ik heb de bovenste 20 cm eruit gesnoeid in de hoop dat hij het deze winter redt en volgend jaar vrolijk verder groeit. Kan het ook een gevolg van verpotten zijn geweest?

za, 10/11/2007 - 15:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb gewoon een mangopit buiten in de tuin op een droge warme plaats tegen de zuidgevel geplant. Resultaat is na een zomer een mangoboompje van 95 cm gemeten tot de grond. Als ik hem in een pot zet is hij natuurlijk nog groter. Hij ziet er erg mooi uit, alleen nu krijgt hij wat herfst kleuren. In de tropen is het een groenblijvende boom. Ik zit te overwegen om hem buiten te laten staan. Ik moet hem echter verplanten omdat hij zo dicht bij het huis staat. Ik heb net op deze side gelezen dat hij een heel lange wordtel kan hebben. Dat zal dan ook de reden zijn dat hij het in een potje niet zolang doet. Als je een mango goed wilt, houden denk ik, dat hij in een heel diepe pot moet staan.
Na alles overwogen te hebben denk ik dat ik hem toch maar binen haal.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag