zieke appelboom

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 19/04/2011 - 11:06
zogroenalsgras

zieke appelboom

Hallo allemaal,

Toch maar een poging wagen. Zoals mijn naam al doet vermoeden ben ik een groentje op tuingebied. Eigenlijk altijd in een appartement gewoond maar vorig jaar verhuisd naar een woninkje op de begane grond dus ook in het bezit van een klein tuintje.

In dat tuintje staat een hele mooie, best wel grote appelboom. Althans hij ziet er leuk uit maar geeft enkel kleine rotte appels. Nu de boom volop in bloei hoort te staan moet je de bloesem goed zoeken.

Iemand die weet wat mijn boom mankeert en of ik hier nog iets aan kan doen?

Groetjes M.

di, 19/04/2011 - 23:10
rubo

Zonder foto moeilijk te zeggen.
Weinig zon ?
Laatste snoeibeurt een hele tijd geleden ?

di, 19/04/2011 - 23:57
zogroenalsgras

Hoi Rubo,

Bedankt voor je reactie. Zon krijgt ie genoeg volgens mij. En volgens de buren geeft ie al jaren rotte appels. Ik zal morgen een foto maken al ben ik bang dat dat niet echt veel zal zeggen aangezien ik geen camera heb maar ik het met mijn mobieltje moet doen, dus erg slechte kwaliteit. Ik heb geen idee wanneer ie voor het laatst gesnoeid is, ik woon hier sinds juni. Het is wel duidelijk dat dat nodig moet gebeuren (voor zover ik daar (geen) verstand van heb. Mij was verteld dat ik dat rond februari moest doen maar door omstandigheden is dat niet meer gelukt. Nu zou het wel kunnen maar nu zou het te laat zijn?

Morgen meer dus.

Groetjes M.

wo, 20/04/2011 - 00:09
zogroenalsgras

Kun je hier iets mee toevallig?

zieke appelboom
do, 21/04/2011 - 20:04
rubo

Of hij gesnoeid moet worden is door al dat blad moeilijk te zien maar gezein de dichtheid van de kroon vermoed ik dat wel. Nu nog snoeien zou ik niet doen. Op dit moment behoort hij te bloeien of gaat zeer binnenkort komen.

vr, 22/04/2011 - 15:08
zogroenalsgras

Dank voor je reactie. Bloesem zal niet meer komen, is al geweest maar je moest erg goed zoeken wilde je dat tegenkomen. Ook heb ik inmiddels overal gaten in de bladeren ontdekt. Slakken? Ander ongedierte? Verklaart dit iets en valt er nog iets te redden?

za, 23/04/2011 - 00:09
rubo

Weinig bloesem betekend dus weinig vruchten dit jaar.

Ik zie op de foto dat je het gras tot aan de stam hebt. Wat de bomen fijner vinden is een spiegel. Dit is een cirkel rond de stam van zwarte grond. Het betekend wel wat meer onderhoud (kantje steken, spiegel schoffelen) maar mocht je hier desondanks voor voelen dan zou ik de zode afsteken, de onderliggende grond wat los maken en dan een laag compost aanbrengen.

Aan de boom zelf nu niks doen en volgend jaar eens kijken of een snoeibeurt gewenst is (uitdunnen, licht en lucht in de kroon).
Ik denk niet dat je je zorgen moet maken over de vraat aan dat blad of het moet erg veel zijn maar dan moet er ook het ongedierte te vinden zijn die dat veroorzaakt.

Het zou kunnen zijn dat het geen veredelde soort is maar een eigen kweeksel uit een pit. Door het ontbreken van een juiste onderstam zal zo'n soort het altijd moeilijk hebben. Mogelijk eens navragen bij de vorige bewoners.

za, 23/04/2011 - 17:02
zogroenalsgras

Hoi Rubo,

De vorige bewoners zijn overleden dus dat navragen gaat niet meer lukken.;) Op de foto zie je het niet maar er zit wel zo'n circel rondom de stam (dus dat is gewoon aarde en ligt wat dieper) en officieel loopt het gras dus niet door. Ik lig alleen achter met maaien en moet het gras/onkruid daar even opnieuw verwijderen. De gaten in het blad vind ik zelf wel erg veel, eigenlijk overal, maar ik kan zelf geen beestjes ontdekken. Ik ga die circel maar even herstellen en ga het proberen met wat compost en volgend jaar snoeien idd. Bedankt voor je tips.

Vriendelijke groeten,

M.

za, 23/04/2011 - 19:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Misschien een paar foto's van beschadigde bladeren plaatsen zodat er te zien is wat dit veroorzaakt.

Zelf had ik vorig jaar bij mijn niet zo oude perenboom en appelboom ook veel gaten. Dit was het werk van rupsen (van die heldere groene) en later zeer veel bladluis. Dit was toen zo erg dat ik ook maar wat chemische troep heb gebruikt (houd ik eigenlijk niet van). Dit jaar ook een winterbeurt gegeven en er is vrijwel geen enkel blad beschadigd.

De rupsen zullen poppen gaan vormen en de bladeren krom trekken. Als je ze niet kan vinden en er zitten ronde bladeren aan, kijk daar dan eens in.

Alexander

zo, 24/04/2011 - 19:20
zogroenalsgras

Hoi Alexander,

Bedankt voor je reactie. Ik kwam gisteren idd ook zo'n knalgroen rupsje tegen op m'n shirt toen ik met die cirkel bezig was geweest, dus waarschijnlijk uit de boom gevallen, al kan ik ze in de boom niet ontdekken. Ik heb met mijn mobiel een paar foto's van de blaadjes proberen te maken. De bladeren zien er behalve de gaten vooral erg verlept uit (boom krijgt water), in ieder geval alles behalve gezond. Weet niet of het zo een beetje te zien is?

En als ik de boom chemisch wil behandelen, wat kan ik dan het beste nemen en wanneer kan ik dat het beste doen?

Groetjes M.

zieke appelboom
zo, 24/04/2011 - 19:14
zogroenalsgras

.

zieke appelboom
zo, 24/04/2011 - 19:15
zogroenalsgras

.

zieke appelboom
zo, 24/04/2011 - 19:16
zogroenalsgras

.

zieke appelboom
ma, 25/04/2011 - 15:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het lijkt me inderdaad om rupsen te gaan.

Je kan dit bestrijden met bv. Ecostyles Spruzit of BayerGardens Pyrethrum.
Een winterbehandeling kan met VBC Ultra van Bayer. (Sorry voor de merknamen). Op de verpakking staat wel wanneer en hoe je moet spuiten en hoe lang erna de stof werkzaam zijn.

Ik zie nog veel bladeren zitten (ook onbeschadigde volgens mij). Persoonlijk zou ik er nu weinig aan doen, een flinke straal water en eventueel de lagere rupsen handmatig weghalen. Bomen kunnen toch redelijk wat hebben, zeker de grote, mocht je toch twijfels hebben voor volgend jaar neem dan de winterkuur, die komt nooit in contact met vruchten/bloemen omdat die er in die periode nog niet aanzitten.

Alexander

di, 26/04/2011 - 01:58
chef

Die rupsen zijn waarschijnlijk van de Kleine Wintervlinder. Bijna alle appelbomen hebben daar last van in deze tijd van het jaar. Bestrijding lijkt me zo op het eerste gezicht niet noodzakelijk, en is bovendien geen oplossing voor je probleem: te weinig bloesem.

Fruitbomen hebben lucht en licht nodig om te bloeien. Om dit te bereiken zou ik de de kroon wat meer open snoeien.
Overigens kan het ook zo zijn dat je appelboom een beurtjaar (d.w.z. een jaar geen bloesem en dus geen vruchten) heeft. Sommige rassen zijn daar gevoelig voor.

Tot slot is het ook nog belangrijk om te weten of je appelboom zelfbestuivend is. Zelfs al bloeit de boom uitbundig, als het geen zelfbestuivend ras is, of als er geen bestuivers in de omgeving staan dan zal je boom weinig appels dragen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag