zieke perenboompjes

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 24/05/2010 - 00:22
Martobalko

zieke perenboompjes

Hoi,

Ik heb al zo´n 4 jaar twee perenboompjes op het balkon staan. Deze hebben er lang gezond uitgezien... tot vorig jaar. Een boompje leek af te sterven van boven naar beneden. De blaadjes bovenin stierven in de zomer af, en de schors leek open te barsten. Dit jaar heeft hij mooi in de bloesem gestaan, maar echt blaadjes zijn nu al dood. De blaadjes waren vorig jaar overigens al opvallend kleiner.

De andere boom is momenteel ook al hard op weg al zijn blaadjes te verliezen. Vorig jaar had die boom nergens last van.

Ik ben in de lente begonnen met het bespuiten met een midel van Bayer tegen schimmels en mijten (met zwavel als werkzame stof). ik doe dat nu wekelijks, maar ie eigenlijk weinig resultaat.

Torretjes heb ik niet kunnen ontdekken, wel veel spinnenrag in het meest zieke boompje. Geen kurkachtige angroeisels onder de bladeren, wel lijkt er wittig haar-achtig spul te zien te zijn op de knopjes (zie foto).

kunnen deze boompjes de container in? Of is er iets wat ik kan doen?

zieke perenboompjes
ma, 24/05/2010 - 15:35
kamperfoelie

Hoi,

Als je boompjes het niet redden en je gaat met nieuwe beginnen, kun je ook preventief spuiten met heermoesextract. Dan pluk je een handvol van die paardestaarten en daar zet je thee van, en die spuit je (afgekoeld) op de boompjes. Ze krijgen zo meer weerstad tegen schimmels. Als ze eenmaal schimmel hebben helpt dat niet meer. Ook schijnt een te zure bodem schimmelziektes te kunnen veroorzaken, dus let op kalk. Over de krulziekte, er is volgens mij geen (milieuvriendelijk) middel tegen, wat wel helpt is de aangetaste bladeren verwijderen. Meestal groeit de boom er later in het seizoen gewoon overheen. Als je het wilt voorkomen moet je de bomen onder dak zetten.

Groet, Mariska

ma, 24/05/2010 - 16:08
anja176

Hoi,ik vind de foto niet duidelijk genoeg,maar toch riekt dit naar roest,een bekend verschijnsel bij perenbomen.Ik twijfel nog een beetje,kan het mis hebben,maar bijv bij de derde foto rechts,zit er aan de onderkant van het aangetaste blad een soort dopje?Als dit het geval is dan moet je spuiten met Bayer Exact,een fungide op basis van triadimenol,werkt super,zoals je op mijn perenbomen kunt zien-www.anjalavalle.jouwweb.nl (onder de collum tuintjesgedoe)
Als dit roest is(toch zag ik graag een iets duidelijker foto)dan heb je te maken met een schimmel die zijn sporen graag verspreid in coniferen (zg waardplanten)en zelfs op mossen tussen voegen van gebouwen enz.Ik heb jaren op een boerderij in the midle of nowwhere gewoond en daar amper last gehad van schimmels,de onbesmette wind had daar vrij spel,maar nu in de bebouwde(bewoonde wereld heb ik te maken met diverse schimmels,meeldauw in de appelbomen en een zeer ernstige aantasting van de bladkrulziekte in mijn perzik en nectarineboom,niemand schijnt hier een middel tegen te kunnen leveren(vroeger Bayer finesse,nu uit de handel)...dus als je hier iets tegen weet,mijn boompjes zullen het begeven,helaas.Wel wijs ik je erop dat je normaal gesproken altijd moet spuiten voor de bladvorming intreed en dan herhalen,dus dit jaar zal het niet al te veel baten maar wel al met de behandeling beginnen om de boom zelf te kunnen genezen,let op de gebruiksaanwijzing i.v.m.de temperatuur,groetjes,anja

ma, 24/05/2010 - 16:14
anja176

Hoi Mariska,dit is zeker geen bladkrulziekte,dan zou het blad veel roder en gezwollen met een soort blaren uitzien,komt ook meestal alleen op nectarines en perzik voor,en inderdaad,heermoes werkt alleen preventief en niet meer als een boompje er zo erg aan toe is,als je een oplossing ervoor zou weten zou ik en mijn stervende nectarine en perzik jou zeer dankbaar zijn,groetjes,anja

ma, 24/05/2010 - 16:29
anja176

Foto onderzijde van blad.,

zieke perenboompjes
ma, 24/05/2010 - 17:56
kamperfoelie

In je bericht vroeg je om een middel tegen bladkrulziekte bij perziken en nectarines, daar heb ik op gereageerd. Of bedoelde je iets tegen ALLE aantastingen? Misschien kun je de vraag dan iets duidelijker stellen?

Mariska

di, 25/05/2010 - 02:33
chef

Ik vind het niet leuk om mede te delen maar dit lijkt me einde verhaal voor je boompje helaas. Een perenboom in een pot gezond houden voor een periode van vier jaar vind ik een hele goede prestatie overigens.

di, 25/05/2010 - 04:48
anja176

Oh Mariska,sorry,ik dacht dat je antwoord op de peer gaf,sorry,ik was even langs je heen aan het praten,je gaf antwoord op mijn vraag,snapte het ff niet,nee,je antwoord was oke,maar ik zoek echt een middel om te spuiten,heb al diverse gieren geprobeerd,vroeger bestond bayer finesse,deze is nu uit de handel en zoek nu expliciet een stevig werkende fungicide tegen de bladkrulziekte,liefs van bayer.

En nu weer over de perenboom ,gericht aan (martobalko?)ik denk wel dat je hem kunt redden,mijn perenbomen zagen er vorig jaar nog erger uit,er zat geen blad meer aan,zie mijn web site https://tinyurl.com/y3k8b2wd (onder het kopje tuintjesgedoe),zijn nu in blakende gezondheid dankzij Bayer Exact.(ps,ik heb geen aandelen in het bedrijf of zo,haha)

wo, 26/05/2010 - 01:02
Martobalko

Hoi,

gevoelsmatig vrees ik ook voor mijn bompjes, maar ik geef ze nog niet. Ik heb Bayer Exact gekocht (bedankt voor de tip Anja!) en heb er gister al mee bespoten. Het ruikt in ieder geval alsof het wel iets moet doen (jemig wat en lucht!) Mocht die schimmel er van verdwijnen, dan hoop ik echter dat die bomen een jaartje zonder blaadjes kunnen, maar Chef, je zal wel gelijk gaan krijgen.

Onder de blaadjes is overigens niets te zien hoor, geen aangroeisels, geen sporen, puntjes, verkleuringen of wat dan ook.

Bedankt voor jullie tips in ieder geval!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag