Magnolia of Cornus Controversa (reuzenkornoelje)

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 23/03/2010 - 23:16
tuindummie

Magnolia of Cornus Controversa (reuzenkornoelje)

Ik ben al (te) lang op zoek naar een solitair voor in m'n tuintje en wil deze week een keuze maken. De afmeting van de tuin is 6x9m, ligging N-O, zonnige plek, kleigrond. De boom komt in het midden van de tuin te staan. Ik heb wel een aardig wensenlijstje: hoogstam, open (transparante) kroon, max. ca. 4m, niet te breed (eettafel ernaast) en je moet eronder door kunnen lopen, winterhard, niet te donker blad, bloemkleur wit en bij voorkeur een sculpturale vorm.
Zowel de magnoliainfo-icon als de cornusinfo-icon controversa (reuzenkornoelje) vind ik erg mooi. De vraag is; zijn beiden geschikt en zo ja, welke boom en welk soort is dan het meest aan te raden? Wie-o-wie geeft mij de verlossende tip?

Monique

wo, 24/03/2010 - 10:09
WiPe

Ik denk dat de Cornusinfo-icon controversa daar wel voor in aanmerking komt. Ik heb er wel al gezien die groter werden.
Wat Magnoliainfo-icon betreft is het antwoord simpel: er zijn vrij veel Magnolia's. De variatie van groeivormen is binnen dit geslacht vrij groot. Maar ik durf toch zeggen dat degene die maximaal 4 meter hoog worden over het eerder breed worden. Als je een Magnolia wil planten zul je toch meer specifiek moeten zijn; M. stellata kun je, wat habitus betreft, moeilijk vergelijken met M. acuminata om maar iets te noemen.

wo, 24/03/2010 - 10:59
tuindummie

Hallo Wipe,

Bedankt voor je snelle reactie. Ik heb begrepen vanuit eerdere berichten op deze site dat de Magnoliainfo-icon stellata voornamelijk een struik is en niet geschikt als hoogstam. De magnolia's met 'beker'vormige bloemen vind ik prachtig maar het lijkt erop dat de witte voornamelijk vroeg in bloei staan waardoor ze kwetsbaarder zijn m.b.t. vorst. Ken je een winterharde, witte magnolia die later bloeit en daardoor minder kwetsbaar is?

wo, 24/03/2010 - 19:00
Hendrik Jan

Een cornusinfo-icon controversa is een fantastisch mooi boom/struik vooral de cornus controversa 'Variegata', maar absoluut niet geschikt om onder door te lopen, en op stam (zijn denk ik niet te koop) wordt het echt helemaal niets.
Voor de Magnoliainfo-icon zou ik even googlen en bij bepaalde kwekers kijken (google bijv. ook eens boom solitair).

wo, 24/03/2010 - 18:44
WiPe

Je kan Cornusinfo-icon controversa vrij makkelijk opkronen zodat je er onder door kan. Maar de soort groet vrij traag, dat duurt dus wel een hele tijd; Er zijn kwekers die grotere planten verkopen, maar reken dan maar op een dikke 100 tot 200 euro voor een plant. Jongere planten zijn gelukkig een stuk goedkoper.

wat magnoliainfo-icon's betreft is het aanbod vrij groot. Magnolia tripetala en M. obovata zijn goede boomvormende Magnolia's die later bloeien met (crème)witte bloemen. Bij de groenblijvers zijn bijvoorbeeld Magnolia grandiflora en Magnolia 'Maryland' erg geschikt.

Hou er wel rekening mee dat deze planten meer dan 4 meter hoog worden.

wo, 24/03/2010 - 21:35
tuinprins

De bloemen van M. tripetala ruiken niet lekker en M. obovata (hypoleuca) bloeit pas na 15 of twintig jaar. Bovendien zijn deze bomen niet algemeen verkrijgbaar en zeker niet in de wat zwaardere maten.

Het lijkt mij allereerst verstandig na te gaan hoeveel je aan de boom kwijt wilt zijn. We kunnen wel allemaal alternatieven gaan roepen maar als je niet meer dan 100 euro wilt uitgeven dan is de keuze enigzins beperkt.

De meeste bomen worden al snel hoger dan 4 meter dus opnieuw vallen er veel mooie bomen af.

Bedenk verderdat veel bomen in de volle grond worden gekweekt en dat het plantseizoen voor vollegronds producten op zijn eind loopt.

Misschien toch maar een dakplataan?

Gegroet, de tuinprins

wo, 24/03/2010 - 22:02
tuindummie

Bestaat er toch een geschikte magnoliainfo-icon? ('grillig' gevormd, later boeiend ivm vorst, witbloeiend en winterhard). Of toch een andere boom?
Ik sta open voor iedere tip. Zoals in eerder bericht vermeld, graag boom die past bij de afmeting van mijn tuintje, waar je 'onderdoor' kunt lopen ivm looppad en eettafel aan weerszijden van de boom. Liefst 'sculpturaal' gevormd met frisgroen blad. Ik hoor graag!

Monique

wo, 24/03/2010 - 23:45
tuinprins

Het probleem zit 'm in de gewenste hoogte (4 meter) en de voorwaarde dat er onder door gelopen moet kunnen worden. De meeste bomen worden een stuk hoger dan 4 meter. Als er onderdoor gelopen moet kunnen worden zit je al gauw op een stamhoogte van 2.20 meter. Voor de kroon heb je dan ongeveer 2 meter. Ik denk dat dit een lastig verhaal wordt.

Gegroet, de tuinprins

do, 25/03/2010 - 23:07
tuinprins

Vandaag bedacht ik dat Albizzia julibrissin rosea (de slaapboom) een goed alternatief is.

Gegroet, de tuinprins

vr, 26/03/2010 - 00:16
birdwatcher

Magnoliainfo-icon kobus?

vr, 26/03/2010 - 00:22
tuindummie

Hallo tuinprins,

Bedankt voor het meedenken. Is idd een mooie boom, groeit wel breed. Enige ervaring met de Nyssa sylvatica tupelo? Of is het misschien toch 'verstandiger' om voor het kleine tuintje te kiezen voor een Carpinusinfo-icon betulus lucas (haagbeuk die in de winter bruin blad houdt).
Hoor graag.

gr. Monique

vr, 26/03/2010 - 08:53
tuinprins

Nyssa sylvatica (de tupeloboom) is absoluut niet geschikt voor een kleine tuin. Dit is een echte parkboom die zeer mooi staat langs het water.

Bovendien is dit een 'lastige' boom omdat:
- zij niet van verplanten houdt (kan het beste als zeer jonge plant worden geplant)
- niet in verharding kan
- eerst traag groeit, later wat sneller
- op termijn zeer breed wordt (6 to 10 meter)
- moeilijk is aan te komen

Die carpinusinfo-icon die jij noemt ken ik niet dus daar kan ik niets over zeggen. Ik dank dat deze boom in een fatsoenlijke maat moeilijk verkrijgbaar is.

Voor kleine tuinen is het assortiment bomen zeer beperkt. Met de wensen die jij hebt wordt het lijstje nog korter. De reden dat je in NL in kleine tuinen zo vaak de zelfde bomen tegen komt (bolboom dit, bolboom dat) is simpelweg omdat het assortiment voor zulk soort tuinen nu eenmaal erg beperkt is. Oplossing: of je wensen veranderen of gaan voor het reguliere sortiment. Of: durf risico te nemen en kijk hoe het uitpakt!

Gegroet, de tuinprins

vr, 26/03/2010 - 10:04
WiPe

Ik vermoed dat een breed uitgroeiende cv van Ginkgoinfo-icon biloba zoals Ginkgo biloba 'Horizontalis' mits voldoende hoog geënt misschien beter aan uw eisen kan voldoen.

za, 27/03/2010 - 00:55
tuindummie

Bedankt voor alle tips tot nu toe. 1) Is de gleditsiainfo-icon triacanthos ook een alternatief (bijv. sunburst, inermis of elegantissima - de onderlinge verschillen zijn me nog niet duidelijk, of 2) een cornusinfo-icon (Japanse, Florida of een andere).

Graag nog even jullie reactie op de vraag of de gleditsia triacanthos en een cornus (anders dan de c. variegata)ook geschikte alternatieven zijn en zo ja, welke is dan het meest geschikt (boom en soort/type).

Hoor graag.

BVD

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag