ongelijke kroon nieuwe walnotenboom 'Broadview'

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 13/04/2012 - 15:59
Aukie

ongelijke kroon nieuwe walnotenboom 'Broadview'

Gisteren is onze nieuwe walnootboom gebracht en ik heb toen meteen de touwtjes die om de takken zaten los geknipt.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet gecharmeerd ben van de vorm van de kroon omdat er voornamelijk aan één kant zijtakken zitten.
Nu heeft mijn man met de kweker gebeld en hij zegt dat het vanzelf goed gaat komen. We zouden aan de kant met de zijtakken takken weg kunnen snoeien volgend jaar, maar dan word de kroon helemaal iel lijkt mij...
Wie heeft er verstand van en weet of het inderdaad goed gaat komen? Hoe snel komen er nieuwe zijtakken? Het is een boom met een stamomtrek van 14 cm. en de zijtakken beginnen ongeveer op 2 meter hoogte. geen idee hoe oud hij is.

Groet,
Aukie

vr, 13/04/2012 - 18:14
rubo

Plaats een paar foto's van meerdere kanten voor een juiste beoordeling.
Heb je de boom ook gezien voordat hij was ingepakt ?

vr, 13/04/2012 - 18:26
Aukie

Nee, ik heb hem niet gezien. Hij was speciaal voor ons besteld door de kweker en toen ik thuis kwam uit mijn werk was hij al afgeleverd.
Vanaf een bepaalde hoek heb je een 'halve' kroon...
Mijn man heeft hem toch maar in de grond gezet nu omdat de kweker zei dat het vanzelf groeit. Ik hoop het echt, want mooi is anders en de boom was goed aan de prijs....Ik zal vanavond of morgen foto's plaatsen.

vr, 13/04/2012 - 18:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lijkt op garantie tot aan de deur. Alles, wat dan ook, eerst uitpakken voordat de leveranier weer vertrekt.

vr, 13/04/2012 - 20:30
WiPe

Een echt probleem is dat naar mijn idee niet. Als de boom gaat groeien komen er hogerop volop nieuwe takken. Als de boom voldoende licht heeft zullen die nieuwe takken langs alle kanten gelijkmatig ontwikkelen.

Op termijn gaan de takken van een notenboom heel erg doorhangen. Je zal de boom dus toch nog moeten opkronen omdat twee meter takvrije stamlengte voor ene noot erg weinig is. Het zou me in ieder geval niet verbazen dat alle takken die nu aan de boom zitten bij het opkronen weg gesnoeid moeten worden.
Dat opkronen doe je best in de zomer, als het blad aan de boom zit. Je kan ook best nog een tweetal jaar wachten eer je daarmee begint.

za, 14/04/2012 - 01:08
rubo

Kijk, dat geeft de burger weer moed.

za, 14/04/2012 - 09:42
tuinprins

Zorg in ieder geval dat je de 'kale' kant naar de zonkant (zuid/zuidwesten) plaatst want dan heb je de meeste kans dat de kale kant wordt opgevuld.

Dit verhaal bewijst nog maar eens dat je NOOIT een boom moet kopen zonder hem gezien te hebben (tenzij je er een gegarandeerde omruilgarantie bij hebt). Een boom is geen boek of DVD. Je kunt een natuurlijk product maar in beperkte mate standaardiseren en een notenboom is in dit opzicht een stuk lastiger dan bijvoorbeeld een leilinde.

Gegroet, de tuinprins

za, 14/04/2012 - 16:20
Aukie

Bedankt voor de reacties.
Inderdaad met opkronen kan het nog wel goed komen ja.
Ik neem aan dat het pas zin heeft de onderste takken weg te snoeien wanneer de boom goed is aangeslagen?
Ik zal vandaag nog wel wat foto's maken en plaatsen.

Groet,
Aukie

Onderwerp gesloten