Schimmel in laurier - bruine bladeren zie foto's

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 14/07/2010 - 23:01
curly1980

Schimmel in laurier - bruine bladeren zie foto's

Goedenavond,

Onze laurierhaag lijkt aangetast door podosphaera oxyacantha. Is er een oplossing, kunnen we dit snoeien, besproeien of wat dan ook? Er is al meer op dit forum over gevraagd en geschreven, maar moeilijk bestrijdbaar betekent dat automatisch niet bestrijdbaar? En hoe kan je het gezonde stuk beschermen?

Schimmel in laurier - bruine bladeren zie foto's
wo, 14/07/2010 - 23:02
curly1980

En nog een foto:

Schimmel in laurier - bruine bladeren zie foto's
do, 15/07/2010 - 00:01
peterplant

Wat mij allereerst opvalt is dat de bruine plek zo'n mooie ronde vorm heeft, heeft er niet een struik voor gestaan? (Als dat zo is kan de plant ook last hebben van zonnebrand)

Als het inderdaad een schimmel is (ik heb het zo ernstig nog nooit gezien) dan zou ik al het dode materiaal zoveel mogelijk wegknippen ( tot op de gezonde takken), en de plant en de ernaast staande planten met twee verschillende schimmeldodende middelen, eentje tegen meeldauw (diverse soorten meeldauw) en spuitzwavel.
Dit in de hoop dat één van de middelen helpt.
Na het wegsnoeien ontstaat er natuurlijk een gat, maar als de plant zich herstelt , dan is dat in één of twee jaar weer dicht.
Wat extra mest zal de nieuwe uitgroei bespoedigen en kan natuurlijk nooit kwijt, veel hagen worden te weinig bemest.

Ik hoop dat je er iets mee kunt, succes in ieder geval.

do, 15/07/2010 - 00:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb de schimmel Podosphaera oxyacantha ook in mijn laurierheg. Ik heb vorig jaar alle takken die deze witbeslagen bladeren, verkeukelde of spichtige bladeren hadden de hele zomer eruit geknipt. Dat was uiteraard een heel werk, want zo'n heg groeit enorm snel.
Op internet vond ik enkel berichten erover dat er (nog) geen bestrijdingsmiddel is voor deze schimmel.
Deze schimmel lijkt met name de nieuwe en jonge scheuren aan te tasten, maar zeker niet zoals ik op jouw foto zag.
Dit jaar heb ik dus besloten (om me veel zwaar snoeiwerk te besparen) keer op keer de jonge scheuten eruit te breken. Of de heg nu dood gaat aan de schimmel of aan het verwijderen van de scheuten is uiteraard lood om oud ijzer. Ik moet zeggen dat het resultaat me tot nu toe goed bevalt. Ik heb wel een erg 'doorzichtige' heg nu, maar heb nog maar op 2 takken regelmatig een scheutje waar het poeder van de schimmel op zit.

Wel verwijder ik ook al het blad wat op de grond ligt en de scheuten gaan niet bij het compost, maar in de kliko.

Is het een kwestie van ;de aanhouder wint'? Wie weet, volgend jaar weet ik meer....

Succes
Trudy

do, 15/07/2010 - 11:25
curly1980

Hartelijk dank voor beide antwoorden. We gaan dit weekend snoeien en de schade eens goed bekijken. Ook de gezonde delen besproeien en dan maar het beste van hopen!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag