Teucriumhaagje?

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 01/01/2012 - 19:37
mun

Teucriumhaagje?

Ik ben van plan om een laag smal haagje van 40/50 cm hoog te plaatsen (volle zon, humusrijke veengrond). Geen Buxusinfo-icon, Lonicerainfo-icon nitida of Ilexinfo-icon crenata, die heb ik al genoeg in de tuin. Ik dacht aan Teucriuminfo-icon. Maar welke soort is daar het meest geschikt voor. Ik zal dan wat kalk moeten geven denk ik. Heeft iemand ervaring met Teucrium als haagje of heeft iemand een ander idee? Liefst groenblijvend.

zo, 01/01/2012 - 20:40
jtuinman

Op veen? Ook vrij nat? dat lijkt me geen goed idee:

Teucriuminfo-icon chamaedrys var. compactum, is denk ik het meest geschikt als haagje maar, wil beslist volle zon en niet te voedzame, doorlatende grond, denk ik en inderdaad enigszins kalkrijk.
Aardig is (denk ik) ook een compacte lavendel, geschikt is: Lavandulainfo-icon angustifolia 'Brabants Lust' (omdat deze itt andere lavendel, voor zover ik die ken, ook uit de grond nieuwe scheuten geeft).
Andere optie: Santolinainfo-icon chamaecyparissus 'Compactum (zilvergrijs, bladhoudend)
Deze drie willen hetzelfde.

Op veengrond zou je kunnen denken aan een haagje van een leuke, compacte Leucothoeinfo-icon, maar niet in volle of middagzon! Pernettyainfo-icon mucronata zal ook wel gaan, wil je bessen, dan moet je op zoek naar een schaars verkrijgbaar mannelijk struikje. Maar zou ik niet teveel knippen, dan wordt het een mager gedoe.
Zelf heb ik een laag haagje van Osmanthusinfo-icon heterophylla en dan een Japanse naam die ik vergeten ben. Dat is een bont(geel gemarmerd) groenblijvend haagje. misschien schiet mij nog wat te binnen. Buxusinfo-icon wil trouwens ook veel kalk en dat gaat goed? Succes.
Sjon Kootwijk

ma, 02/01/2012 - 12:22
mun

Bedankt voor je uitgebreide antwoord.
Ik heb geen overdreven natte veengrond, zeker niet op de plek waar het haagje moet komen, dat is rondom een rond perk (ongeveer 5 meter doorsnee) dat iets verhoogd ligt.

Ik denk dat je Osmanthusinfo-icon heterophyllus 'Goshiki' bedoelt. Die vind ik beter geschikt voor een iets hogere haag en niet voor zo'n lage rand van 40 cm.

Over Santolinainfo-icon en Lavendel zal ik eens gaan nadenken, maar omdat het zo een lange rand is lijkt me het grijze blad niet zo mooi.

Leucothoeinfo-icon vind ik prachtig, maar kan inderdaad niet tegen de volle zon en is niet helemaal betrouwbaar winterhard.

We piekeren verder.

ma, 02/01/2012 - 12:02
Leintje

Je hebt ook lavendel soorten die groen blad hebben....
Ik heb de soort hidcote staan en die is erg mooi als ie bloeit...

ma, 02/01/2012 - 16:50
satomi

Zou Gaultheriainfo-icon shallon iets zijn voor die plek? Of anders, een laagblijvende Euonymusinfo-icon?

Ook Ilexinfo-icon meservae is een goede mogelijkheid.

ma, 02/01/2012 - 17:52
mun

Gaultheriainfo-icon Shallon en Euonymusinfo-icon fortunei daar heb ik ook aan gedacht, maar die zijn niet mooi smal en strak te snoeien.
Ilexinfo-icon meserveae vind ik meer iets voor een wat hogere haag.

Maar in ieder geval bedankt voor het meedenken.

wo, 04/01/2012 - 20:29
jtuinman

Er zijn wel Euonymusinfo-icon-rassen die zeer geschikt zijn voor een laag haagje. Ik ken er 3 met rechtopgroeiende takken met smalle blaadjes. Een heb ik eens geplant bij iemand die geen buxusinfo-icon wilde en toch wintergroen. Daar zat wat wit in, maar niet veel. Ik denk dat er 'argentomarginata' in een lange naam zat. Je hebt ook de geheel groene, een vrij donkergroen, glanzend. Kleur groen zal die van taxusinfo-icon benaderen.

wo, 04/01/2012 - 20:39
jtuinman

Niet groenblijvend, maar wel een mooie herfstkleur: dwergberberissoorten. De bekendste is denk ik B. thunberigii 'Purpurea Nana, , zoiets.

Trouwens...een zijpaadje van mij. De gewone groen B. thunbergii, de soort dus. Wordt m.i. ten onrechte gezien als louter parkstruik of heg. Met de hangende takken, prachtige herfstkleur plus kleine rode bessen, vind ik struik zelf heel sierlijk.

Ik wil ook graag Sarcoccocca hookeri en humilis noemen. Maar strak zal je dat haagje niet echt krijgen.
Dat is wel te doen met Hederainfo-icon helix 'Arbori Compactum' zoiets. Ik heb niet geheel juiste Latijnse naam paraat. In de familie Cotoneasterinfo-icon zijn ook vrij onbekende dwergen te vinden die ik nooit als laag haagje heb gezien, maar misschien wel geschikt zijn. Ook de familie Cotoneaster zit een beetje in het verdomhoekje/

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag