Algen

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 23/03/2011 - 22:40
luc2103

Algen

Heb sinds enige tijd last van aangroeiende algen op de wand van mijn aquarium. Het zijn precies van die plukken die loskomen als ik erover wrijf.
Ook heb ik last van algvorming op de kiezel. Wat kan ik hier aan doen?
Heb er vroeger nooit last van gehad.Zouden de lampen versleten kunnen zijn?
Alvast bedankt.

do, 24/03/2011 - 13:59
Polplastron

Het kleurenspectrum van de lampen is erg belangrijk om planten te doen groeien. Een verkeerd spectrum zal ook algengroei bevorderen.

Hoe oud zijn je lampen?

do, 24/03/2011 - 18:22
luc2103

Denk dat ze ongeveer anderhalf jaar oud zijn.
Het zijn wel speciale lampen voor aquaria.

do, 24/03/2011 - 20:58
Polplastron

Ik vervang mijn lamp ieder jaar. Ik gebruik persoonlijk de Arcadia Freshwater. Die geeft bij mij een mooi licht en de planten (o.a. ook een tijgerlotus) groeien er heel goed bij. Van draadalgen heb ik geen last.

Ik moet er wel bij vertellen dat ik een aquarium heb met eerder zuur water en dat er veel planten in staan.

Algvorming op de kiezel komt vooral voor bij kiezel met een lichte kleur. Een donkere kleur is beter en maakt dat ook de vissen zich beter voelen.

Je kan de algen op de kiezel eventueel een beetje mee onderwoelen.

Wat voor aquarium heb je precies en wat voor vissen houd je erin?

do, 24/03/2011 - 22:21
luc2103

Wat die kiezel betreft, heb je inderdaad gelijk.
Heb over een paar weken wat kiezel bij gestrooid en deze is inderdaad veel lichter van kleur dan de vorige. Daarna is het ook begonnen.Heb trouwens een bak van 1m20 waar vooral stricta's in staan. De naam van de andere planten valt me niet binnen. Er zwemmen een 10 tal regenboogvissen in.Waaronder een 3 tal verschillende soorten. De waterwaardes ken ik niet, vervang regelmatig een paar emmers kraanwater waarin hier veel kalk zit. Hebben daar zeker geen last van. De lampen zal ik dan best toch ook maar eens vervangen.

za, 26/03/2011 - 21:31
Polplastron

Regenboogvissen vind ik ook wel knap! Zelf heb ik dwerggoeramies; da's helemaal wat anders.

Met donkerder grind komen de kleuren van je vissen ook mooier tot hun recht. Ik heb sinds de laatste herinrichting van mijn aquarium gebruik gemaakt van bruine, ronde korreltjes die ik in een aquariumzaak vond. In het begin leek het erg kunstmatig, maar nu de planten ondertussen goed aan de groei zijn geeft het echt de indruk van een natuurlijke beekloop.

Succes alvast nog!

zo, 27/03/2011 - 22:44
luc2103

Voor u ook nog succes en nogmaals dank.
Groetjes

wo, 04/05/2011 - 20:30
Hmm

Algen zijn meestal het gevolg van teveel vis in een bak waardoor het water voor de algen zo voedselrijk wordt dat ze goed gaan groeien. Belicht je dan ook nog lang, is er geen houden meer aan.

In een aquarium, kun je het beste te weinig vis hebben. De liefhebber wil dit meestal niet. Wil je toch veel vis, moet je een enorm biologisch filter maken, die veel groter is dan de afmetingen van het aquarium.

In de natuur is vaak lang niet zoveel vis per kubieke meter water dan in een aquarium. In voedselarm water wil alg slecht groeien. De vissen maken dit voedselrijke water door hun afval. Meestal is er dan niet meer balans. Ook de worden vissen door veel van hun eigen afval minder resistent tegen allerlei ziekten.

N.B. Normaal is algaanslag op het glas. Je haalt dat met normale middelen gewoon weg. Misschien nog wel in het geheugen dat vele jaren geleden veel fosfaat in het oppervlaktewater kwam, waardoor veel algroei optrad. Dat water was te voedselrijk. Fosfaat is een meststof.

Onderwerp gesloten