Opstart aqarium

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 26/09/2010 - 18:24
carolyn

Opstart aqarium

Hallo,

Ik zou graag een aqarium kopen met goudvissen.
Alle info ivb met opstart/aankoop is welkom.
Welke vissen ? hoeveel ?
Grote aqarium ?(had zelf gedacht aan 80cm,maar indien nodig neem ik grotere) welke filter ? zuurstof pomp of niet ?
Welke bodem ?
Ik zou er graag levende planten in doen.

En kan ik er ook stuk hout in leggen of is dit niet goed aangezien ik er graag een telescoop vis zou bijnemen(ivb met schade aan de ogen)

Kan ik er ook andere vissen bijnemen ? garnalen ? en zou graag ruitenkuiser/grondkuiser bijnemen,kan dit ? zoja welke soort?

Alle hulp in ten zeerste welkom,wil mijn visjes zo goed mogelijk verzorgen,zodat ze lang en gelukkig leven mogen leiden.

Alvast bedankt en nog een fijne zondag,
mvg Caroline

zo, 26/09/2010 - 19:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Caroline,voordat je met zoiets begint.Kijk op internet daar kan je veel info weg halen .En ook wat je wensen zijn wat je erin wil.want goudvissen en garnalen met telescoop vis zijn heel verschillende vissen die een andere temperatuur van het water verlangen en een andere bak.Dus kijk eerst even voordat je iets aanschaft.En de pomp/filter zit al in de bak ik zou voor j gaan.Groet minke

zo, 26/09/2010 - 19:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lees dat je ze al hebt! Gered van de dood maar weet niet of ze het nu bij je redden welke bak heb je ze nu in of zijn ze al dood .Veel vragen heb je logies maar zet het bijmekaar nu erg verwarrend.

zo, 26/09/2010 - 22:19
carolyn

Hoi,

Ja heb er 3 gered maar het is de bedoeling om groter aqarium te kopen en dan nog enkele vissen erbij te nemen.

Ben al naar verschillende winkels geweest,maar hoe meer winkels ik afloop hoe meer twijfels ik krijg welke aquarium/filter nu het beste is voor goudvissen.Komt er dan nog bij dat ik verschillende antwoorden krijg welke vissen ik er kan bij kopen.En of ik de verwarming kan aanleggen evt voor goudvissen.

De visjes en de garnalen die ik gered heb doen het nog altijd goed,ze worden dan ook met veel liefde verzorgt maar zou toch zovlug mogelijk willen overgaan tot aankoop van groter aqarium want zou er niet graag ééntje verliezen,ben er al aangehecht.

Dus alle raad is zeker nog welkom.

P.S ikzelf had gedacht om die juwel te kopen,maar gisteren bij bezoek aan andere winkel werd me dan uiteindelijk toch die ferplast aangeraden omdat die filter beter zou zijn ? en ook omdat die uitneembaar is ? en met de wetenschap dat goudvissen grote vervuilers zijn vonden ze uiteindelijk die filter van juwel 80 toch minder met zijn 2 sponsjes en aangezien die filter vast zit zegde ze dat je later achter die filter vuil krijgt waar je niet aan kunt ?(dus hier ook weer die grote vervuilers waardoor dit nog vlugger zou gaan)

Gezien dit alles zoek ik toch nog even raad op net. bij jullie die me waarschijnlijk toch betere tips kunnen geven door ervaring.

mvg Caroline

mvg Caroline

zo, 26/09/2010 - 22:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als ze nu het overleven zou ik voor hetzelfde gaan alleen dan groter.Je kan veel leren op internet wat je wil dus zou daar ook gaan kijken.Als je een ander aqa hebt giet dan water over in de grotere en laat het dan een tijdje met rust maar zoals gezegd internet is super veel info.Groet Minke

ma, 27/09/2010 - 12:08
silfje

ik ben zelf wel tevreden over het juwelfilter, maar ik heb het nog niet zo lang.
Er zitten in het standaardfilter 4 sponzen, 1 witte voor het grover vuil, een koolstofspons tegen verkleuring van het water (maar ik ben er nog niet over uit of je die echt nodig hebt, hij zit erbij) bij mijn 600 een groene voor bacterien tegen nitriet, en een blauwe voor de rest van de vervuiling.

Hou er rekening mee dat de bak moet indraaien voordat een biologisch filter werkt. Voor die tijd zijn er nog niet genoeg bacterien om tegen nitriet te werken, en nitriet is voor aquariumbewoners giftig. Normaal kun je het beste de bak 3 weken laten draaien zonder vissen erin. Dit geldt voor alle merken biologische filters.

Omdat het filter niet meteen werkt, en je er meteen vissen in doet zou je de eerste 2 a 3 weken water moeten verversen. Dagelijks ongeveer 30 procent, en eens in de week 50 %.
Door het verversen zorg je ervoor dat het nitriet verdund wordt, en je vissen er niet aan dood gaan.
Ververs nooit in 1x al het water want dan spoel je de nuttige nitrietverminderende bacterien ook weg.

Verder heb ik zelf (ik ben ook uit nood opgestart met vissen erin) de tip gekregen veel snel groeiende planten in een opstartend aquarium te zetten, dit zorgt voor een goede zuurstofvoorziening, en zuivert het water van nitraat.

Na 2 a 3 weken moet het nitrietniveau (let op, niet nitraat)op 0 zitten, dan werkt je filter en hoef je nog maar 1x per week 30 % te verversen.
Een Nitriet-testsetje (druppelset is betrouwbaarder dan teststripjes) is geen overbodige luxe om in de gaten te houden of verversen nog nodig is.

Nitriet is giftig, nitraat zorgt voor plantengroei, maar als er teveel van is krijg je algen. Daarom zijn er voor beide stoffen testsetjes in de handel.

Zorg er dus voor dat je niet per ongeluk het verkeerde setje meeneemt omdat die namen zo op elkaar lijken.

Ik heb een stuk nepsteen speciaal voor een aquarium in de bak, hier kunnen ze doorheen zwemmen en zitten geen scherpe stukjes aan. (was wel duur)

Voor hout schijn je het een en ander te moeten doen (uitkoken en een tijd in het water leggen anders zinkt het niet) Het is wel mooi en moet kunnen als er geen scherpe randjes aan zitten (anders wegvijlen)

Ik heb er zelf levende planten in, in een redelijke laag heel fijn grind. Voor de planten heb ik vloeibare aquariumplantenmest wat ik gewoon 1x per 2 weken aan het water toevoeg. Bij levende planten moet je het mandje en de steenwol eraf halen want dat is slecht voor de vissen. Daarna kun je de plant(en) (vaak zijn het meerdere plantjes op een kluitje) ingraven in de bodem. Als je ze iets uit elkaar ingraaft, dan krijg je een natuurlijker effect.

Tip: Het aquariumforum: https://tinyurl.com/y53d68ht In de artikelen kun je een hoop nuttige info opzoeken en op het forum kun je dingen vragen. Kijk eens bij opstarten aquarium voor een betere uitleg, bijvoorbeeld over het nitrietverhaal.

ma, 27/09/2010 - 13:58
carolyn

Bedankt voor de info,

Wat betreft de filter ,ik denk dat jouw 600 wel een grotere filter geeft (moet wel)of ben ik mis?.Maar die juwel rekord 800 met maten 80x35x40 inhoud 110 l. geeft een bioflow 400.Dit zijn de kleinste sponsen.

Toen de verkoper deze uit de doos nam zag hij dat er enkel 2 sponsen inzitten met nog een HEEL dun doekje ? een wit en zwart.
Dus gaf hij als mededeling dat er enkel 2 kleine sponsjes inzatten en dit toch wel wat weinig was voor mijn grote vervuilers.
Zo'n plastick doosje met witte vulling heb ik niet gezien.

Je zou toch mogen aannemen dat hij er iets van kende,hij wist me te vertellen dat hij zelf een juwel had en er tevreden over was .... ofwel had hij genoeg van al mijn vragen en wilde hij daarmee de knop doorhakken ?

Had er 2 op oog in deze winkel:

de juwel rekors 800 80/35/40 110 l. 158 euro filter bioflow
de ferplas dubai 80 81/36/51 125 l. 225 euro filter bluwave 05 uitneembaar.
Prijs verschild wel per winkel zo heb ik voor die record de prijs van 158 en 186 die nu 162 staat.En dezelfde besteld via internet komt op 129 nu en die stond 149 maar hier krijg je nog eens 10% korting en gratis verzending.Dus komt die op 116 euro.

de ferplas heb ik prijs voor kleinere maat 80/31.5/46.5 100 l. 170 euro

Maar nu begin ik toch sterk te twijfelen of deze wel groot genoeg zijn voor mijn goudvissen.
De ééne zegt 50 l. per vis de andere 30 l.
Zijn wel geen gewone goudvissen.

Nogmaals bedankt en heb je nog tips/raad alles is welkom hoor.
Wil me zo goed mogelijk voorbereiden.

Nog een fijne dag,
mvg Caroline

ma, 27/09/2010 - 22:42
silfje

Uiteindelijk moet je zelf de keus maken, en je niet laten ompraten door mensen die je dingen willen verkopen of op het forum zeggen wat je moet nemen.
Je eigen gevoel moet het zwaarst wegen.

Ik zou in elk geval als ik jou was gaan twijfelen over die winkel.
Wij komen zelf wel eens bij een grote dierenwinkel in Wageningen. Daar heb ik ons aquarium ook gekocht. (jammer dat er hier geen pms kunnen, want ik weet niet of ik de naam mag noemen)

Er staan erg veel kant en klare aquariums, waaronder juwel, maar ook andere merken. Voornamelijk in de 800 en 600 maat.
Hierdoor kun je goed en rustig vergelijken.

Toevallig hebben we gekeken en vergeleken en Juwel 800 is exact hetzelfde als ons aquarium de rekord 600, alleen iets groter.
Er zit hetzelfde filter in.
Als ze je m met maar 2 sponsjes meegeven verkopen ze hem niet compleet!
Je hoort er een zwarte, witte groene en blauwe bij te krijgen, die laatste 2 zijn vrij dik.

Van ferplast kan ik niets zeggen omdat we daar niet goed naar gekeken hebben.
Ga op je eigen gevoel af, dan heb je minder kans op spijt.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag