Sterfte bij Goudwindes.

22 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 21/10/2007 - 21:36
Jan 17 Sept. 44

Sterfte bij Goudwindes.

Vanwege het probleem met mijn Goudwindes ben ik via Internet opzoek gegaan naar antwoorden en kwam bij dit forum terecht.

Sinds een week vertonen mijn windes een complete vorm van lusteloosheid. Ze liggen stil langs de randen van mijn vijver en ademen vrij zwaar. Een leek zou denken dat hij/zij windes heeft die tam zijn geworden. Ik kan ze werkelijk met mijn handen oppakken. Afgelopen donderdag lag de eerste dood in het water en gisteren (zaterdag) de tweede. Vanmiddag sneuvelde de derde. Je kan aan de vissen totaal niks zien. Kiewen zijn mooi rood en de ogen zijn glansrijk en niet zoals bij vele ziektes vaal en glazig. De slijmhuid vertoont de normale dikte en de vissen zijn niet vermagerd en of overdreven te dik. Met het water is ook niks aan de hand want de rest van mijn vissen (Goudvissen en Koi's) vertonen normaal gedrag. (PH-GH en KH zijn goed)
Dit euvel heb ik zeven jaar geleden ook gehad. Al mijn vijftien windes waren binnen twee weken naar de eeuwige jachtvelden vertrokken. Mijn buurman met zijn vijver idem dito (op het zelfde moment). Ik bedoel natuurlijk zijn vissen hé. Nu heeft hij er (nog) geen last van maar wacht met spanning af.

Wat is er in Godsnaam met mijn windes aan de hand.

Groet Jan uit Arnhem.

ma, 22/10/2007 - 09:39
gotcha

Waarschijnlijk zijn de vissen op hetzelfde moment aangekocht,zullen dan ook dezelfde leeftijd hebben.Je weet al waar ik naartoe ga zeker.Als je schrijft dat alles goed zit,zou ik het daar achter zoeken.Tis maar een denkwijze.
Tkan ook dat het op hetzelfde moment gebeurd,als toen zeven jaar geleden,vraag je eigen dan af wat heb ik veranderd bijv.Pomp enz...

ma, 22/10/2007 - 10:44
Sjuul

Goudwinden zijn sterke vissen en kunnen oud worden, als ze ziek worden is de goudwinde in feite ten dode opgeschreven.
Goudwinde kunnen slecht tegen medicatie, en laten zich moeilijk behandelen.
Goudewinde zijn gevoelig voor een te laag zuurstofgehalte.

afstrijkje laten nemen door een vissen dokter, zodat deze een duidelijke diagnose kan maken, welke ziekte er heerst en door wie veroorzaakt..

di, 23/10/2007 - 17:10
Jan 17 Sept. 44

Hallo Fjgk.......

Bedankt voor je reactie. Mijn windes zijn niet op het zelfde tijdstip en adres gekocht. Zeven jaar geleden gebeurde dit probleem in het voorjaar en het enigste wat ik in mijn vijver heb veranderd is het verwijderen van mijn waterval(letje). Daar tegenover heb ik een tweede pomp met filterbak geplaatst. Maar dit is alweer twee jaar geleden. Dus............................. GEEN IDEE.

Hallo Sjuul................... Jouw advies heb ik vanmorgen toevallig ook gedaan maar ook de dierenarts kan niets concreets vinden en vermoede dat het ouderdom was. Lijkt mij persoonlijk sterk want dan zouden ze allemaal even oud zijn. En dan nog, net als bij de mens wordt de ene ouder dan de andere. Maar bij mij ziet het erna uit dat ze de aankomdende dagen allemaal het loodje leggen.

Jan

ma, 22/10/2007 - 15:36
Sjuul

Ben geen vissen dokter, maar aan ouderdom kan dit niet liggen.

Nu zie ik ook dat je vermelde dat ze rode kieuwen hebben?
Heb ik even het boek erbij genomen en daar staat vermeld: ziekte symptomen bij vissen.
Violet/rode kieuwen bij de vis(sen)
- Kleine bloeduitstortingen
- Ademnood en verstikking
- Vergiftiging
Oorzaak....
- onvoldoende zuurstof
- ammoniak, nitriet vergiftiging
- zwavelstof vergiftiging

ma, 22/10/2007 - 15:51
gotcha

Hoi,Jan

Met een ander vraag las ik dat je,je pomp afzet in oktober,misschien ligt het daaraan?
Sjuul heeft ook wel een punt met de rode kieuwen.
We zoeken verder.

ma, 22/10/2007 - 18:04
Jan 17 Sept. 44

Fjgk en Sjuul.........

Bedankt voor jullie snelle reactie. Even wat punten erbij halen. Wat Sjuul zegt over rode kieuwen die evt. ziekte's kunnen aanduiden, klopt. Alleen heb ik het over dat deel dat achter de binnenste kieuwschelp zit en dat behoort rood te zijn. Amoniakvergiftiging was ik in eerste instantie ook bang voor, totdat ik de rest van mijn vissen zag zwemmen. De goudvissen en de Koi's zwemmen vrolijk verder en aan hun ademhaling te zien is er (buiten de windes om dan) niks aan de hand.

Fjgk............ Het is inderdaad aannemelijk dat het evt. kan liggen aan het feit dat ik nu mijn pompen heb uit staan. Maar ook dat doe ik elk jaar en de vorige keren ging het ook goed (behalve dan zeven jaar geleden).

Ik blijf zeggen dat het te maken heeft met één of andere (niet zichtbare) ziekte die of alleen bij windes voorkomt of dat het een aandoening is waar de windes absoluut niet tegen kunnen. Vergeet niet dat dit incident zeven jaar geleden ook mijn buurman's vissen trof. Vandaag nog bij zijn vijver wezen kijken maar geen (gelukkig voor hem) zwakke, lusteloze windes. Ze liggen welliswaar op de bodem maar als het visnet in de buurt komt schieten ze als vuurpijlen door de vijver heen. Die van mij worden zelfs nog ingehaald door een slak. Vandaag nog geen doden maar aan twee van hen te zien duurt dat niet lang meer.

groet Jan.

ma, 22/10/2007 - 18:33
Sjuul

We zoeken naar een oplossing wat de oorzaak is? wat me ook te binnen schiet!

Goudwinde kunnen ook slecht tegen een plotselinge temperatuurs verandering, temperatuur shock genoemd.

ma, 22/10/2007 - 18:48
Jan 17 Sept. 44

Daar heb je een punt Sjuul dat misschien nog niet eens zo slecht bedacht is. De temperatuur is de laatste anderhalve week wel snel gedaalt. En vooral de verschillen zijn enorm. Neem nou vorige week zondag (14 oktober). Bij ons in het oosten was het in de nacht van zaterdag op zondag drie graden boven nul. Die zondagmiddag zat ik gewoon in de tuin (in de zon dan hé) want het was overdag 18 graden. Dat scheelt in een paar uur z'n 15 graden. Nu weet ik ook wel dat watertemperatuur niet zo makkelijk schommelt als in de open lucht maar toch. Zeven jaar geleden was het in het voorjaar en ook dit jaargetijde staat bekend als één met verschillende temperaturen.

Maar............. Daar komt die weer, dan zouden er toch meer winde-bezitters zijn met het zelfde probleem als ik.
Ik bedoel, dan was dit verhaal van mij een bekend fenomeen geweest, toch !

Hoe dan ook..... Bedankt Sjuul.

Groeten uit het frisse oosten van Nederland.

di, 30/10/2007 - 13:54
Jan 17 Sept. 44

Vandaag heb ik de laatste winde uit mijn vijver gehaald. Daarna heb ik (met een kop koffie erbij) de revue van de afgelopen weken voorbij laten gaan en kom plotseling tot de conclusie dat ik elf windes ben kwijtgeraakt maar...................ik had er twaalf !

Na een grondig en voorzichtig onderzoek (ik wil mijn vissen zo min mogelijk storen) kom ik de twaalfde tegen en wat schets mijn (en waarschijnlijk die van jullie nu ook) verbazing..........hij mankeert niks.

En laat deze winde nou diegene zijn die in mijn vijver al jaren optrekt met mijn koi's en niet met zijn soortgenoten. Zie topic "Mijn kikkers worden opgegeten." van Anoniem.

WONDERBAARLIJK.

Groet Jan.

di, 30/10/2007 - 14:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

t sluit vergiftigingen in ieder geval vrijwel uit.

Ruud

di, 30/10/2007 - 17:10
gotcha

11 windes? en heb je er laten onderzoeken.dat is wel veel hè.

wo, 31/10/2007 - 01:49
Jan 17 Sept. 44

Fjgk.........

Het woord ONDERZOEK komt in twee berichten van mij op deze topic naar voren. Op 23 oktober j.l. vermelde ik dat ik naar de dierenarts ben geweest voor een ONDERZOEK en dat hij niks concreets kon ontdekken. Dit deed ik met één overleden winde.

Op 30 oktober (gisteren) vertelde ik dat ik op ONDERZOEK ging om in mijn vijver de twaalfde winde te vinden, wat me dus ook gelukt is.

Help mij eens even met wat je nou bedoelde met "......dat is wel veel hé."

En ja Ruud, we kunnen inderdaad spreken van geen vergiftigingen....maar wat is het dan. Ik ben over het verlies van de windes heen (al blijft het zonde en sneu voor die vissen zelf) maar ben steeds meer benieuwd wat het dan wel is (was).

Groeten aan beide.

Jan.

wo, 31/10/2007 - 16:00
gotcha

Onderzoeken,bedoel ik een vissendokter eventueel.
Dat is wel veel,bedoel ik mee"dat is wel veel" 11dode vissen.
Groetjes

wo, 31/10/2007 - 20:52
Jan 17 Sept. 44

Ja Fjgk..........dat zijn inderdaad heel wat dode vissen in een tijdbestek van twee en een halve week. Vanmiddag toevallig een ex-collega van Intratuin Duiven gesproken en nadat ik hem het verhaal verteld had, kwam hij met een opmerkelijk antwoord. Er zijn bomen en planten die bladeren hebben met een dodelijke afscheidende stof dat losweekt op het moment dat die zelfde bladeren in de vijver terecht komen. Hij noemde o.a. de Buxusinfo-icon Sempervirens, Datura (doornappel) en de Delphenium (ridderspoor). De Laurier, de Rodondendron en een Eik. Een winde is de eerste vis die daar last van kan ondervinden, zegt hij. Het gekke is dat ik nog nooit aan bomen en struiken hebt gedacht.

Er staat bij de vijver inderdaad een Buxus en een laurier. Verder een hoge blauwe spar en een Noorse Esdoorn. Maar nogmaals.........
Die staan er al jaren !

Jan.

wo, 31/10/2007 - 23:11
janv

Jan,

ik weet niet al te veel van bomen en struiken maar volgens mij zijn de buxusinfo-icon en laurier bladhoudend in de winter?!

Ik heb ook een paar bomen in de buurt van de vijver maar dit jaar heel weinig blad in de vijver omdat het steeds (bijna) windstil is.

Succes met de puzzel

vr, 02/11/2007 - 14:08
Jan 17 Sept. 44

Ja Janv.......die zijn inderdaad bladhoudend. Mijn ex-collega bedoelde het ook in het algemeen. Deze twee struiken kunnen overigens het hele jaar door weleens blad verliezen maar dan nog denk ik niet dat dat de oorzaak is van mijn, zoals jij zo mooi zegt, puzzel.

Mijn resterende vissen (koi's en goudvissen) liggen nu doodstil op de bodem. Nu is het ook de tijd (najaar) dat onze watervrienden de rustperiode in gaan maar het geeft toch een onzeker gevoel als je weet wat ik de afgelopen weken heb moeten doorstaan. Een testje met de visnet is zo gedaan. (even het net naar de vis brengen en kijken of hij normaal wegzwemt) Maar ik wil ze met rust laten. Daarom wacht ik maar af wat komen gaat. De laatste winde ligt trouwens nog steeds naarst zijn "stiefbroers en zussen" (de Koi's) en aan zijn kieuwbeweging te zien wordt er normaal geademt. Door de rest ook trouwens.

Prettig weekend iedereen.

Jan.

vr, 09/11/2007 - 00:23
Jan 17 Sept. 44

Hallo allemaal........

Ik wou jullie niet onthouden dat de winde, die elders in mijn vijver vertoefde, ook zijn laatste adem heeft uitgeblazen. Hij lag vanmiddag plotseling op zijn zij.

Het zal verloopig wel een raadsel blijven.

Laten we overigens deze aankomende (stormachtige) dagen in de gaten houden wat er zoal in onze vijvers terecht komt.

Groeten Jan.

vr, 09/11/2007 - 10:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

ach...

en je had nog zo`n goede hoop voor deze.

hoe is het met de vissen van de buurman?

zo, 11/11/2007 - 19:49
Jan 17 Sept. 44

Ik was inderdaad goed van vertrouwen wat betreft die laatste winde Anoniem. En toch lag hij plotseling op zijn zij. Wat dat betreft is het bij dit slachtoffer wel heel snel gegaan. De winde's van mijn buurman hebben nog steeds niks. Hij stelde voor om één van zijn winde's te vangen en in mijn vijver te doen om te kijken of deze ook het loodje legt. : "Zo kan je zien dat het aan jouw water ligt", zei hij. Maar ik heb zijn goedbedoelde actie afgewimpeld want ik vindt dat je niet moet experimenteren met levende have. Ik ben ook tegen proefdieren dus................ verloopig einde verhaal

Jan.

za, 17/11/2007 - 14:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het lijkt op mijn probleem, alleen gaat het bij mij om Shubunkins. Ik had er vijf. Die hebben dit jaar flink wat jongen gekregen. En alles zag er fleurig uit.

Nu heb ik de afgelopen dagen al vijf (1 dode daarna 4 zieke/verzwakte) jongen eruit gevangen. Ze schommelen of liggen voor dood op de bodem (dus niet lucht happen). Het valt op dat het kieuwgebied knalrood gekleurd is.

Zou het inderdaad aan de gedaalde temperatuur liggen? Deze week voor het eerst nachtvorst. Kunnen vissen kou vatten?

En er staat een buxusinfo-icon in de buurt. Toch ook eens naar kijken.

Groet,

Marion

za, 17/11/2007 - 20:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vanmiddag alle waterwaardes gemeten. Allemaal uitstekend! Wat kan het nu wezen?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag