voedingsbodem of niet ?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 20/09/2011 - 16:47
carolyn

voedingsbodem of niet ?

de 2de aqua. uitgekuist en wil hem nu opnieuw opstarten.

er komen goudvissen in .

Nu is mijn vraag moet ik wel of niet een voedingsbodem gebruiken ?

Alvast bedankt,
mvg Caroline

di, 20/09/2011 - 21:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als er goudvissen in komen hoeft dat niet plant heeft geen tijd om goed te groeien ze eten ze sneller op.Een laag grind is goed genoeg.

wo, 05/10/2011 - 21:35
tekenaar

Da's wel een beetje kort door de bocht. Hoe groot is je aquarium? Denk eraan dat goudvissen een centimeter of 15 kunnen (horen te) worden en een aquarium onder de 80 cm dus op den duur te klein is. En zelfs 80 cm is echt het absolute minimum.

Als je verlichting boven het aquarium hebt en een filter installeert kan je er best planten in houden. Bijvoorbeeld Cryptocoryne (begin met Cryptocoryne wendtii: veel verkrijgbaar en redelijk makkelijk). Die plant je in een laagje zand of fijn grint (zand is beter voor de goudvissen, want die zoeken daarin graag naar voedsel!). Vervolgens dek je het zand rond de plantjes af met kiezelstenen, zodat de goudvissen de plantjes niet loswoelen. Zulke plantjes worden verkocht in een potje: voor het planten uit het potje halen en de plantjes een voor een voorzichtig losscheuren(zitten met wortels/wortelstok aan elkaar gegroeit). Planten op 2-3 cm afstand van elkaar, zodat je een groepje plantjes krijgt. Cryptocoryne heeft microskopisch kleine naaldjes in de bladeren: daar zie je niets van maar het maakt hem oneetbaar. Verwelkende bladeren worden wel opgegeten. Cryptocoryne niet te vaak verplanten: hij heeft tijd nodig om z'n wortels behoorlijk te laten groeien. Richtlijn is dat 2 x per jaar verplanten nog net kan.

Aquarium verder verzorgen zoals voor de goudvissen goed is: wekelijks 1/3 van het water verversen.

Anubias-soorten gaan ook goed en worden ook niet opgegeten, maar groeien nogal langzaam waardoor ze met algen begroeid kunnen raken. Anubias is te stevig om opgegeten te worden.

Uiteraard kan je ook steeds bosjes waterpest kopen, blaadjes daarvan worden door de goudvissen opgegeten: uitstekend groenvoer! Vervangen als ze lelijk zijn geworden.

Voor deze planten heb je geen voedingsbodem nodig. Mochten bladeren erg gelig/bleek worden, dan kan je wat speciale vloeibare plantenmeststof aan het water toevoegen (voor aquariumplanten!, niet die vooor de kamerplanten).

do, 13/10/2011 - 17:10
carolyn

hallo Tekenaar,

Bedankt voor je uitleg,ben beetje laat met me reactie maar ik krijg geen mailtje meer als ik antwoordt krijg.

Ik zit voorlopig met 3 visjes in bak van 80cm.Maar na de verbouwingen komt er ééntje van 100 of 150 en zou er graag 5 in willen.Er zit ook 1 appelslak bij.

Zal in ieder geval je antwoord bijhouden want de werken zijn bijna gedaan en dan kan ik je info goed gebruiken voor mijn grote bak.

Nogmaals bedankt en nog een fijne dag,
Carolyn

Onderwerp gesloten