Zuurstof plantenbak raakt in een mum van tijd leeg

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 16/08/2009 - 14:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zuurstof plantenbak raakt in een mum van tijd leeg

Hallo, ben Klaas Bakker, nieuw op het forum.
Hopelijk kunnen jullie me helpen met mijn vijverplanten probleem.

Zodra ik nieuwe zuurstofplanten in de vijver zet is de bak binnen een paar weken leeg. De groene loten drijven aan de oppervlakte en de vijveraarde is uit de bak, helemaal leeg dus. Gisteren weer nieuwe zuurstof plantenbak geplaatst, vanmorgen bleek de vijver weer troebel. Nieuwe loten dreven aan de oppervlakte en wat aarde weer verdwenen.

Mogelijk heeft dit ermee te maken;
Heb dit jaar veel problemen om vijver helder te krijgen. PH waarde was 8 weken geleden slecht. Deze met poeder weer goed kunnen krijgen, echter water is nog niet helder wel verbeterd. Gisteren het water getest en alle waarden zijn nu goed. Water is nog niet helder. Ben gisteren met een Ferro-plus keur gestart, daar de waterlelie ook enige gele bladeren had.
Dit alles op advies van tuincentrum vijver specialist. Hij kon me niet verklaren waarom de planten verdwijnen.

Het lijkt erop dat er iets in de plantenbak aarde zit te wroeten. Maar ja, dat hebben de vissen nog nooit eerder gedaan. Heb geen grind op de aarde gedaan, ook nooit eerder, gaf geen problemen.

Vijver; 2000 liter, 2x1x1 meter. Hoge drukfilter met elk jaar een nieuwe UV lamp. Negen vissen ongeveer 8-10cm groot, oranje en 2 donkere. Ken de namen niet. Vijver is 7 jaar oud, vissen zitten er vanaf het begin in. Eén lelie en twee flinke zuurstofplantenbakken. In de loop van de zomer altijd weelderige groei die ik zelfs gedeeltelijk afknipte (van zuurstofplanten). Na jaarlijks anti-alg minerale keur was de vijver altijd helder, kon de bodem helder zien. Behalve dit jaar. Twee kikkers (overwinteren er in) en hangen zomers rond.

Enig idee wat de oorzaak is van het verdwijnen van de zuurstofplantenbak?

Mvgr. Klaas Bakker

ma, 17/08/2009 - 13:12
schonevijver.nl

Hallo Klaas,

Met name de zachtbladige zuurstofplanten zoals fonteinkruid doen het dit seizoen bar slecht. Wij en andere kwekerijen hebben de verkoop daarom al een een tijd geleden stil moeten leggen.
Er zijn nog leveranciers die ze nog steeds wel verkopen maar dit zijn in warm water opgekweekte jonge plantjes, die zijn niet sterk en verslijmen tamelijk snel. Dat zou dus een oorzaak kunnen zijn.
Als daarbij je water niet helder is, krijgen de planten minder licht en gaat het nog sneller bergafwaarts.

Wel vreemd is je melding over het verdwijnen van de vijveraarde.
Ik denk aan 3 mogelijke oorzaken.
1. Het kan zijn dat het gedeeltelijk oplost door bijvoorbeeld (veel?) beweging van het water door een fontein, waterval oid. Dit zou ook de reden kunnen zijn dat je vijver niet helder te krijgen is. Wellicht waren je 'oude' plantenbakken voorzien van een andere en zwaardere soort aarde, zoals klei?
Overigens is het onnodig om zuurstofplanten in aarde te zetten. Grind of substraat is beter.
2. Het poten van de planten zelf. ik weet niet of je kant en klare mandjes hebt gekocht of zelf stekjes hebt gepoot. Als dat laatste het geval is, kan het zijn dat je ze niet goed hebt gepoot. Zuurstofplanten moeten voldoende diep in het substraat worden gezet en de praktijk leert dat dat vaak niet gebeurt. Ook raken ze, ook weer door waterbeweging door fontein, waterval en soms de vissen, dan vaak los. Nieuw gepote plantjes moeten eigenlijk op een stil en zonnig stukje gezet worden of worden beschermd voor teveel beweging.
3. Misschien toch je vissen. Je weet niet welke soort vissen je hebt, maar bijvoorbeeld goudvissen eten toch heel graag van de (jonge en zachte) plantjes. Alle karperachtigen vreten van de planten en wroeten in de aarde op zoek naar voedsel, dat is hun natuur. Ook in dit verband zou het kunnen dat ze dat eerst niet konden vanwege andere (hardere) aarde in de plantenbak.

Tot slot een paar algemene adviesjes:
Ik vind dat je naar verhouding veel vissen in je vijver hebt. Hou een max. aan van ca 40 cm vislengte totaal per m3 water. Jij zit aardig op de grens of bent er misschien al over, vooral als je er ook nog eventueel jong gebroed en de kikkers bijtelt. Dit is een andere mogelijke reden waarom je vijver maar niet helder wil worden.
Stop met die ferro-kuurtjes en dergelijke, allemaal of grotendeels onzin.
Als je waterwaarden goed zijn, hoef je niets toe te voegen voor je planten, dan zit er voldoende in het water.
Of eigenlijk beter nog, stop helemaal met je tuincentrum vijver 'specialist' :)
Die verkopen veel onzin om nog meer producten aan de man te kunnen brengen.

Groet, Piet

ma, 17/08/2009 - 20:53
Marion_N

Bij mij waren eenden de oorzaak van lege planten bakken in het begin. Als je die in de buurt hebt zullen die je jonge plantjes ook wel 'waarderen'.

Groet,
Marion_N

ma, 17/08/2009 - 23:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Piet, bedankt voor de info. Dacht dat ik er al een beetje van snapte, zie dat het ook anders kan.
De algemene strekking geeft een ander inzicht en lijkt me zeer aannemelijk.
In het voorjaar had ik kant en klare complete (2) zuurstofplantenbakken geplaatst (15x15cm). Toch was de ene helemaal leeg. Net zoals nu dreven binnen een dag al een paar loten aan de oppervlakte. Nu had ik weer kant en klare bakjes gekocht (5x5cm) in een groter mandje geplaatst met zo’n vijvermand doek en vijver aarde. Daar het hier ook weer begon heb ik de bakken eruit gehaald in afwachting wat te doen. Het lijkt er inderdaad op dat de vijveraarde het zwerfvuil is. Zal beginnen deze in substraat te zetten met grind er boven op.

Of is grind alleen voldoende? daar de planten reeds uit een bakje komen, dan haal ik de toegevoegde aarde weg.

Daar de vijver 1m diep is zal ik de mandjes voorlopig net onderwater ophangen zodat er voldoende licht bij komt, onderin is nu nog te weinig licht. Kan deze later wat laten zakken. Zal met de Ferroplus stoppen.

Is het misschien verstandig om fijne gaas om de plantenbak te plaatsen zodat de vissen er niet bij kunnen? Dan kunnen de planten even ongestoord aansterken en groeien.

Mijn vijverpomp gaat via de slang terug in de vijver, even boven de oppervlakte met een steuntje omhoog zodat water met een flauwe (klein)bochtje vanuit horizontale stand het water in gaat. Er is wat stroming. Maar heb hier voorgaande jaren geen probleem mee gehad.

Vind het opvallend. Na al die jaren, met in het voorjaar een draadalg kuur, altijd een heldere vijver. Dit jaar wilde het niet lukken. Terwijl er niet echt veranderingen zijn aangebracht. Kan alleen het missen van zuurstofplanten bedenken. UV lamp werkt goed, staat nu 24 uur/dag aan, voorheen 2/3 van een dag. Veel groene algslijm in het filter, dit jaar al meer schoongemaakt dan anders in een jaar. Zal wel door het warmere weer komen.

Marion, bedankt voor de tip maar zover ik weet heb ik geen ongenode gasten.

Grt. Klaas Bakker

di, 18/08/2009 - 14:08
schonevijver.nl

Hoi Klaas,

Omdat zuurstofplanten hun voedsel uit het water halen en niet uit aarde, is grind of een soort substraat voldoende en zelfs beter. Neem bijv. gewoon fijn riviergrind, lavakorreltjes of ander substraat om de planten in te zetten.
Vijveraarde is eigenlijk een stom product. Het betreft weliswaar arme aarde (om teveel voedingsstoffen in het water te voorkomen) maar het moet wel worden afgedekt met grind, de mandjes van jute worden voorzien e.d. om uitspoelen en wroeten door de vissen te voorkomen. De vijveraarde wordt door de 'handel' gebruikt om de planten goed in te verankeren en om ervoor te zorgen dat de planten tijdens opslag-, transport- en verkooptijd nog enig vocht krijgen. Op zich is het al een raar verschijnsel dat in tuincentra ed zuurstofplanten (= onderwaterplanten) verkocht worden in bakken waar ze alleen met hun voeten in het water staan.
Eigenlijk zou je als je dat soort gepote zuurstofplanten koopt, ze uit hun mandjes moeten halen en opnieuw in grind oid moeten zetten.
Kortom, vijveraarde is geschikt voor oeverplanten enz, vette klei zoals voor waterlelies is dan nog beter, maar voor zuurstofplanten zeker niet en gezien de problemen die het in de vijver kan veroorzaken, zoals je hebt gemerkt, kun je het maar beter zo min mogelijk gebruiken.

Ja, bescherm je jonge aanplant zo goed mogelijk tegen de vissen en teveel waterbeweging. Geef ze een paar weken tot een maandje de tijd om goed te wortelen en te hechten.

Groet, Piet

wo, 19/08/2009 - 01:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Piet, bedankt voor je geweldige info.
Het is me een stuk duidelijker geworden, ga hiermee aan de slag.
Zal over een tijdje laten horen hoe het gaat.
Bedankt, Klaas

di, 25/08/2009 - 15:04
vijvervisie.nl

Piet als je dit nog volgt heb ik ook een vraag aan je.

Ik leg geregeld vijvers aan en onderhoud deze ook. Ik las dat je Ferro plus toevoegen maar onzin vind. Hoe houdt jij de ijzerwaardes dan op pijl in een vijver?

Groet , Jordi

Onderwerp gesloten