bladeren leilinde worden geel en vallen af

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 06/07/2015 - 12:09
anne66

bladeren leilinde worden geel en vallen af

Onze leilinden worden sinds een paar dagen geel. Ook valt het blad af. We dachten eerst dat het aan de droogte lag maar vanmorgen zag ik er toch dat er luizen op zaten. Heeft iemand een tip wat we hier mee aan moeten? Vreselijk als we straks al met kale bomen zitten. Ze zijn 10 jaar oud.

ma, 06/07/2015 - 12:23
Ineke*

Water, water veel water ....... luizen eraf spuiten met een harde straal.

ma, 06/07/2015 - 12:56
Polplastron

Luizen komen nu eenmaal op linden voor; ze staan er zelfs zowat voor bekend. Ze eraf spoelen lijkt me bij grote bomen niet echt haalbaar. Gezien de luizen in wezen weinig tot geen schade doen aan de bomen is het zelfs niet nodig of wenselijk om ze te bestrijden. Er zijn genoeg natuurlijke vijanden die hun weg weten te vinden in het lindegroen om er wat luizen weg te vangen of ze te gebruiken als kraamkamer voor hun jongen.
Het afvallen van de bladeren wordt dan ook niet veroorzaakt door de luizen, maar inderdaad door de droogte en warmte waar momenteel elke tuinplant en tuinier wel last van heeft. Water geven is een optie, maar ik vrees dat het momenteel overal zo droog is, dat het een druppel op de hete plaat gaat zijn. Bovendien is zowel drinkwater als bodemwater, zeker met dit weer, een kostbaar goed dat je niet zomaar dient te verspillen. Indien je nog over regenwater beschikt kan je dit eventueel wel gebruiken.
En kale bomen ... zouden dit jaar wel eens in heel wat tuinen kunnen voorkomen; hier wordt ook al het een en ander geel en valt af. Er is weinig aan te doen, vrees ik. Volgend jaar hopen we met z'n allen op een iets gematigdere zomer en een beetje meer regen (Jammer dat het eerst zo'n weer moet zijn eer we dat met z'n allen beseffen hé!)
Groeten,
Pol

ma, 06/07/2015 - 13:48
anne66

Bedankt voor de reacties...ik dacht ook al dat het door de droogte kwam. Gisteren hebben we wel 2 uur gesproeid bij de bomen. Met deze tropische temperaturen houden we het niet groen helaas. Was juist zo trots op mn tuin...hij is nog niet zo mooi geweest...maar je ziet het...hoogmoed komt voor de val. Laten we hopen dat er gauw regen gaat vallen voor de rest van de tuin.

ma, 06/07/2015 - 15:00
Polplastron

Ik hoop het mee met je want ook hier eisen de droogte en warmte hun tol; heel wat van mijn mooiste varens en Tricyrtisinfo-icon-soorten hebben voor het eerst zover ik weet last van verbrande bladeren. De schade zal zich, vrees ik, dit jaar niet meer helemaal herstellen. De rozen daarentegen kunnen hun geluk niet op met dit 'heerlijke weer'.
Groeten,
Pol

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag