bruine naalden op pinus parviflora

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 23/09/2006 - 19:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

bruine naalden op pinus parviflora

We hebben in onze tuin al 10 jaar een pinusinfo-icon parviflora tempelhof staan. Ieder jaar op het einde van de zomer krijgt die bruine naalden (de naalden die het dichst bij de stam staan).
En dit jaar is het uitzonderlijk veel.

Nu is de vraag is dit eigenlijk normaal ? Of is er sprake van een ziekte of insecten (zoals spint).

Mvg,
Mia

za, 23/09/2006 - 22:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat zijn dan de oudere naalden. Spint geeft de voorkeur aan jongere delen, dus dat zal het probleem niet zijn. Overigens kun je dat met een loep bekijken.
Eerder denk ik dat het droogte is, waardoor er extra veel naalden afgestoten worden. En bedenk wel dat een deel van de naalden ieder jaar vervangen zal worden. Een naald gaat niet eeuwig mee, maar slechts ong. 3-5 jaar.

za, 30/09/2006 - 13:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ook wij hebben dit jaar met onze spar heel veel naaldverlies tot zelfs volledig dorre bruine takken. Het begon onderaan en gaat stilaan naar boven. Is dit wel degelijk te wijten aan de droogte ?
Is hiervoor ook een andere oorzaak bekend ?
Komt dit volgend jaar terug in orde ?
Agelopen juli (06) dagelijks emmer water gegeven.
Bij de buren heeft men een exotische apenboom (denk ook van de familie naaldbomen) en ook deze vertoont enkele volledig bruine takken.
Alvast dank & groeten,
Eric

za, 30/09/2006 - 14:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Toch wijt ik het voorlopig aan de extreme warmteperiode. Met 1 emmer water redt je het soms niet, met een volwassen boom. Mocht het verschijnsel volgend jaar weer optreden, dan kan er mogelijk een ziekte aanwezig zijn. Ik zou me nog niet teveel zorgen maken; de natuur herstelt zich vaak wel.

ma, 30/10/2006 - 21:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik denk dat het gedaan is met die boom. 80% is nu al bruin, en de uiteinden komen ook al bruin.

Is het mogelijk dat we hier te maken hebben met honingzwam ?

Mvg,
Mia

wo, 05/09/2007 - 23:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mia, ik heb hetzelfde probleem, 80% is al bruin. Hoe is het afgelopen met je boom?

do, 06/09/2007 - 22:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Probleem verergert ! Inmiddels is de spar onderaan verder aan het verdorren, het ligt dus zeker niet aan de droogte dit jaar. Stilaan de hoop aan het verliezen. Naalden vallen af, totaal verdorde takken, jaar na jaar breidt het zich uit naar omliggende takken, ondanks kleine (te) knopjes in het voorjaar. Niemand raad ? Is ook al vergeefs behandeld tegen spint.

zo, 14/10/2007 - 15:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij ons staat de pinusinfo-icon parivflora glauca ook al zo'n 18 jaar. Vorige jaar ook voor het eerst bruine plekken (richting stam) geconstateerd. Is in september van 2007 erger geworden. Staat vochtig genoeg. Is dit misschien een schimmerziekte?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag