Klimop (Hedera helix) - fameuze olievlekkenziekte?

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 24/04/2017 - 22:07
valon

Klimop (Hedera helix) - fameuze olievlekkenziekte?

Ik ben redelijk nieuw in het tuinieren en heb dus noch ettelijke vragen die ik regelmatig beantwoord zie door wat opzoekingswerk. Nu heb ik echter de vrees dat mijn pas (maand geleden) aangeplante klimop aan de fameuze olievlekkenziekte lijdt.
Om even de situatie te schetsen, aan 1 zijde van mijn woning stond reeds een omheining met klimop welke helemaal mooi dichtgegroeid is. Nu heb ik een maand geleden aan de voorzijde van mijn tuin ook klimop bijgeplaatst zodoende een mooi geheel te hebben en de omheining overal hetzelfde te hebben. Ik zag echter vorige week enkele vlekken op de nieuw geplante klimop alsook dat alle kleine blaadjes zwart en verschrompeld zijn. Op de reeds bestaande haag zag ik dat ook daar alle nieuwe scheuten zwart en verschrompeld zijn (terwijl deze nog enkele weken geleden mooi groen waren zoals jonge scheuten horen te zijn).
Ik heb een foto toegevoegde van de nieuwe geplante klimop met deze vlekken, als je goed kijkt kan je her en der ook zwarte verschrompelde kleine blaadjes zien.
Mijn vraag is, is dit effectief de befaamde olievlekkenziekte of iets anders? En indien het de olievlekkenziekte is, kan ik hier dan echt niets meer tegen beginnen en zijn deze planten dan verloren? Ik heb deze jonge stekken over een afstand van 10m geplaatst zou dus erg jammer zijn mochten deze planten verloren zijn. Tenslotte, loopt de reeds bestaande 3 jaar oude haag dan ook het risico te verdwijnen?
Alvast bedankt voor jullie tijd.

Klimop (Hedera helix) - fameuze olievlekkenziekte?
ma, 24/04/2017 - 22:31
GreenConnection

Kan ook gewoon vorstschade zijn. Een betere foto zou welkom zijn.

ma, 24/04/2017 - 22:58
valon

Hieronder nog een foto. Kleine verdorde (dode) zwarte blaadjes en grote bladeren met verkleuring.

Klimop (Hedera helix) - fameuze olievlekkenziekte?
ma, 24/04/2017 - 23:25
GreenConnection

Kocht je de planten op een tuincentrum vanuit een beschermde omgeving? Dan is de overgang wel erg groot geweest en de nachtvorst teveel geworden. De planten zullen zich wel herstellen.

za, 29/04/2017 - 17:04
valon

Kwamen inderdaad van een tuincentrum maar leken daar toch ook heel de tijd buiten te hebben gestaan. Alvast bedankt voor de snelle antwoorden. Ik zal het de komende weken dan wat afwachten. Binnenkort mss alle dode bladeren afknippen.

za, 29/04/2017 - 19:40
satomi

Die kleine zwarte blaadjes zijn gewoon bevroren. Zo te zien heeft de wind daar vrij spel en jong blad is nog niet goed afgehard.
Die andere vlekken lijken niet echt op Xanthomonas; Het ziet eruit alsof er een grijs/bruine waas over een aantal bladeren ligt. Kan je daar nog een nieuwe foto van maken a.u.b.?

do, 04/05/2017 - 23:55
valon

Ondertussen was het duidelijk dat de kleine blaadjes die zwart werden inderdaad jonge scheuten waren die het begeven hebben onder de koude. Zoals hierboven beschreven kampte sommige planten ook met een ander probleem waarvan ik vreesde dat het de olievlekkenziekte was. Ik heb gemerkt dat, in de pas aangeplante haag, enkele planten het goed doen en frisse groene blaadjes krijgen maar het merendeel bruinige vlekken vertonen en een enkeling als zelfs helemaal is uitgedroogd/afgestorven. Hieronder zet ik enkele foto's.
Hebben jullie hier ervaring mee? Wat doe ik het best, de bladeren met de vlekken afknippen of drastischer en de hele plant verwijderen? (al vrees ik dat er niet veel zal overblijven dan)
Eerste foto, zwarte vlekken op de bladeren

Klimop (Hedera helix) - fameuze olievlekkenziekte?
do, 04/05/2017 - 23:57
valon

tweede foto, kapotte plant met uitgedroogde bladeren

Klimop (Hedera helix) - fameuze olievlekkenziekte?
do, 04/05/2017 - 23:58
valon

3e, uitgedroogde bladeren en her en der een blad met zwarte vlekken

Klimop (Hedera helix) - fameuze olievlekkenziekte?
vr, 05/05/2017 - 00:00
valon

Tenslotte, (hopelijk) duidelijker beeld van blad met vlekken

Klimop (Hedera helix) - fameuze olievlekkenziekte?
Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag