vlekken en gaten in mijn tabaksplant

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 26/06/2010 - 15:35
joannesnijder

vlekken en gaten in mijn tabaksplant

Hallo,
Ik heb een tabaksplant op het balkon staan sinds een week of twee en er zitten bruine vlekken en gaten in een aantal van de bladeren. Hierbij twee foto's. De bruine vlekken lijken verdorde stukjes te zijn. Van dat bruine blad weet ik niet zeker of dat toevallig een stervend blad was waar de mysterieuze plaag ook op heeft toegeslagen, of dat de bruinheid bij de plaag hoort. Het zit vooral op de onderste bladeren, die pas tegen een uur of drie zon krijgen. Wie weet wat dit is en hoe ik het (milieuvriendelijk) kan bestrijden?
Alvast bedankt!
Joanne

vlekken en gaten in mijn tabaksplant
za, 26/06/2010 - 15:36
joannesnijder

en deze

zo, 27/06/2010 - 13:38
Polplastron

Het lijkt mij precies een verbranding van het blad? Wanneer geef je deze planten water?

zo, 27/06/2010 - 14:35
joannesnijder

Wanneer ik er aan denk, dus dat kan ook midden op de dag zijn. Alleen staat hij pas laat (na drieen) in de zon en zijn het alleen de onderste bladeren, die de minste zon lijken te krijgen. Ik zal er wel even op letten. Heb je nog andere suggesties? Dank.

zo, 27/06/2010 - 15:04
tuinprins

Het blad op de eerste foto is volgens mij aangetast door 'smucht'. Dit is een schimmelziekte die ontstaat als planten te nat en te warm en te dicht opeen staan. Vaak zie je deze ziekte optreden bij de eenjarigen op tuincentra. Het beste kun je het aangetaste blad verwijderen en de plant wat aan de droge kant houden. Let er met de huidige temperaturen wel op dat de plant niet te droog komt te staan.

De bruine plekken op het blad op de tweede foto kan van alles zijn maar verbranding door de zon is zeer onwaarschijnlijk. Mensen zijn daar altijd heel erg bang voor maar het is grotendeels een fabeltje dat telkenmale wordt herhaald en aldus mythische proporties heeft aangenomen. De vlekken lijken mij eerder iets bladvlekachtigs.

Gegroet, de tuinprins

zo, 27/06/2010 - 15:10
joannesnijder

Aha, ja, dat blad was inderdaad al zo bruin toen ik de plant kocht. En moet/kan ik iets doen tegen bladvlekken? Wat is de oorzaak daarvan?

zo, 27/06/2010 - 23:37
tuinprins

Bladvlekken: als het blad ernstig aangetast is dan verwijderen. Bij lichte aantasting: blad laten zitten en je niet ergeren aan de vlekken.

Bij het water geven zorgen dat je de plant zelf niet nat maakt maar de grond.

Gegroet, de tuinprins

ma, 28/06/2010 - 00:57
joannesnijder

Aha, niet zoveel aan de hand dus. Bedankt voor alle tips.
Groet,
Joanne

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag