zwart vedroogd blad aan prunus en annabelle

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 13/05/2009 - 00:23
loekw

zwart vedroogd blad aan prunus en annabelle

Onze tuin is nu twee jaar nieuw beplant en er zijn bestaande bomen die ongeveer 6 jaar geleden zijn geplant.
In één deel van de tuin staan een grootaantal 'annabellen', (Hydrangeainfo-icon arborscens), twee turkse eiken en een prunusinfo-icon avium.
Vorig jaar is het blad van de annabellen allemaal zwart geworden en leek het er op dat ze dood gingen. We hebben ze fors teruggesnoeid en laten staan. Tot onze vreugde zijn ze dit jaar prachtig uitgelopen, maar nu beginnen de eerste verschijnselen, zwarte uitgedroogde bladeren, weer de kop op te steken. Bij de annabellen staat ook een boom, prunus avium, die mooi heeft gebloeid, vol in blad staat, maar ook (alleen aan noord west kant) verdroogde bladeren (lijkt wel tabak) krijgt. Het lijkt wel af al het nieuwe blad van de tweede groeistuip, uitdroogt. De grond is vorig jaar gemest (korrels) en aan de droge kant. Maar we geven regelmatig water. Ik heb er foto's bijgedaan en hoop dat iemand weet wat hier aan de hand is.

zwart vedroogd blad aan prunus en annabelle
wo, 13/05/2009 - 00:59
tuinprins

Prunusinfo-icon avium: waarschijnlijk taksterfte. De foto toont volgens mij de beginfase van deze ziekte. Taksterfte is een aandoening die de laatste jaren zeer veel optreedt bij sierkersen. Sommige hoveniers planten om deze reden dan ook geen sierkersen meer aan. De ziekte wordt overgebracht door vogels, insecten etc. van de ene besmette plant naar de andere. Tegen de ziekte is weinig te doen behalve het wegsnoeien van de aangetaste delen (snoeischaar e.d. ontsmetten!)

Bij de Hydrangeainfo-icon Annabelle denk ik dat het om een combinatie gaat van droogte en schrale oostenwind. Vooral het jonge blad van deze Hydrangea reageert sterk op deze twee factoren. Vandaag waaide er een straffe (noord)oostenwind en was de luchtvochtigheid laag. Planten verdampen dan veel water. Als de planten bij deze weerssituatie te droog staan laten de bladeren dat snel merken.

Gegroet, de tuinprins

wo, 13/05/2009 - 12:30
loekw

Beste Tuinprins
Bedank voor de reactie. Is die ziekte van de prunusinfo-icon op een manier te controleren?
Voor wat betreft de annabellen, die staan inderdaad op een behoorlijk winderige hoek, het waait daar bijna altijd. Maar kunnen ze daar helemaal van afsterven zoals vorig jaar. Er staan er een stuk of negen en die werden allemaal zwart.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag