dode? takken verwijderen olijfboom

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 04/06/2006 - 00:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

dode? takken verwijderen olijfboom

Wij hebben sinds 2 jaar een olijfboompje.
Deze heeft eerst in onze woonkamer gestaan waar hij het helaas niet zo goed heeft gedaan. Van de winter heeft hij (uit nood) buiten (iets beschut) op het balkon gestaan.
We zijn verhuisd en hebben nu een tuin!
Eigenlijk twijfelden we of hij het nog zou redden, maar nu met de zonneschijn en de regen maakt hij weer een heleboel nieuwe blaadjes aan!
Alleen aan de onderzijde (van het "bolletje") zijn er veel lege of dood uitziende takken.
Kan ik die gewoon weghalen of kan ik die nu beter laten zitten?
Waar moet ik verder aan denken om dit boompje te kunnen laten overleven?

alvast bedankt!

zo, 04/06/2006 - 01:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

De olijf kan met een minimum aan water leven. Zorg ervoor dat gietwater gemakkelijk door de grond kan zakken. Potscherven of gebakken kleikorrels onder in de pot of kuip zorgen voor een goede afvoer. In een te vochtige grond gaan de grijsgroene bladen omkrullen. Duurt deze toestand te lang, dan sterft de struik af. In de winter moet de olijf binnen, in een koel vertrek, overwinteren. Minimumtemperatuur 10° C. De olijf komt alleen in bloei als de temperatuur in de winter laag wordt gehouden. Bloemen zijn crèmekleurig en verschijnen eind mei, begin juni. Als de (buiten)temperatuur voldoende hoog is en de zomer lang genoeg, dan bestaat de kans op vruchtzetting en rijpen. Geef een olijf om de vijf jaar nieuwe grond zonder de grond aan de kluit te verwijderen.

Succes Plantadvies.
http://tinyurl.com/yxj6d9ld

Bron: Neerlandstuin.

zo, 04/06/2006 - 01:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Niet te snel takken weghalen; een olijf loopt soms later nog op kaal hout uit. Geef hem een zonnige plek; daar houdt de plant van. Weinig water. Natte voeten vindt ie niet prettig. Succes!

Onderwerp gesloten