Snoeien paardenkastanje

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 30/12/2016 - 14:45
Eljakim

Snoeien paardenkastanje

Hallo,
De kastanje op de foto (https://tinyurl.com/y4u3w77u) staat bij onze buren in de tuin. Nu staan de takken zo hoog dat ze de dakgoot bijna raken, dus wil ik deze graag weer inkorten (in overleg met de buren natuurlijk :P).
Mijn vraag: kan dat nog in deze tijd? Ik heb verschillende dingen gelezen. Sommige bronnen geven aan dat van oktober tot maart de paardenkastanje prima gesnoeid kan worden. Andere bronnen geven als algemene regel dat snoeien bij (aanstaande) vorst nooit goed is. Kan deze boom daartegen?
Alvast dank voor de hulp!

vr, 30/12/2016 - 15:53
GreenConnection

Foto's kun je beter gewoon hier plaatsen. Zie Tuinforum Help.

vr, 30/12/2016 - 17:18
WiPe

Als ik je bericht lees, dan heb ik zoiets van: Aiaiaia, snoeien tot aan de dakgoot? Gevaar. je zou niet de eerste zijn die zijn nek breekt. .
Maar goed, de foto laat een boom zien die al geknot is. Die kun je best in het voorjaar opnieuw inkorten tot op de knot. Vroeger heeft weinig zin en de snoeiwonden kunnen bij vorst wat invriezen. doorgaans is dat geen groot probleem, we hebben nu eenmaal geen strenge winters meer. Maar een boompje snoeien duurt maximaal een uurtje, opruimen inbegrepen. Het is dus niet noodzakelijk om dat nu al te doen om het werk te spreiden. En die takken zijn nu ook niet zo dik dat ze de dakgoot kunnen stuk maken. Kan dus gerust wachten tot in het voorjaar. Let er op dat je tot op de knot terug snoeit. Takken halfweg inkorten heeft geen enkele zin.

vr, 30/12/2016 - 21:31
Eljakim

Dank voor de antwoorden.
Inderdaad is het mijn bedoeling om terug te snoeien tot op de knot. Waar ik over twijfel is het nadeel van mogelijk invriezen van de snoeiwonden in de winter ten overstaan van het mogelijk bloeden van de wonden in het voorjaar (tenminste, dat lijkt mij problematisch in die tijd?). Stel dus dat ik in maart de boom inkort tot de knot, dan hoef ik mij dus geen zorgen te maken over het bloeden van de wonden begrijp ik?

vr, 30/12/2016 - 22:39
WiPe

Voor zover mij bekend gaat paardenkastanje niet bloeden in het voorjaar. Maar bomen die kunnen bloeden moet je nu niet meer snoeien. Dat is nu ook al te laat.

Onderwerp gesloten