snoeien pruim, kers en appel

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 04/09/2005 - 22:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

snoeien pruim, kers en appel

Ik heb zojuist mijn twee oude hoogstam pruimenbomen gesnoeid. Ik weet dat dit nu direct na de vruchtdracht moet om loodglans bij wintersnoei te voorkomen. Ik heb ook een oude appelboom staan die ik in de winter zal snoeien op vorm. Ik twijfel nu alleen mij de twee hoogstam kersen. Kan ik die beter nu snoeien, vlak na de vruchtdracht, net als de pruim of is de winter een betere periode. Is de kers net zo gevoelig voor loodglans o.i.d. of heeft wintersnoei vanwege de sapstroom hier de voorkeur. Uw adviezen worden zeer gewaardeerd.
groeten,
Roland

do, 08/09/2005 - 21:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

De kers is evenals de pruim een steenvrucht; heeft dezelfde gevoeligheid voor loodglans.
Je oude appelboom van de winter snoeien is goed, maar niet in de maand december. Dat is een gevaarlijke periode omdat in die tijd de kankersporen zeer actief zijn. Februari, juist voordat de sapstroom weer op gang komt, is een gunstige tijd. Wonden behandelen met een wondafdekmiddel.
veel plezier, Frans.

vr, 09/09/2005 - 10:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Frans,
Dank voor je duidelijke reactie. Pruimen heb ik zojuist gesnoeid. Kers doe ik dus de komende weken. Oude appelboom doe ik in februari. Waren alle boeken maar zo duidelijk.
Roland

vr, 09/09/2005 - 23:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Roland, ik heb die wijsheid uit een heel goed boekje. 'Hoogstamvruchtbomen' geschreven door J.M. Brand en het is een uitgave van de Stichting Landelijk Overleg Natuur en Landschapsbeheer. 1985. Ik kocht het '86 en er staat nou werkelijk alles in wat bij vruchtbomen komt kijken. Ik heb ernaar gezocht op internet maar kan van deze stichting niets meer vinden.
Wat ik wel gevonden heb is https://tinyurl.com/yyugwwbv maar ik geloof niet dat die een boekje uitgeven. Je kan er wel algemeenheden over fruitbomen lezen.
Succes, Frans

di, 08/01/2008 - 13:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb eigenlijk een heel andere vraag. En het is ondertussen ook al een aantal jaren verder, dus misschien kan ik je niet meer bereiken op deze manier, maar ik probeer het toch maar. Ik ben namelijk op zoek naar 5 gevorkte stokken vsn een kersenboom. En het liefst biologisch.
Deze heb ik nodig voor een Vision Quest vanuit de Indiaanse Lakotatraditie.
Ik vroeg mij af of jij nog steeds kersenbomen hebt en of je toevallig binnenkort ( februari / maart ) gaat snoeien. Is het dan mogelijk om van jou 5 gevorkte stokken van ongeveer 1 1/2 meter of iets korter te kunnen krijgen; eventueel tegen een vergoeding.

Lizet jansen

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag