Waarneer deze rozen snoeien?

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 11/01/2010 - 18:29
Tuinmann

Waarneer deze rozen snoeien?

Hallo Waarneer deze rozen snoeien, en hoe je kun je deze het beste snoeien, helemaal terug knippen?

Waarneer deze rozen snoeien?
ma, 11/01/2010 - 19:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Deze roos snoei je direct na de vorst. Hoe diep je snoeit, hangt af van of het een struikroos of een klimroos is. Dat vermeldt de foto namelijk niet.

ma, 11/01/2010 - 20:05
Tuinmann

Klimroos

ma, 11/01/2010 - 20:46
Huub50

Is dit niet de bottelroos? En ik heb hem als struikvorm ben ook wel benieuwd hoe ik deze dan snoei

ma, 11/01/2010 - 21:09
D_SDennis

Een tuinman weet dit toch? ;) Bottelrozen snoei je niet, tenzij de boel te groot of te wild wordt. Dan kun je alles gewoon tot 20 cm boven de grond afsnoeien. Dan krijg je weer goedehergroei. Maar het beste advies is pas mogelijk als je weet wat voor roos het is. Is het echt een klimroos?

ma, 11/01/2010 - 21:40
Tuinmann

Ja het is echt een klimroos.

Leerling hovenier.

ma, 11/01/2010 - 21:46
D_SDennis

Enig idee welke klimroos? Rambler? huis-tuin- en keuken klimroos? Even wat info voor je toegevoegd:

Klimrozen zijn qua snoeiwensen grofweg te verdelen in 4 groepen. Niet alle klimrozen maken even gemakkelijk weer nieuwe grondscheuten. Om te weten wat je het beste kunt doen is het dus ook weer belangrijk te weten om welk type klimroos het gaat. Bij alle rozen moet je in maart ziek, dood of kruisend hout verwijderen.

'Echte' klimrozen, afgeleid van Rosainfo-icon wichuraiana (zoals Dorothy Perkins, Excelsa etc.). Ze bloeien eenmalig in juni/juli op de grondscheuten die vorig jaar gevormd zijn. Na de bloei worden alle hoofdtakken die gebloeid hebben bij de basis weggeknipt. De nieuwe scheuten die zich vanuit de grond ontwikkelen worden daarna zo horizontaal mogelijk aangebonden, en zullen het volgende jaar weer bloeien.

6B Niet-doorbloeiende sterk groeiende klimrozen.
Deze rozen ontwikkelen minder grondscheuten, terwijl zich juist boven in de struik nieuwe takken vormen. Om de ontwikkeling van grondscheuten te bevorderen kunnen na de bloei in september één of twee van de oude scheuten helemaal weggesnoeid worden, terwijl de resterende 4 of 5 scheuten op circa 35 of 40 cm van de grond weggeknipt worden, net waar zich weer een nieuwe krachtige scheut ontwikkelt. Zowel de nieuwe grondscheuten als de nieuwe zijtakken worden daarna zo horizontaal mogelijk aangebonden. Bij vertakking van de nieuwe zijtakken worden de delen zo weggesnoeid dat zich weer een nieuwe doorgaande hoofdtak vormt.

6C Doorbloeiende theehybriden en floribundarozen (met de toevoeging Clg, climbing in de naam). Deze rozen vormen moeilijk grondscheuten. Er moet dan ook van begin af aan een goed gestel opgebouwd worden, waarbij de zijtakken zo horizontaal mogelijk aangebonden worden. Het snoeien draait hier grotendeels om het verwijderen van de uitgebloeide zijtakjes tot op 15 cm of 3-4 ogen. Bij oude planten moeten op den duur na de bloei in oktober de zwakke of uitgeputte scheuten op enkele centimeters van de basis afgesnoeid worden om verjonging in de rest van de plant te stimuleren.

6D Pilaarrozen, meestal doorbloeiend.
Deze groeien doorgaans meer opgaand. In de zomer worden uitgebloeide zijscheuten ingenomen. Na de bloei in november kan op symmetrie gesnoeid worden, door enkele hoofdtakken wat in te korten. Om de groei vanaf de basis te bevorderen kunnen enkele lagere gesteltakken met 2/3 ingekort worden.

ma, 11/01/2010 - 22:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nou, daar kun je het mee doen, Tuinmann!
Helemaal mee eens!

ma, 01/02/2010 - 00:40
oranda

alle rozen snoei je in het voorjaar vanaf maart.

Onderwerp gesloten