walnotenboom snoeien

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 26/11/2004 - 15:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

walnotenboom snoeien

Onze walnotenboom is 30 jaar oud. Het hoveniersbedrijf heeft hem 14 november flink gesnoeid. Nu bloedt/drupt deze boom zo erg dat er plasjes op het terras ontstaan recht onder de takken die gesnoeid zijn. Is daar nog iets aan te doen?

vr, 26/11/2004 - 20:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Helemaal niks. Dit is volstrekt natuurlijk, en notenboom eigen. Eigenlijk is de boom gewoon te laat gesnoeid. Hij moet gesnoeid worden als hij vol in het blad staat.
Maar het bloeden, je zou (normaal gesproken) de wond kunnen insmeren met de een of andere "pasta", maar n notenboom bloed te erg, om dit te doen. Kortom niks aan te doen, en zo lang het geen heeeeel strenge winter word zal het geen problemen opleveren.

za, 27/11/2004 - 08:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

was dat een hoveniersbedrijf? ook geen reclame, Pietje heeft 100% gelijk met zijn antwoord
groetjes

za, 27/11/2004 - 15:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Onze notenboom bloed ook, alleen hebben wij hem niet gesnoeid!
Hij bloedt namelijk op de plaatsen waar de blaadjes aan de takken hebben gezeten.Dus gewoon puur natuur.Hij is nog wel jong circa 4 jaar oud.
Gaat in de toekomst wel weer minder worden denken wij.
Dus een beetje bloeden zal wel geen kwaad kunnen.

zo, 28/11/2004 - 15:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vanochtend heeft Krijn Spaan op Radio 2 mijn snoeiprobleem(de boom wordt te groot!) besproken en hij zei dat zodra de boom in het blad komt , hij gesnoeid moet worden! En toch snap ik niet dat deze tijd het meest geschikt is, daar volgens mij juist in de winter de sapstroom tot rust is gekomen em níet in het voorjaar. Dus hoe zit dit nu?

zo, 28/11/2004 - 16:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een walnoot moet zo min mogelijk worden gesnoeid. Als dit al nodig is, dan beperkt de snoeibeurt zich tot het verwijderen van dood hout en het bijstellen van de kroonvorm of -opbouw. Noten worden in volle bladstand gesnoeid: van begin juni tot uiterlijk begin oktober of direct na de bloei. Snoeien op een later tijdstip maakt de boom buitengewoon kwetsbaar voor vorstschade. Snoei nooit terug in overjarig hout. Knoppen op overjarig hout lopen heel moeilijk of niet uit. Snoeien buiten de aangegeven periode zorgt ervoor, dat een walnoot overmatig zal bloeden met een grote kans op afsterven van delen van de boom

vr, 03/12/2004 - 14:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb zojuist een notenboompje gekocht de kweker zei me de boom na het planten terug te snoeien , hoe zit dat dan ?

ma, 06/12/2004 - 11:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Frank ik zou nu echt niet snoeien gezien bovenstaande. Vraag de kweker en vertel bovenstaande wat echt klopt. Er zijn meer bomen waarvoor een andere snoei periode geldt. Minder goede kweker met onvoldoende kennis van walnoten?

ma, 06/12/2004 - 13:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

www.neerlandstuin.nl; zoeken op walnoot

di, 28/12/2004 - 18:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is aangewezaen om een notenboom niet te snoeien nadat het blad gevallen is. In principe hoeft het niet. Het klopt niet dat het bloeden geen kwaad kan. Integendeel, maar de meeste middeltjes die gebruikt worden om het bloeden te stoppen zijn meestal erger dan het bloeden zelf. En het is een absoluut fabeltje dat de sapstroom van bomen in de wintyer stilligt.
De beste periode om bomen te snoeien is - voor alle soorten - de zomer, wanneer de bomen in blad staan. Fruitbomen worden tenandere nooit gesnoeid in functie van de boom, maar in functie van de vruchten, wat een heel ander uitgangspunt is.
Knotten van kno - en leibomen is een techniek die wel in de winter toegepast moet worden, mits ze regelmatig herhaald wordt, en er mee begonnen wordt wanneer de boom nog jong is.

di, 28/12/2004 - 21:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het enige wat ik nog wil toevoegen, dat er in mijn boek het zelfde staat wat Wim vermeld heeft. Ook is snoei niet noodzakelijk. De boom is eveneens gevoelig voor late nachtvorst in het voorjaar. Plus snoeien in het voorjaar kan bloeden veroorzaken.

zo, 02/01/2005 - 21:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik sluit mij grotendeels aan bij Wim en een hoop anderen mensen die gereageerd hebben op deze vraag. 1) inderdaad geen goede reclame voor de hovenier. 2) een aantal bomen (berk, esdoorn, haagbeuk, walnoot) bloeden als zij in de winter of voorjaar worden gesnoeid. 3) Ik heb nog nooit van iemand gehoord die zelf heeft ervaren dat zijn of haar boom is doodgebloed dus zorgen hoeft u zich niet te maken 4) het is in principe altijd beter om een boom te snoeien in de zomer dit heeft te maken met het genezingsproces van de wond die dan veel beter gaat. 5) Het is een fabeltje dat als je takken met groen blaadjes van een boom snoeit dat je dan de voorraad voor de winter van de boom weghaalt. De wintervoorraad zit namelijk in de stam. De takken zijn alleen de suikerfabriekjes voor de boom. 6) tuurlijk is het niet goed om de suikerfabriekjes weg te halen, daarom snoei je NOOIT MEER ALS 20% VAN DE TAKKEN! Bij vormbomen (leilindes en knotbomen) haal je wel 100% van de takken weg dus doe je dit in de winter. deze bomen bloeden ook niet en de genezing van de wonden is minder belangrijk omdat deze bomen geen fruit hoeven voort te brengen, niet groot en zwaar worden en omdat ze nu eenmaal de pech hebben om tot vormboom te zijn gesnoeid (als een boom het voor het kiezen had was het een ongesnoeide vruitgroeiende boom in het bos geworden. Bij vormbomen is het ook zo dat je graag waterlot wilt hebben in de boom (omdat wij dat nu eenmaal mooi vinden van een vormboom) en met snoeien in de winter stimuleer je dit. Waterlot wil je dus absoluut NIET hebben in alle overige bomen dus daarom is snoeien in de winter veelal GEWOON SLECHT VOOR DE BOOM! 7) Is het nodig om een boom te snoeien NEE! een boom is veel beter af zonder snoeischaar maar als wij (mensen) bepaalde boomvormen of vruchtdracht met groot fruit willen hebben of willen voorkomen dat wij op straat ons hoofd stoten tegen laaghangende takken dan kiezen wij mensen er voor de boom te snoeien. 8) heel erg veel (met name hoveniers) bedrijven hangen hun klanten alle mogelijke fabeltjes op om maar werk te hebben in de voor hun slappe tijd (winter) dus, beste lezer, alst u blieft, lees dit en zegt het voort aan iedereen die u kent:
a) "Het toppen van bomen is een zeer slechte maatregel"
b) "Snoeien kun je het beste IN DE ZOMER doen"
c) "In principe hoeft een boom NIET GESNOEID te worden kijk maar in het bos daar staan prachtige bomen, echter vaak is het wenselijk om te snoeien (dus niet te toppen of te kandelaberen) om de overlast voor de mensen onder de boom te beperken! "

voor extra vragen https://tinyurl.com/y539r3rf!

groet Frans

za, 05/11/2005 - 00:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

als de sapstroom stil staat kun je hem in smeren met wondbalsum.

ma, 21/11/2005 - 23:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

hoe en wanneer snoei je een walnootboom?waneer weet ik ongeveer, maar bij welke tak?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag