Wie o wie kan mij helpen??

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 16/05/2006 - 20:39
Nootje

Wie o wie kan mij helpen??

Hoi,

Is er wet waarin staat dat een buur zijn boom moet snoeien als de kruin ervan een aantal meters over de erfgrens hangt?

Het gaat hier om een esdoorn, wat een rotboom vind ik dat! Alles zit onder de plak van de bloesem EN de luis. Nu ligt heel mijn kleine plaatsje vol met bloesem en straks de vleugeltjes en dan het blad. Ik vind het dus geen prettige boom, maar daarmee heb ik toch geen punt om de buurman tot snoei te verplichten?

Hij neemt geen zonlicht weg, wel licht in het algemeen, het is een grote boom. De kruin hangt, tot mijn huis gezien, op de helft. De kruin hangt ong. 2 meter over de erfgrens....

Heb ik een (wettelijk) punt?

Alvast bedankt!

wo, 17/05/2006 - 01:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nee

wo, 17/05/2006 - 01:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

NEE

wo, 17/05/2006 - 15:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik citeer uit een folder van de Bomenstichting die ik heb binnengekregen:

"Wanneer de taken van een boom van uw buurman boven uw tuin hangen, kunt u verzoeken de takken af te zagen. Hij zal dit MOETEN doen. Doet hij dit nietdan kunt u ze zelf verwijderen echter zonder buurmans grond te betreden."

OFWEL art. 44, boek 5 van het BW.

En daarin staat ook e.e.a. over onthouden van licht en het vervuilen van goten.

wo, 17/05/2006 - 19:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

op https://tinyurl.com/y3pobeue onder het submenu 'bomen' staat een heel epistel over "Juridische aspecten rond heggen, hagen, bomen en struiken op of nabij erfscheidingen"
Misschien heb je hier wat aan?
En ik sluit me aan bij mijn voorganger, hierin wordt nl ook gewezen op Art.5:44 BW. Suc6!

do, 18/05/2006 - 14:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

't is wel wat genuanceerder het is niet zo "men vraagt en wij draaien"

(citaat)
8. Snoeien van overhangende takken en het kappen van wortels
Art.5:44 BW geeft iemand het recht om na schriftelijke aanmaning met termijnstelling aan zijn nabuur zelf de over de erfgrens overhangende takken die buiten de 2 m zone staan te kappen of te snoeien. De rechten op grond van Art.5:44 BW worden recht omhoog gemeten op de erfgrens. Hetzelfde is van toepassing op buurman's wortels die doorschieten op het eigen erf. De verplichting tot schriftelijke aanmaning is hiervoor niet nodig. Dit laatste is uiteraard sterk aanvechtbaar.

9. Misbruik van bevoegdheid
Art. 3:13 BW handelt over misbruik van bevoegdheid. Het kan hierbij gaan over het kennelijk willen dwarsbomen van de nabuur. Dat moet dan wel bewezen kunnen worden! Het bijvoorbeeld in eigen hand rigoureus terugzetten van wortels of een boomkroon op een zodanige wijze behandelen dat schade wordt toegebracht aan het voortbestaan van een boom of ook dat een boom uit esthetisch oogpunt 'onwenselijk' is behandeld, is strafbaar!
(einde)

do, 18/05/2006 - 19:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zal de juiste kopie van art. 44, BW5 even geven:

"Artikel 44
1. Indien een nabuur wiens beplantingen over eens anders erf heenhangen, ondanks aanmaning van de eigenaar van dit erf, nalaat het overhangende te verwijderen, kan laatstgenoemde eigenaar eigenmachtig het overhangende wegsnijden en zich toeëigenen.

2. Degene op wiens erf wortels van een ander erf doorschieten, mag deze voor zover ze doorgeschoten zijn weghakken en zich toeëigenen."

Eerst sturen wij een nette en vriendelijke brief met verzoek tot.
Zijn ook niet van plan e.e.a. zelf te snoeien, want wij kunnen er niet bij en zullen dan iemand in moeten huren en zijn niet van plan dat te gaan betalen.

We wachten de reactie van de buurman af. Reageert hij halstarrig, dan zullen we in eerste instantie de gemeente erbij halen als bemiddelaar, maar zover is het nog lang niet.

wo, 07/06/2006 - 14:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geen brief, maar een praatje gisteren.

De esdoorn laten we dit jaar nog ongemoeid. De grote klus om de gigantische kruin esthetisch rond te laten snoeien door een erkend boomverzorger (dit kan je niet zelf doen) en de kosten die daarmee gepaard gaan, wegen niet op tegen het verlies van avondzon/-licht en de troep die de boom geeft. Het is mooi groot groen hierzo in de binnenstad en we genieten van de vele vogels die erin zitten en vinden een goede verstandhouding met onze buren ook belangrijk.

Wel gaan we zaterdag samen proberen de walnoot te snoeien, zodat we weer wat zon in ons tuintje krijgen. Deze groeit tegen ons huis aan en hangt boven de goten, dus daarmee ging de buurman meteen akkoord.

Zo zie je maar; er hoeft niet altijd een rijdende rechter aan te pas te komen! :)

Onderwerp gesloten