Breekkracht

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 28/08/2015 - 22:31
Frijk

Breekkracht

Ik heb een vraag over de breek sterkte van bomen.
Als ik op drie meter hoogte rondom de stam van een boom een touw doe en begin aan dat touw te trekken...Wat zou de kracht zijn die nodig is om de boom te laten breken?
Om hier een inschatting van te maken is het natuurlijk van belang welke boomsoort en welke dikte de boom is.
Kan iemand mij hier verder mee helpen? Iemand enig idee waar ik dit kan opzoeken / de vraag beter kan stellen?
Alvast bedankt!

za, 29/08/2015 - 01:50
WiPe

Niet alleen de houtsoort en de dikte van de boom zijn daarbij belangrijk, maar ook de verhouding tussen hoogte en dikte, de totale hoogte van de boom, eventuele gebreken in het hout, en de manier waarop je trekt gaan een invloed hebben. Op volgende link vindt je evaluation of current rigging and dismanteling practices used in arboriculture https://tinyurl.com/ygxowkb
Op pagina 104 en 105 vindt je dan de tabel Stifness of green wood parallel to the grain . Met behulp van die cijfers kun je dan gaan rekenen.

za, 29/08/2015 - 23:02
WiPe

Ben je met dat antwoord geholpen, of zie je het bos nu helemaal niet meer door de bomen?

ma, 31/08/2015 - 22:08
Frijk

Dank voor het antwoord...maar pfff. Dit gaat mijn niveau ver te boven :(.
Het gaat om het volgende...ik wil een speciaal soort meerpersoons schommel maken die tussen bomen gehangen kan worden. Deze schommel ben ik voornemens te verhuren. Dit heeft tot gevolg dat ik niet weet op welk soort bomen de schommel gehangen moet worden. Wel zou ik graag een richtlijn meegeven over de minimale dikte.
Ik heb een model waarmee ik de trekkracht kan berekenen die op de boom komt.
Misschien kun je me helpen de tabel waarin je refereert te begrijpen? Zit hier een formule aan vast?

di, 01/09/2015 - 00:07
WiPe

Simpel is het niet, het berekenen van de sterkte van een boom is niet evident. En dan hebben we het nog niet over mogelijke holten en de gevolgen daarvan op de draagkracht van een boom. Die formule staat net onder de tabel, onder punt 5.3.1 Equations
Maar misschien kun je deze vraag beter op treehugs stellen. Nadeel van dit forum is dat je hier geen pm kan sturen, anders zou ik je de gegevens bezorgen van iemand die je daar bij zou kunnen helpen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag