bruine beuk met problemen

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 18/05/2018 - 19:59
banol

bruine beuk met problemen

Beste forumleden,

Zal me eerst even voorstellen: Ik ben Bart, heb pas een jaartje een tuin en hou erg van tuinieren. Het meeste van klimplanten maar kan ook prima ontspannen van een paar uur onkruid wieden. Als het maar groen is en groeit :)

Vorig jaar hebben wij een huis gekocht met een bruine beuk (zie foto) in de tuin. De boom zat goed onder de wollige beukenbladluis en de bladeren hingen vanaf mei. De boom was het jaar ervoor fors gesnoeid en heeft het het hele jaar eigenlijk maar slecht gedaan. 

4 jaar geleden is er een gebouw op ca. 3 meter achter de beuk geplaatst en ik vermoed dat er daar niet gelet is op boomwortels in de grond, dus dat de boom in slechte conditie is, daar twijfel ik niet aan. Waarschijnlijk is toen zijn wortelgestel zo'n beetje gehalveerd.

Aan een tak waar gesnoeid was en schade aan de bast was ontstaan zitten nu een rij witte paddenstoelen/zwammen (zie foto). Tevens zat er een witte zwam met een donkere bovenkant aan de voet van de boom met een diameter van ca. 10 cm. Het was een taai ding. Ik heb het verwijderd (zie foto) en er zit rode houtmolm onder.

Mijn vraag is nu: weet iemand wat voor zwammen dit zijn en of het nog de moeite waard is om het luizenprobleem aan te pakken (aanschaf drukspuit en verlengstuk is toch alweer gauw 150 euro en een berg lieveheersbeesten eigenlijk ook wel) , of is deze boom ten dode op/afgeschreven?

Groetjes,

za, 19/05/2018 - 09:39
WiPe

Die zwammen op de takken zijn Trametes versicolor of Trametes suaveolens. Beide zijn zwakteparasieten die alleen op delen van de boom groeien die afgestorven zijn. 

Het feit dat je die andere verwijderd hebt, maakt niks uit, Die groeit ook zonder vruchtlichaam binnen in het hout verder. Het is alleen lastig om daar een sluitende determinatie op te doen. Ik vermoed, gezien de plek waar die op de boom zat en gezien je beschrijving, dat dat een Ganoderma soort was, ofwel dikrand- ofwel platte tonderzwam; Maar het kan ook een andere Ganoderma zijn. Op zich is die niet erg schadelijk. Die zorgt er voor dt eboom hol wordt, maar heel erg is dat niet. 

Het probleem is dat de boom door die zware snoei gevoelig wordt voor korsthoutskoolzwam. En dat de boom door die wortelschade dan weer gevoelig wordt voor reuzenzwam en honingzwam. 

Kappen en vervangen, dat is al wat ik je kan aanraden.

Onderwerp gesloten